vorini-gr: Ένα χρόνο μετά επιστρέφουν στις πλατείες οι Ισπανοί Ιndignados

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ένα χρόνο μετά επιστρέφουν στις πλατείες οι Ισπανοί Ιndignados


Ένα χρόνο μετά τη γέννηση του κινήματος, οι Ιndignados επιστρέφουν στους δρόμους της Ισπανίας αυτό το Σαββατοκύριακο. Εν τω μεταξύ το «Real Democracy» πραγματοποιεί συγκέντρωση σήμερα Σάββατο, 12 Μαϊου, στο Σύνταγμα στις 18.00.... 

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι μακριά», δήλωσε ο Jon Aguirre, ένας 27χρονος αρχιτέκτονας, μέλος του κινήματος Ιndignados στο Γαλλικό Πρακτορείο. Υενθυμίζεται πως το κίνημα των «Αγανακτισμένων» ξεκίνησε από την Ισπανία και εξαπλώθηκε στο όλο τον κόσμο. 

Μέλη των Ιndignados επισημαίνουν πως οι κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών δεν θέλουν να είναι μία επέτειος του κινήματος, αλλά ένα ορόσημο στο κίνημα. Οι κινητοποιήσεις των Ιndignados ξεκινούν σήμερα και θα κορυφωθούν στις 15 Μαϊου στην Puerta del Sol στη Μαδρίτη, εκεί όπου γεννήθηκε. Διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Βαρκελώνη, τη Σεβίλλη, τη Βαλένθια κα οι Ιndignados έχουν πραγματοποιήσει κάλεσμα για δράσεις σε όλο τον κόσμο σήμερα 12 Μαϊου.

 «Το 2011 δείξαμε ότι ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός, το 2012 ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μαζί μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη λογοκρισία, την καταστολή και την αστυνομική βία, την απληστία των εταιρειών. 12 Μαϊου. 

Ενωθείτε μαζί μας», γράφουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους. 

 Η El Pais αναφέρει πως οι Ιndignados θα διαδηλώσουν σε τουλάχιστον 80 πόλεις στην Ισπανία, ενώ τα ισπανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο και για ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που αναμένεται να αναπτυχθούν σε όλες τις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις. Σύμφωνα με την Guardian στη Μαρίτη θα υπάρχουν 2.000 αστυνομικοί. 

Σημειώνεται πως οι Ιndignados έχουν προγραμματίσει 96 ώρες κινητοποιήσεων και δράσεων στην Puerta del Sol, ωστόσο ο δήμος της Μαδρίτης έχει ανακοινώσει πως το όριο είναι 10 ώρες. Επόμενος στόχος των Ιndignados είναι να εμποδίσουν την κυβέρνηση του Mariano Rajoy να προχωρήσει σε περικοπές. «Πρέπει να αναδιανείμει δίκαια τον πλούτο», δηλώνει ο Aitor, μέλος του κινήματος Democracy Now, που αποτέλεσε και την μήτρα των  Ιndignados


Η χώρα βυθίζεται σε ύφεση, ενώ η ανεργία στους νέους, σύμφωνα με την Guardian, ξεπερνά το 50%. Το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης Rajoy προβλέπει περικοπές σε Υγεία και Παιδεία, αλλά και μείωση δημοσίων δαπανών. 
Σημαντικές διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Λισαβόνα, αλλά και στη Νέα Υόρκη από το κίνημα Occupy Wall Street.

http://tvxs.gr   http://vimeo.com/24517072


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :