vorini-gr: Άνδρες παράφορα ερωτευμένοι με την ελευθερία..!!

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Άνδρες παράφορα ερωτευμένοι με την ελευθερία..!!


Κάθε χρόνο τέτοια μέρα αναφερόμαστε σε μια κατάμαυρη σελίδα στην ιστορική διαδρομή του τόπου.Εγώ θα την αφιερώσω  σε δύο άνδρες «οσιομάρτυρες» εκείνης της περιόδου-της  χούντας των συνταγματαρχών- τον Αλέξανδρο Παναγούλη και τον Σπύρο Μουστακλή που βασανίστηκαν, μάτωσαν και υπέφεραν για το τίμημα της Ελευθερίας και των ιδεών....


Σήμερα αγαπητοί φίλοι αυτό το είδος των ανδρών εξαφανίστηκε από το ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι και τη θέση τους έχουν πάρει  ανδρείκελα και λαμόγια αυτοαποκαλούμενα μάλιστα και εθνοσωτήρες.!!

Σήμερα που βιώνουμε μια κατάσταση ακυβερνησίας και εθνικής παρακμής πρέπει να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο με την σωστή επιλογή της ψήφου γιατί αλλιώς φοβάμαι πως θα χρειαστούν περισσότερα από τα επτά χρόνια της χούντας νια να βγούμε από τη στενωπό.

Με ένα αναδημοσιευμένο αφιέρωμα από την «20η Απριλίου 2010» κάνω μνεία παρακάτω σε αυτούς τους δύο υπέροχους ανθρώπους που ήσαν «άνδρες παράφορα ερωτευμένοι με την Ελευθερία».... για να θυμούνται οι παλιοί και να παραδειγματίζονται οι νεότεροι....


Αλέξανδρος Παναγούλης 

 Ο Αλέξανδρος Παναγούλης (2 Ιουλίου 1939-1 Μαΐου1976) υπήρξε πολιτικός και ποιητής. Δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα κατά της Δικτατορίας της Χούντας των Συνταγματαρχών (1967-1974) Παγκόσμια γνωστός, ιδιαίτερα για την θαρραλέα του πράξη, την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968, αλλά και για την αντοχή του στα βασανιστήρια που ακολούθησαν.
Στην μεταπολίτευση εκλέχθηκε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου (Ε.Κ.).

 Διεύθυνσή μου
 Ένα σπιρτόξυλο για πέννα 
 αίμα στο πάτωμα χυμένο για μελάνι 
το ξεχασμένο περιτύλιγμα της γάζας για χαρτί 
 Μα τι να γράψω; 
 Τη Διεύθυνσή μου μονάχα ίσως προφτάσω 
Παράξενο και πήζει το μελάνι 
Μέσ’ από φυλακή σας γράφω στην Ελλάδα 
 (Στρατιωτικές Φυλακές Μπογιατίου, 5 Ιουνίου 1971 – Μετά από ξυλοδαρμό)



Σπύρος Μουστακλής

Ο Σπύρος Μουστακλής (1926-1986) ήταν αξιωματικός του στρατού με σημαντική αντιδικτατορική δράση. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο και συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού. Συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του ναυτικού ως ταγματάρχης και ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του στρατού που πήραν μέρος. 

Το κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο ίδιος (22 Μαΐου 1973). Κρατήθηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για 47 ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα προκάλεσε εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο ΚΑΤ. Εκεί παρέμεινε δύο χρόνια. 

Το εγκεφαλικό του προκάλεσε ολική παραλυσία. Ύστερα από αυτό το συμβάν το δικτατορικό καθεστώς της Χούντας φοβούμενο αντιδράσεις μετρίασε τα βασανιστήρια κατά των αξιωματικών που είχαν συλληφθεί. Η τραγική κατάληξη του Μουστακλή αλλά και η ηρωική του στάση παραμένουν ακόμα σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης. 
ΠΗΓΗ:Ταχυδρόμος 15/11/2003, τεύχος 194


Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία…





Δεν υπάρχουν σχόλια :