vorini-gr: H λίστα Λαγκάρντ, η σύλληψη Βαξεβάνη και ο σάλος στα διεθνή ΜΜΕ

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

H λίστα Λαγκάρντ, η σύλληψη Βαξεβάνη και ο σάλος στα διεθνή ΜΜΕ


Όλα ξεκίνησαν με τη δημοσίευση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, στην έκτακτη έκδοση του περιοδικού HOT DOC που κυκλοφόρησε το Σάββατο. Μετά από αυτεπάγγελτη εισαγγελική παραγγελία, διατάχτηκε...

...η σύλληψη του δημοσιογράφου με την κατηγορία της παραβίασης περί επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου έξω από το σπίτι όπου βρισκόταν ο Κώστας Βαξεβάνης, υπήρχαν «ακροβολισμένοι» αρκετοί αστυνομικοί, οι οποίοι όσο περνούσε η ώρα όλο και αυξάνονταν. 

Την ίδια ώρα, αστυνομικοί με πολιτικά και όχι μόνο παρακολουθούσαν φιλικά σπίτια του δημοσιογράφου, καθώς επίσης και στέκια όπου συχνάζει. Λίγο μετά το μεσημέρι, τρεις άνδρες της ασφάλειας έκαναν την πρώτη επίσκεψη στα γραφεία του HOT DOC. 

Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση πάντως, είναι το γεγονός ότι δίχως να ρωτήσουν το φύλακα στην είσοδο, ανέβηκαν κατευθείαν στον πέμπτο όροφο όπου στεγάζονται τα γραφεία του περιοδικού. Σαν να γνώριζαν ή να παρακολουθούσαν εδώ και καιρό τις κινήσεις του δημοσιογράφου και της δημοσιογραφικής του ομάδας. 


 Το δεύτερο μέρος του σίριαλ της σύλληψης του δημοσιογράφου παίχτηκε το πρωί της Κυριακής. Η κινητικότητα έξω από το σπίτι όπου βρισκόταν ο Κώστας Βαξεβάνης ήταν μεγάλη, ώστε ο δημοσιογράφος να βγει και να παραδοθεί. 

Στο σημείο κατέφτασε λίγο αργότερα και εισαγγελέας, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να μπουν στο διαμέρισμα και να τον συλλάβουν, την ώρα που ο δημοσιογράφος παραχωρούσε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. «Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τώρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε», έγραφε ο Κώστας Βαξεβάνης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. 

Κατά τη στιγμή της σύλληψης, ο δημοσιογράφος δεν προέβαλε καμία αντίσταση. Ωστόσο, από την πλευρά των αστυνομικών υπήρχε έντονη νευρικότητα, ωσάν να πρόκειται για μίας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών.

Ο δημοσιογράφος οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στην εισαγγελία υπηρεσίας, ενώ λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Εν τω μεταξύ, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Reuters, το Bloomberg, το Guardian, οι NY Times, το Al Jazeera, το BBC, η Humanite, οι London Times, το Spiegel, η Liberation, η Humanite, η La Reppublica, η World Street Journal κά. αναπαρήγαγαν τη σύλληψη ακόμα και ως πρώτο θέμα.


EL PAIS
http://internacional.elpais.com

Al Jazeera
http://www.aljazeera.com

Bloomberg News
http://www.businessweek.com
BBC
http://www.bbc.co.uk http://www.bbc.co.uk

LA STAMPA
http://www.lastampa.it

GUARDIAN
http://www.guardian.co.uk

Deutsche Welle
http://www.dw.de

Reporters Without Borders
http://en.rsf.org

Euronews
http://www.euronews.com

Wall Street Journal
http://online.wsj.com

NY Times
http://www.nytimes.com
Publico Ισπανία
http://www.publico.es/internacional/444574/detenido-un-periodista-griego-por-publicar-datos-de-2-000-evasores-fiscales

Ο διεθνής σάλος που προκλήθηκε δεν είχε το ίδιο αντίκρυσμα στην Ελλάδα, αφού τα περισσότερα μέσα τηρούσαν σιγή ιχθύος.  Στο διαδίκτυο πάντως, επώνυμοι και ανώνυμοι χρήστες του twitter, προχώρησαν στη δημιουργία του hashtag #Freevaxevanis και στο facebook δημιούργησαν Ομάδα υποστήριξης με χιλιάδες μέλη, δείχνοντας την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του δημοσιογράφου και εκδότη του ΗΟΤ DOC. (http://www.facebook.com/VaxevanisFREE)

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, όπου πήρε αναβολή για την εκδίκαση της υπόθεσης για την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης Νίκου Κωνσταντόπουλου και Χάρη Οικονομόπουλου. Εντός και εκτός της αίθουσας ήταν συγκεντρωμένοι φίλοι και συνάδελφοι του Κώστα Βαξεβάνη, μέλη της ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, δημοσιογράφοι ξένων ΜΜΕ, καθώς και βουλευτές.







Διαδώστε το στους Φίλους σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια :