vorini-gr: Όταν η Ελλάδα δάνεισε τη Γερμανία

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Όταν η Ελλάδα δάνεισε τη Γερμανία


Θέμα πρωτίστως ηθικής τάξης για τη γερμανική πολιτεία θέτει το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου με το χαρακτηριστικό τίτλο, «Και ένα μάρκο να ήταν... Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα». Για την παρουσίαση του βιβλίου...

.. συγκροτήθηκε όχι τυχαία ένα πάνελ με εκπροσώπους όλων των κομμάτων (πλην του ΚΚΕ το οποίο δεν ανταποκρίθηκε), παραπέμποντας σε ένα είδος διακομματικής επιτροπής στα πρότυπα της σχετικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεκδίκηση αποπληρωμής των γερμανικών οφειλών.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία δεν εισέπραξε ποτέ τα χρήματα τα οποία της οφείλει η Γερμανία βάσει της Διάσκεψης Ειρήνης του 1946. Εκείνη την περίοδο το ποσό είχε υπολογιστεί σε 7 δισ.100 εκατ. δολάρια. Όπως επισήμανε ο Μανώλης Γλέζος, οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα αφορούν στα εξής:

Οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο
-Αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου το οποίο είχε επιβληθεί (και) στην Ελλάδα για τις ανάγκες του κατοχικού στρατού. («Θρέψαμε συνολικά 810.000 στρατιώτες»). Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το συγκεκριμένο πόσο ανέρχεται σήμερα σε 54 δις ευρώ χωρίς να υπολογιστούν οι τόκοι.

-Επανορθώσεις για την καταστροφή δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών της ελληνικής οικονομίας (Μεταξύ άλλων, «είχαν πάρει το 51% των μετοχών όλων των ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων»). Το ποσό αυτό υπολογίζεται σήμερα σε 108δις ευρώ χωρίς τους τόκους.
-Επιστροφή των πολιτιστικών και αρχαιολογικών κλοπιμαίων (Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αγνοούσε το θέμα διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε το ανέδειξαν»).

Οφειλές προς τους ιδιώτες
-Αποκατάσταση των οικογενειών των θυμάτων από τη γερμανική εισβολή και κατοχή («Μόνο η Ελλάδα, η οποία έχασε το 13,5% του πληθυσμού της, είχε λιγότερο πληθυσμό μετά την κατοχή –δευκρινίζεται: πριν τα Δεκεμβριανά»).

Νικήτας Κακλαμάνης
«Το βιβλίο θα μπορούσε να έχει τον τίτλο: Η ηθική χρεοκοπία της Γερμανίας», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, προσθέτοντας ότι σε μία ανάλογη εργασία θα έπρεπε να έχει προβεί η ελληνική πολιτεία εδώ και χρόνια προκειμένου για την ηθική και συμβολική αποκατάσταση του ελληνικού λαού. Κατά τη γνώμη του, η πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική».

Σοφία Σακοράφα
Ένα «μικρό μανιφέστο», ένα «οδηγό δράσης για την επίτευξη του στόχου» της εκπλήρωσης των γερμανικών οφειλών, έκανε λόγο ανάμεσα σε άλλα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα.

Κώστας Σκανδαλίδης
Από την πλευρά του, ο διαγεγραμμένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης επισήμανε την αμερόληπτη στάση του Μανώλη Γλέζου και το γεγονός ότι αποφεύγεται η κατασκευή στερεοτύπων γύρω από το γερμανικό λαό. Ο ίδιος εντόπισε μεγάλες ευθύνες της ελληνικής Δικαιοσύνης η οποία με τη στάση της έχει υπονομεύσει τη διαδικασία διεκδίκησης καταβολής των γερμανικών οφειλών. Ειδικότερα ως προς το δάνειο, τόνισε ότι η ρύθμισή του αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Σε μία ευρύτερη παρέμβαση, ο ίδιος τάχθηκε κατά της θεωρίας των άκρων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα οφείλει να ξαναβρεί ένα βηματισμό και σημείωσε: «Όλοι σήμερα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη δημοκρατία».

Νότης Μαριάς
Η δανειακή σύμβαση με την τρόικα προβλέπει ότι η Ελλάδα παραιτείται της δυνατότητας συμψηφισμού των δανειακών της υποχρεώσεων με παλαιότερες οφειλές κρατών προς την ίδια, που σημαίνει ότι αναγνωρίζεται πως υπάρχουν οφειλούμενα, παρατήρησε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. Ο ίδιος πρότεινε να εγγραφούν οι γερμανικές οφειλές στον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αναγκαστεί η γερμανική πλευρά να προσέλθει σε συζήτηση, καθώς και να τιτλοποιηθεί το κατοχικό δάνειο. Παράλληλα, στηλίτευσε την άποψη σύμφωνα με την οποία η σημερινή περίοδος δεν είναι η κατάλληλη για την ανάδειξη του ζητήματος από την ελληνική πλευρά.

Νίκος Τσούκαλης
Για «ηθικό χρέος της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα» έκανε λόγο ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος επέκρινε το γεγονός ότι στη σχετικά πρόσφατη δίκη της Χάγης η Ελλάδα δεν ήταν η κύρια προσφεύγουσα (Ιταλία) αλλά απλώς παρεμβαίνουσα στη διαδικασία. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι πολιτικές δυνάμεις είναι σήμερα ώριμες να διεκδικήσουν την επίλυση του ζητήματος και προέτρεψε να παρακολουθηθεί η υλοποίηση της εντολής του πρώην υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να προσδιοριστεί το ύψος των γερμανικών οφειλών.

Άσχετα από τη συγκυρία
Εμφανώς συγκινημένος, ο Μανώλης Γλέζος ανέφερε ότι ο ίδιος νιώθει όλους τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης να ζητούν τη δικαίωση των αγώνων τους. «Δεν θέλουμε να πιάσουμε τη Γερμανία από το λαιμό», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν έχει προτείνει διάφορους τρόπους επίλυσης, όπως για παράδειγμα γερμανικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν έργα στην Ελλάδα να πληρώνονται όχι από το ελληνικό αλλά από το γερμανικό Δημόσιο.

Το «παρών» στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου έδωσαν ανάμεσα σε άλλους ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, καθώς και μια σειρά από αγωνιστές της εθνικής αντίστασης.

 ***
Διαβάστε στο tvxs.gr τι είπε ο ίδιος ο Μανόλης Γλέζος με αφορμή το βιβλίο του «Και ένα μάρκο να ήταν...»: Μ. Γλέζος: Να μας δώσουν οι Γερμανοί αυτά που μας οφείλουνε. Η συγκεκριμένη συνέντευξη στην Κρυσταλία Πατούλη για το tvxs, διαβάστηκε μεταφρασμένη αυτούσια στον Χορστ Ράιχνεμπαχ, στην συνάντησή με τον Μανόλη Γλέζο στις 20 Νοεμβρίου 2010. Επίσης, δημοσιεύτηκε στη Γαλλία, από το Κίνημα της Νάντης (Par solidarité, je suis Grec aussi.), και από τον Jose Manuel Lamarque (Help the Greek People), και συζητήθηκε σε γαλλικά ΜΜΕ.


  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :