vorini-gr: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:


Γεμάτη ποίηση είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης, καθώς σειρά εκδηλώσεων μας δίνουν την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον έμμετρο λόγο. Ελύτης, Σεφέρης, Ρίτσος, Καββαδίας, Σικελιανός, Αναγνωστάκης είναι μεταξύ αυτών που συνθέτουν το πρόγραμμα της ημέρας.....

Ποίηση στους δρόμους
Στα πλαίσια της καμπάνιας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, 4 τρένα του Μετρό ντύνονται με στίχους του Ελύτη, ενώ αφίσες σε σταθμούς, στάσεις λεωφορείων και οχήματα του τραμ και του ηλεκτρικού προσφέρουν ποιητικά διαλείμματα στους επιβάτες. Εκτός Αθηνών, οι αφίσες ταξιδεύουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, της Μυτιλήνης, της Ρόδου και της Ζακύνθου.

Public
Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη με ανάγνωση ποιημάτων του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, θα πραγματοποιηθεί σε καταστήματα Public σε όλη την Ελλάδα, σήμερα στις 19.00, με ελεύθερη είσοδο. Συγκεκριμένα:

Αθήνα: Public Συντάγματος (Public Café, 5ος Όροφος)
Ποιήματα θα διαβάσουν οι λογοτέχνες: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Ρούλα Κακλαμανάκη, Ολυμπία Καράγιωργα, Γιάννης Κοντός, Ανδρέας Μήτσου, Στρατής Πασχάλης, Τζίνα Πολίτη, Λύντια Στεφάνου και Τηλέμαχος Χυτήρης. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά λόγω περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: στο events@public.gr και στο 2108181583 (09.00-17.00). Η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84.

Θεσσαλονίκη: Public Τσιμισκή (στοά Χιρς)
Ποιήματα θα διαβάσουν οι λογοτέχνες: Σταύρος Ζαφειρίου, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Θωμάς Κοροβίνης, Ευτυχία Λουκίδου, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Μάρκος Μέσκος, Ζωή Σαμαρά και Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

Βόλος: Public (Ογλ & Κονταράτου)
Συζητήσεις, αναγνώσεις και μελοποιημένη ποίηση υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δακτυλά Δημήτρη.

Ιωάννινα: Public (Πυρσινέλλα 4 & Γ. Μελανίδη)
Συζητήσεις και αναγνώσεις ποίησης.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
«Με ήχο και στίχο»
Έτσι τιτλοφορείται η εκδήλωση ποίησης και μελοποιημένης ποίησης που διοργανώνει το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Νέοι ποιητές κάνουν «stand up poetry», πειραματίζονται μουσικά πάνω σε στίχους, μελοποιούν ποιήματα, απαγγέλουν και τραγουδούν. Την εκδήλωση θα προλογίσει η ποιήτρια και συγγραφέας Παυλίνα Παμπούδη. Ώρα έναρξης: 20:00 μ.μ. Είσοδος: 5 ευρώ

«Εικονο – ποίηση 2011»
Έως τις 26 Μαρτίου, το ίδρυμα φιλοξενεί στα φουαγιέ του ισογείου και του 2ου ορόφου, ομαδική έκθεση 58 εικαστικών καλλιτεχνών, που αντλούν έμπνευση από ποιήματα για τις δημιουργίες τους. Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ. 18:00-22:00

«Ποίηση στην εποχή της εκποίησης»
Αφιέρωμα στον ποιητή Ανδρέα Παγουλάτο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Black Box», με την παρουσίαση ενός μονόπρακτου που αποτελεί σύνθεση ποιημάτων της Μαρίας Πολυδούρη και της Φαίης Τζανετοπούλου, ενώ στη συνέχεια νέοι ποιητές θα πάρουν τον λόγο και θα διαβάσουν ποιήματά τους. Ώρα έναρξης: 21:30. Είσοδος ελεύθερη.

Ιανός (Σταδίου 24)
Συγγραφείς, μουσικοί, επιστήμονες και καλλιτέχνες μοιράζονται με το κοινό τούς αγαπημένους τους ποιητικούς στίχους στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Παράλληλα, νέοι καλλιτέχνες ερμηνεύουν μελοποιημένη ποίηση, ενώ κατά το δεύτερο μέρος της βραδιάς τον λόγο παίρνουν οι γυναίκες με τη συμμετοχή πολλών ποιητριών. Ώρα έναρξης: 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

Floral (Εξάρχεια)
Η Κοινωνία των (δε)κάτων παρουσιάζει το βιβλίο «30 έως 30», στο βιβλιοπωλείο-καφέ Floral, ενώ μετά την παρουσίαση, ποιητές της Εταιρείας Συγγραφέων και της Κοινωνίας των (δε)κάτων διαβάζουν ποιήματά τους. Ώρα έναρξης: 20:00.

«Γωνιές Ελύτη» στις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης
Από σήμερα και για δύο εβδομάδες, οι βιβλιόφιλοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τον Οδυσσέα Ελύτη χάρη στις ειδικές «γωνιές» που δημιουργούν 9 βιβλιοθήκες της συμπρωτεύουσας. Οι επισκέπτες θα μπορούν να διαβάζουν βιβλία του Ελύτη ή βιβλία για αυτόν, αλλά και να ακούνε ηχογραφήσεις με απαγγελίες ποιημάτων από τον ίδιο.
[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια :