vorini-gr: Financial Times | Γιατί η Μέρκελ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Financial Times | Γιατί η Μέρκελ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Στους λόγους για τους οποίους η κ. Μέρκελ θέλει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ αναφέρεται άρθρο των Financial Times που υπογράφει o Philip Stephens...


«Στους διαδρόμους του Βερολίνου αυτές τις ημέρες αισθάνεται μια αναστάτωση. Από την καγκελαρία μέχρι το υπουργεία των οικονομικών και των εξωτερικών, το μήνυμα είναι πως η μοίρα της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησής της», αναφέρει. 

«Άνθρωποι κοντά στην κ. Μέρκελ λένε ότι είναι απολύτως προετοιμασμένη να δει την Αθήνα να βγαίνει από το ευρώ. Βεβαίως και υπάρχουν διαφορές με το υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Σόιμπλε ο οποίος επιμένει ότι το πρώτιστο καθήκον της Γερμανίας είναι να εξασφαλίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της ευρωζώνης μέσα από την εφαρμογή των κανόνων. Η κ. Μέρκελ έχει μια πιο ευρεία, πολιτική οπτική. Από την άλλη όμως, κοιτά πίσω από το ώμο της το ενδεχόμενο μιας πιθανής ανταρσίας εντός του κόμματός της εάν αποκλίνει πολύ από τη γραμμή του υπουργού Οικονομικών», σημειώνει ο αρθρογράφος. 

«Η κ. Μέρκελ», σημειώνει «αντιλαμβάνεται τον λόγο που πρέπει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη. Υπάρχουν πολλοι λόγοι πέρα από τα οικονομικά που μπορεί να την επηρεάσουν. Ένα Grexit θα στοίβαζε περισσότερη ανασφάλεια σε μια ευαίσθητη περιοχή της Ηπείρου. Ο κ. Πούτιν ήδη προωθεί την αστάθεια και την ανατροπή στα Βαλκάνια και θα άρπαζε τη στιγμή. Θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθεί η μετανάστευση στη Μεσόγειο. Οι προσπάθειες για συμφιλίωση στην Κύπρο θα έπαυαν. Και όλα αυτά πριν τον αντίκτυπο που θα είχε μια έξοδος στην εμπιστοσύνη των αγορών στο μακροπρόθεσμο μέλλον της ευρωζώνης».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT, η πραγματική αιτία που κρατά τη Μέρκελ ξύπνια το βράδυ, είναι το γεγονός ότι είναι διασπασμένη ανάμεσα στην σημασία που αποδίδει στην τήρηση των κανόνων και την αίσθηση της ευρωπαϊκής αποστολής της Γερμανίας. «Η κ. Μέρκελ βλέπει τον εαυτό της ως τον φύλακα της ευρωπαϊκής ενότητας. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μια ιστορική αποτυχία, μια παραδοχή του ευθραστου χαρακτήρα της Ευρώπης και ένα σήμα προς τον κόσμο ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση μπορεί να ξηλωθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος. 




thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :