vorini-gr: Εκλογές με...manual...

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Εκλογές με...manual...




Της Τζένης Κ.


Όσοι έχουν καταλάβει πλήρως τον Καλλικράτη να σηκώσουν το Ποντίκι τους… Κανείς; Δεν εκπλησσόμαστε καθόλου. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, η παρέα των καλλικρατικώς αναλφάβητων διευρύνεται ραγδαία..


Κι είναι ίσως η πρώτη φορά που, ως πολίτες, απαντάμε ευκολότερα στο σκέλος «Ποιον και γιατί θα ψηφίσω;» παρά στο σκέλος «Πώς θα ψηφίσω;» Εννοείται βεβαίως ότι έμειναν λίγα εικοσιτετράωρα για να προλάβουμε να εντρυφήσουμε στη νέα διοικητική αρχιτεκτονική της χώρας και στην εντελέχεια της.

Το μόνο που μπορούμε να επιχειρήσουμε είναι ένα ξεσκαρτάρισμα κι ένα νοικοκύρεμα των νέων εννοιών, καθώς και μια πρακτικίστικη ανάλυση της αυτοδιοικητικής ψήφου εν έτει 2010. Για να τους τη ρίξουμε σωστά βρε αδελφέ… Εμπρός λοιπόν.

Η Ελλάς με το… κομμάτι…

Περιφέρεια: Για ψυχολογικούς λόγους ξεκινήσαμε από τα εύκολα. Αν η Ελλάδα ήταν εκλογική βασιλόπιτα, θα την κόβαμε και φέτος, σε 13 κομμάτια. Κάθε κομμάτι θα αντιστοιχούσε σε μία από τις διοικητικές μονάδες του ελληνικού κράτους που διαθέτουν δικά τους αυτοτελή όργανα - υπηρεσίες και είναι αρμόδιες για το σχεδιασμό, το συντονισμό και την εφαρμογή των πολιτικών που άπτονται των ζητημάτων της περιοχής, καθώς και για επιμέρους καθήκοντα της κεντρικής διοίκησης που μπορεί να τους ανατεθούν με νόμο. Σύμφωνα με την Wikipedia ο όρος εμπεριέχει επίσης γεωγραφική σημασία, υπό την έννοια ότι κάθε περιφέρεια διαθέτει συγκεκριμένη έκταση, πληθυσμό και έδρα. Αυτό που αλλάζει με τον Καλλικράτη είναι ότι οι περιφέρειες αποκτούν πλέον πλήρη διοικητική και δημοσιονομική αυτοτέλεια. Κι επειδή τα όργανά τους (περιφερειάρχης –περιφερειακό συμβούλιο) έγιναν αιρετά, οι περιφέρειες αποτελούν στο εξής δεύτερη βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο της ανακατανομής ρόλων, οι περιφέρειες αναλαμβάνουν πλέον κάποιες από τις αρμοδιότητες των καταργημένων νομαρχιών. Ταυτόχρονα όμως, κάποιες από τις προηγούμενες αρμοδιότητές τους μετακυλίονται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Οι περιφέρειες της Ελλάδας είναι: 1) Αττικής 2) Στερεάς Ελλάδας 3) Πελοποννήσου 4) Δυτικής Ελλάδας 5) Ιονίων νήσων 6) Θεσσαλίας 7)Ηπείρου 8)Δυτ. Μακεδονίας 9) Κεντρικής Μακεδονίας 10)Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης 11) Κρήτης 12)Βορείου Αιγαίου 13) Νοτίου Αιγαίου.

Εκλογική περιφέρεια: Η εκλογική περιφέρεια είναι καινούριος όρος. Καλορίζικος! Κατά βάση, αποτελεί υποσύνολο της Περιφέρειας με την ευρεία σημασία. Εν μέρει, συγγενεύει και με την έννοια του νομού. Εκλογικές περιφέρειες μπορεί να συνιστούν: 1) Οι Δήμοι ή οι Κοινότητες που συνενώθηκαν στο πλαίσιο του Καλλικράτη (δημοτικές ενότητες) 2) Τα πρώην Δημοτικά Διαμερίσματα εφόσον μιλάμε για μεγάλες πόλεις πληθυσμού άνω των 100.000 κατοίκων (δημοτικές κοινότητες) 3) Οι νομοί, χωρίς όμως να λείπουν οι περιπτώσεις όπου προβλέπεται περαιτέρω διάσπαση (π.χ. ο νομός Αττικής οργανώνεται σε οχτώ περιφερειακές ενότητες και οι νησιωτικές περιοχές των νομών Μαγνησίας, Κεφαλληνίας, Καβάλας και Πειραιώς αποτελούν αυτόνομες περιφερειακές ενότητες)

Δημοτικές κοινότητες- Τοπικές κοινότητες: Υποτίθεται ότι θα αποτελέσουν τα βασικά κύτταρα της αυτοδιοίκησης κι ότι ο ρόλος τους θα τονωθεί ποικιλοτρόπως δεδομένου ότι τα νέα μεγέθη των Δήμων δεν ευνοούν τη λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας… Δημοτικές κοινότητες συνιστούν: 1) Όλες οι επί μέρους τοπικές μονάδες που συνενώνονται για να αποτελέσουν καλλικρατικό Δήμο ή Κοινότητα, ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν το δυναμικό για να συγκροτήσουν τοπικά συμβούλια 2) Όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητας που «υπέστησαν» συνένωση και εξέλιπαν του χάρτη 3) Οι Δήμοι και οι Κοινότητες άνω των 2.000 κατοίκων που έγιναν ένα με τον Καλλικράτη…4) Τα τοπικά διαμερίσματα των νησιωτικών Δήμων εφόσον έχουν πληθυσμό άνω των 1.000 κατοίκων 5) Οι υπάρχουσες Κοινότητες ή τα τοπικά διαμερίσματα που είναι εξαπλωμένες σε όλη την έκταση των νησιών χωρίς όμως να επαρκούν για να αποτελέσουν Δήμο 6) Τα διαμερίσματα στα οποία διασπώνται οι Δήμοι πληθυσμού άνω των 100.000 κατοίκων (αυτά συνιστούν και εκλογικές περιφέρειες)

Τοπικές κοινότητες τέλος, αποτελούν τα τοπικά διαμερίσματα πληθυσμού κάτω των 2.000 κατοίκων.

Σε τι διαφέρει εκλογικά το 2010 από το 2006;

* Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πρώτα και κύρια, απ’ αυτό το Νοέμβρη ψηφίζουμε για Περιφερειάρχη και για Περιφερειακό Συμβούλιο. Επίσης, αντί για νομάρχη, εκλέγουμε αντιπεριφερειάρχη. Πού θα τον βρούμε τον αντιπεριφερειάρχη; Στο συνδυασμό του Περιφερειάρχη της αρεσκείας μας.
* Όπως είναι αυτονόητο, αλλάζει και ο τύπος των ψηφοδελτίων. Από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών κατεβάσαμε και δημοσιεύουμε υποδείγματα ψηφοδελτίων τόσο για τις Περιφέρειες, όσο και για τους Δήμους. Εκλογική συμβουλευτική by Giannis Ragousis… για καλό βόλι…
* Σε ό,τι αφορά τις θέσεις Περιφερειακών Συμβούλων, Δημοτικών Συμβούλων, Συμβούλων δημοτικής και τοπικής κοινότητας και Εκπροσώπων τοπικής Κοινότητας, το κατώτατο ηλικιακό όριο εκλογιμότητας κατέβηκε στο 18ο έτος. Θα γεμίσουν «μπιζουδάκια» οι αίθουσες συνεδριάσεων…
* Οι ομογενείς, καθώς και οι υπήκοοι ξένων χωρών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, μπορούν φέτος, αφενός να ψηφίσουν, αφετέρου δε να ψηφισθούν σε ό,τι αφορά το κομμάτι των δημοτικών εκλογών.
* Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή πρέπει να χτυπήσει το ποσοστό του 50% + 1 ψήφο. Εκείνο το χλωμό 42% το πάτησε το τρένο…
* Το 1/3 των υποψήφιων τοπικών αρχόντων υποχρεούνται να είναι τοπικές αρχόντισσες… Με την καλή την έννοια. Στο πλαίσιο της ποσόστωσης. Ένα στα τρία ονόματα υποψηφίων που αναγράφονται στα ψηφοδέλτια, ούτως ειπείν, θα πρέπει να είναι γυναικείο.
* Η ημερομηνία λήξης των δημοτικών αρχών ορίζεται στα 5 χρόνια από την εκλογή τους. 4 (που ξέραμε μέχρι πρότινος)+1 δηλαδή.
* Οι δήμαρχοι (κυρίως οι δήμαρχοι που θα κληθούν να διοικήσουν δήμους άνω των 10.000 κατοίκων) θα πρέπει να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και να μην έχουν προηγούμενο σύναψης σύμβασης έργων με την αρχή στην οποία εκλέγονται… Πρέπει επίσης να είναι ασφαλιστικώς και φορολογικώς ενήμεροι… Ειδάλλως, σέρνεται και Παπακωνσταντίνου.



Η σταυροδοσία στις Περιφέρειες

Οι σταυροί που θα κληθούμε να μπουμπουνίσουμε είναι ανάλογοι των εδρών της Περιφέρειάς μας. Όσο μεγάλη κι αν την έχουμε όμως (άνω των 12 εδρών) στους 4 σταυρούς οφείλουμε να σταματήσουμε. Είναι το μάξιμουμ.

Αν παρά ταύτα μας ξεφύγουν –ένεκα ο πληθωρισμός- παραπάνω σταυροί, το ψηφοδέλτιο θα προσμετρηθεί κανονικά υπέρ του συνδυασμού της επιλογής μας. Κανένας όμως από τους σταυρούς μας δε θα ληφθεί υπόψη. Τους υποψήφιους περιφερειάρχες και τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες δε χρειάζεται να τους σταυρώσουμε. Είναι ευκόλως εννοούμενοι. Άλλωστε θα σταυρωθούν επί το έργον. Τυχόν σταύρωμα ωστόσο από υπερβάλλοντα ζήλο δεν ακυρώνει το ψηφοδέλτιο.

Η σταυροδοσία στους Δήμους

Το όνομα του υποψηφίου δημάρχου της επιλογής σας θα φιγουράρει φαρδύ πλατύ σε περίοπτη θέση επί του ψηφοδελτίου. Σε ό,τι αφορά τώρα τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους έχετε το δικαίωμα να σταυρώσετε έναν, δύο, ή τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους εφόσον ο Δήμος σας αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Στους Δήμους που απαρτίζονται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν:

* Έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική.
* Έναν, δύο ή τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες
* Έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Επίσης, ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να επιλέξει έναν ή δύο υποψηφίους του Συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και έναν υποψήφιο Σύμβουλο ή Εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.

(Γενικώς, μην πανικοβάλλεστε. Στο ψηφοδέλτιό σας θα αναγράφεται ο αριθμός των ποθούμενων σταυρών. Πιθανότατα θα σας καθοδηγήσουν καταλλήλως και οι παρευρισκόμενοι στο εκλογικό κέντρο. Μη σας παρακαθοδηγήσουν μονάχα…Α! και μην ξεχάστε τα γυαλιά σας στο σπίτι)

Τι γίνεται στην Αθήνα…

Ο Δήμος Αθηναίων με πληθυσμό 746.000 κατοίκων περίπου, μοιρασμένων σε 7 δημοτικές κοινότητες (πρώην δημοτικά διαμερίσματα), θα έχει ένα δημοτικό συμβούλιο αποτελούμενο από 49 δημοτικούς συμβούλους και κάθε συμβούλιο δημοτικής κοινότητας θ’ αποτελείται από 15 συμβούλους (εκτός της 3ης δημοτικής κοινότητας -Πετράλωνα, Μεταξουργείο, Θησείο- που λόγω του μικρότερου πληθυσμού, εκλέγουν 11 Συμβούλους). Κάθε δημοτικός σύμβουλος θα εκπροσωπεί μία από τις επτά δημοτικές κοινότητες από την οποία ψηφίστηκε και εκλέχτηκε.

Οι Αθηναίοι θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μέχρι τρεις (3) υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους της δημοτικής κοινότητας (διαμερίσματος) που ανήκουν και επιπλέον μόνο έναν (1) υποψήφιο άλλης δημοτικής κοινότητας.

Για την ανάδειξη των συμβούλων των δημοτικών κοινοτήτων (πρώην διαμερισματικοί σύμβουλοι) οι εκλογείς έχουν δικαίωμα δύο (2) σταυρών στους υποψηφίους.

Η αχανής περιφέρεια Αττικής

Πολύς κόσμος, πολύ Σύμβουλοι… Το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής (όπως και της Κεντρικής Μακεδονίας) θα αποτελείται από εκατόν ένα (101) μέλη. Συμπολίτευση τα 61 (3/5 των εδρών) και αντιπολίτευση τα 40 μέλη.

Σύμφωνα με τον αριθμό εδρών που αναλογούν σε κάθε περιφερειακή ενότητα οι εκλογείς έχουν δικαίωμα να σημειώσουν από έναν έως τέσσερις σταυρούς στους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειάς τους.

Στην Περιφερειακή ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών έχουμε δικαίωμα να σταυροδοτήσουμε μέχρι τέσσερις (4) υποψηφίους.

Για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά. Πιθανότατα στις 7 Νοέμβρη θα αναγκαστούμε να ρίξουμε ψήφο φασόν, χωρίς να πολυκατανοούμε τα μυστήρια του Καλλικράτη. (Κι αν αργήσουμε να επιστρέψουμε από το εκλογικό κέντρο, καλό είναι οι υπόλοιπη οικογένεια να καθίσει για φαγητό και να μην περιμένει)…Τα πρώτα 100 χρόνια ωστόσο είναι δύσκολα. Μετά από καμιά εικοσιπενταριά ακόμα αναμετρήσεις θα το παίζουμε το σύστημα στα δάχτυλα. Είναι θέμα τριβής.

topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια :