vorini-gr: Συμφωνία - Εθνική τραγωδία

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Συμφωνία - Εθνική τραγωδία


Σε μια δυσμενέστατη -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- πολιτική συμφωνία για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, κατέληξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας η Κύπρος και η Τρόικα...

Τους όρους της συμφωνίας, επικύρωσε σε σύντομη συνεδρίασή του, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας, το Eurogroup. Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας, όπως έχουν γίνει γνωστές από συγκλίνουσες πηγές, προβλέπουν τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου, με κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η συμφωνία δεν προσδιορίζει το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων, όμως, αυτό φημολογείται στο 30%-40%. Η Τράπεζα Κύπρου θα επιβαρυνθεί με τα εννέα δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η Λαϊκή από το μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ, και θα έχει συνολική έκθεση στον ELA ύψους δέκα δισ. ευρώ. 

Μέρος του κόστους της διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου θα κληθούν να πληρώσουν οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της. Ακόμη, η συμφωνία προβλέπει τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και το κλείσιμό της. 

Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ διασώζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου. Οι καταθέσεις της Λαϊκής άνω των 100.000 ευρώ θα περάσουν στην «κακή» τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις αυτές θα «παγώσουν» και θα υποστούν μεγάλες ζημιές, που μένει να φανούν. Όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες είναι εγγυημένες. 
Διάβασε περισσότερα>>http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=266405
 

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :