vorini-gr: Κοινωνίες χτισμένες στην άμμο.!

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Κοινωνίες χτισμένες στην άμμο.!


Το μακελειό της περασμένης Παρασκευής σε κινηματογράφο στο ήσυχο προάστιο του Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών δεν με παραξένεψε ιδιαίτερα γιατί σε αυτή τη χώρα υπάρχουν δείγματα γραφής από  παρόμοια περιστατικά...

Δεν σας κρύβω ότι και αυτή την ώρα που γράφω αυτές τις λέξεις δεν θεωρώ απίθανο να ακούσω και πάλι για ένα άλλο παρόμοιο περιστατικό στην ίδια αυτή χώρα.

Πολλοί θα αναρωτιούνται τι είναι αυτό που έσπρωξε τον James Eagan Holmes να στερήσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους και να τραυματίσει άλλους 58.

Πως είναι δυνατόν ένας ήσυχος,ντροπαλός, αριστούχος φοιτητής με εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις αλλά και υποψήφιος διδάκτωρ να διαπράξει ένα τέτοιο απεχθές έγκλημα;

Πέρα από κάθε προβληματισμό που έχει να κάνει και με την οπλοκατοχή ή τον επηρεασμό από τις διάφορες ταινίες το θέμα αναδεικνύει ένα άλλο μεγαλύτερο σε μέγεθος πρόβλημα που αφορά τη δομή της Αμερικανικής κοινωνίας.

 "Κρούει ο κώδωνας του κινδύνου" για τον "ωρολογιακό μηχανισμό", αυτόν της εσωστρέφειας ενός λαού, που είναι έτοιμη να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή.!

Η νέοι της αμερικάνικης ηπείρου απομακρυσμένοι από την γήινη πραγματικότητα, ζουν και απορροφώνται από ένα παράλληλο διαδικτυακό κόσμο  και ταυτίζονται με υπέρ-ήρωες  ενεργώντας μιμητικά και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Τα χαμένα τους ιδανικά και οι χαμένες τους κοινωνικές αξίες έχουν αντικατασταθεί από αχυρένιους φανταστικούς Μπάτμαν,Τζόκερ,Σπαιντερμαν,Ράμπο κ.α. που τους κάνουν να νοιώθουν ταυτόσημοι και δυνατοί σαν βασιλιάδες σε ένα μικρόκοσμο που δυστυχώς όταν ξυπνήσουν ίσως.. πεθάνουν και από έκπληξη.!

Το κοινωνικό Αμερικάνικο σύστημα αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι είναι κτίσμα στην άμμο! 
 Όμως το δυστύχημα είναι ότι πολλές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο-μη εξαιρουμένης και της δικής μας- ταυτίζονται με αυτό το αμερικάνικο μοντέλο αγνοώντας τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που καιροφυλακτούν.

Ο Μπάτμαν ας βάλει το χέρι του!!
(takis Vorini)



Digital_image_processing_by takis_Vorini_July_2012

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :