vorini-gr: Πεζοδρόμιο ανακαλύφθηκε στα πέριξ του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός»

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Πεζοδρόμιο ανακαλύφθηκε στα πέριξ του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός»

Μια ανακάλυψη μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας έλαβε χώρα - και μάλιστα κατά τύχη - στην περιοχή του Ερυθρού  Σταυρού, στους Αμπελόκηπους Αθηνών. Το πεζοδρόμιο ανακάλυψε ο Νίκος Μπεκαλές, αρχιτέκτονας  που εργάζεται στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, όταν είχε επισκεφθεί για προσωπικούς λόγους το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»...


Όπως μας αφηγήθηκε ο ίδιος, έψαχνε για αρκετή ώρα να  παρκάρει ώσπου κατάφερε να βρει  μια θέση ακριβώς έξω από το νοσοκομείο. «Είχα γεμίσει την όπισθεν και είχα κόψει το τιμόνι για να παρκάρω, όμως η πίσω ρόδα κάπου έβρισκε. Υπέθεσα πως θα ήταν πέτρα ή κάτι τέτοιο - ούτε που μου πήγε το μυαλό πως μπορεί να είναι πεζοδρόμιο- αλλά άρχισα να υποψιάζομαι κάτι όταν ‘βρήκε’ και η μπροστινή ρόδα. Έχω ταξιδέψει αρκετά εξωτερικό και έχω δει πολλά πεζοδρόμια και αυτή μου η εμπειρία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να καταλάβω πως εδώ είχαμε κάτι σημαντικό».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πεζοδρόμιο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, όταν και χτίστηκε το νοσοκομείο, είναι σε άψογη κατάσταση και έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστα. Η συνεχής του χρήση για παρκάρισμα έχει μάλιστα προστατέψει τις πλάκες του πεζοδρομίου από τα καιρικά φαινόμενα σε τέτοιο βαθμό που έκαναν τους επιστήμονες να αναρωτηθούν μήπως η Ακρόπολη θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν επιτρεπόταν το παρκάρισμα στον Ιερό Βράχο.

Παρά την σπουδαιότητα της ανακάλυψης, οι κάτοικοι είναι διχασμένοι, καθώς ναι μεν θα έχουν χώρο για να περπατούν αλλά θα χάσουν πολύτιμες θέσεις πάρκινγκ. Η Μαρία Καρίκα, κάτοικος της περιοχής δήλωσε σχετικά στο «Κουλούρι»: «Είναι σίγουρα κάτι θετικό, καθώς θα φέρει τουρίστες σε αυτήν την κατά τα άλλα άχαρη περιοχή της Αθήνας, αλλά πράγματι με προβληματίζει το θέμα του πάρκινγκ. 


Τι θα γίνει δηλαδή αν - χτύπα ξύλο - ανακαλυφθούν κι άλλα πεζοδρόμια στην περιοχή;». Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής εμφανίζεται καθησυχαστική καθώς διαβεβαιώνει πως το πεζοδρόμιο θα είναι ανοιχτό για το κοινό μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες θα συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης. 

Οι αρχές μάλιστα καλούν τον κόσμο να ενημερώσουν την αρμόδια υπηρεσία αν γνωρίζουν κάτι για την ύπαρξη κι άλλων πεζοδρομίων. «Η ιδιότυπη ομερτά που έχουν επιβάλει οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. πρέπει να σπάσει. Υπάρχουν πεζοδρόμια σε όλη την Αθήνα, είμαστε πεπεισμένοι γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να τα βρούμε.» δήλωσε τέλος ο υπουργός πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας.





Δεν υπάρχουν σχόλια :