vorini-gr: Η τελευταία πτήση..

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η τελευταία πτήση..


Μια ιστορική μέρα για την Ουάσιγκτον

Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ, Ακρ. Κανάβεραλ, Φλόριντα 07:00 Α.Μ. τοπική ώρα: Ο ήχος από τους τέσσερεις γιγάντιους κινητήρες σπάει τη σιωπή όλη της περιοχής καθώς ξημερώνει και το υπέροχο ντουέτο αεριοθούμενων αφήνει το έδαφος ξεκινώντας το πιο μαγικό αεροπορικό ταξίδι που έχει υπάρξει....

Επιβάτης τού ειδικά διαμορφωμένου Jet 747 της NASA είναι ένας και μοναδικός. Είναι ο πολυταξιδεμένος αρχηγός του στόλου της NASA και φυσικά πρόκειται για το διαστημικό λεοφωρείο Discovery, που γατζωμένο πάνω στο τεράστιο Jumbo οδηγείται στην τελευταία του κατοικία, το Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος (Smithsonian). Οι θεατές είναι πολλοί, έχουν δάκρια στα μάτια και είναι όλοι οι εργαζόμενοι της NASA…

Πάνω από την Ουάσιγκτον σε απόσταση 1.500 ποδιών 10:50 Α.Μ. τοπική ώρα: Το πιο ταιριαστό ζευγάρι του κόσμου, κάνει κύκλους πάνω από το Μνημείο του Ουάσιγκτον και τον Λευκό Οίκο χαιρετώντας με αυτόν τον ανεπανάληπτο τρόπο την πρωτεύουσα της χώρας. Η πτήση είναι τόσο χαμηλή και όλος ο κόσμος κοιτάζει στον ουρανό συγκλονισμένος από το θέαμα.

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα ανεβαίνουν το ένα μετά το άλλο στα social media, τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν επί 20 λεπτά ζωντανά την πτήση (αν δεν ήξερες περί τίνος πρόκειται, σε έλουζε κρύος ιδρώτας προς στιγμήν) και στο web TV της NASA το νούμερο πλάι στους viewers έχει φτάσει σε αστρονομικά(!) επίπεδα.  


Washington Dulles International Airport, Chantilly, Virginia ακριβώς 11:05 Α.Μ. τοπική ώρα: Οι τροχοί του 747 ακουμπούν στο έδαφος και το ντουέτο με απόλυτη αρμονία εκτελεί άψογη προσγείωση πάνω στον αεροδιάδρομο θυμίζοντας έντονα ζευγάρι πατινέρ που εκτελούν τέλεια την κορυφαία φιγούρα τους πάνω στον πάγο.
Ο εκκωφαντικός ήχος σκεπάζει μια και καλή τις ιαχές των περίπου 6.000 ατόμων που έχουν μαζευτεί από πολύ νωρίς στην περιοχή προκειμένου να πιάσουν ένα καλό πόστο για να δουν από κοντά το θέαμα. Κυριαρχεί ο απόλυτος ενθουσιασμός. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει γλυκόπικρη γεύση γιατί αυτό που ζήσαμε σήμερα, και κυρίως όλοι όσοι παρακολουθούσαμε συστηματικά τις συγκλονιστικές διαστημικές αποστολές της ΝΑSA, γνωρίζουμε ότι σημαίνει το τέλος μιας πολύ σημαντικής εποχής. Όσοι λοιπόν χάσατε live τη σημερινή πτήση, stay tuned διότι σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε θα ακολουθήσουν οι μεταφορές και άλλων δύο παροπλισμένων διαστημικών λεωφορείων. Το Enterprise θα μεταφερθεί κάποια στιγμή στη Νέα Υόρκη, το Endeavour θα πάει στο Λος Άντζελες το φθινόπωρο, ενώ το Atlantis θα παραμείνει Kennedy Space Center. ;)




Slideshow maker_/vorini.imgur.com/all/


Δεν υπάρχουν σχόλια :