vorini-gr: Κυρία Μέρκελ... you just killed Varoufakis | Θυσία;

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Κυρία Μέρκελ... you just killed Varoufakis | Θυσία;

Όταν «αναδομείται» - έστω και κομψά - ο τέταρτος δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης, υπάρχει πολιτικός ελιγμός ή σκοπιμότητα....

'Όταν αυτός τυγχάνει και υπουργός Οικονομικών εν μέσω διαπραγμάτευσης για τη διάσωση της χώρας, τότε ο ελιγμός και ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι εθνικός. Στην περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη μένει να φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες εάν το «ψαλίδισμά» του ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για να κλείσει το deal του έντιμου συμβιβασμού...

Το βέβαιο είναι πως, μετά το... σκηνικό πολέμου της Ρίγας η υποβάθμιση του - πληθωρικού, όντως - υπουργού Οικονομικών στο ευρωπαϊκό «κάδρο» της διαπραγμάτευσης ήταν μάλλον μονόδρομος. Στην πραγματικότητα, τα μηνύματα ήταν κάτι περισσότερο από... ορατά και πριν από τη Λετονία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης γνώριζε πως θα κληθεί «να κάνει βήματα πίσω» στην τελική, κρίσιμη φάση των συνομιλιών - εξ ου και το, κατά κάποιους, αμφιλεγόμενο χθεσινό tweet με το «μήνυμα Ρούσβελτ».

Στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου υπήρχε κατατεθειμένη η σαφής προτίμηση των πιστωτών στη «διαπραγματευτική τακτική» του επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη, μαζί με εισηγήσεις για αναβάθμιση του ρόλου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. 

Ο κ. Χουλιαράκης αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον ρόλο του συντονιστή στη νέα, πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης - υπό την πολιτική ευθύνη έστω του κ. Βαρουφάκη. Αμφότεροι εντάσσονται στα πρόσωπα του κλίματος Δραγασάκη, ενώ στους κυβερνητικούς κύκλους δεν είχε διαφύγει της προσοχής και η τελευταία δήλωση Τσακαλώτου περί «στρατηγικού λάθους» στην υπογραφή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.



επεξεργασμένη εικόνα takis Vorini/April-2015


Δεν υπάρχουν σχόλια :