vorini-gr: Μας δουλεύει ο Μπόνο;

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Μας δουλεύει ο Μπόνο;

Άραγε πληρώθηκε απ' την Τουρκία ή είναι απλά ανόητος;..

«Ο Στινγκ τραγουδάει για Ρώσους μεγιστάνες, ο Μπόνο εκθειάζει τους Τούρκους και την πολιτική τους στο προσφυγικό. Πάει χάλασε ο κόσμος... Εν τέλει η φιλανθρωπική δράση είναι απλώς η βιτρίνα της απόλυτης φιλαυτίας», γράφει ο/η dikai στην είδηση που δημοσιεύσαμε "O Bono συνάντησε τον Νταβούτογλου και δήλωσε πως η Τουρκία δίνει μαθήματα για τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες".

O Μπόνο έχει πολεμήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βοηθώντας τη Διεθνή Αμνηστία και χώρες της Αφρικής. Και μπορεί τα στερνά να τιμούν τα πρώτα, όμως τίποτα δε μπορεί να διαγράψει τη σημαντική δράση του.    Όμως τώρα... 

Τη στιγμή που η ίδια η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει απερίφραστα τη στάση της Τουρκίας στο Προσφυγικό (και αλλού), ο πάλαι ποτέ υποστηρικτής της, πηγαίνει να ξεπλύνει τον Νταβούτογλου. Σαν τον Τσίπρα, που εν μέσω κατακραυγής πήγε κι έκανε συμφωνία με τον Νταβούτογλου και το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων -ξεπλένοντας την σκανδαλώδη τουρκική πολιτική για τα ΜΜΕ.   

Ο Βοnο θεωρεί ότι η υποδοχή των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία αποτελεί «μάθημα για τον κόσμο», σύμφωνα με βίντεο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου έπειτα από τη συνομιλία των δύο ανδρών. 

«Είμαι εντυπωσιασμένος από την γενναιοδωρία του τουρκικού λαού. Είναι καταπληκτικό. Πρόκειται για μάθημα ευγένειας», δήλωσε ο frontman των U2 κατά τη συνάντησή του με τον Νταβούτογλου στο Μέγαρο Τσάνκαγια στην Αγκυρα. «Επειτα από έναν πόλεμο χρόνων, οι άνθρωποι γίνονται δεκτοί σε κάθε χωριό και πόλη», λέει στο βίντεο ο Bono εξαίροντας τη στάση της Τουρκίας ως «ένα μάθημα για τον κόσμο». 

Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για τις εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεις του Μπόνο. Σε μια περίοδο που πολλοί ξένοι διάσημοι έρχονται στην Ελλάδα, όχι μόνο για φωτοευκαιρίες αλλά για να βοηθήσουν πραγματικά τους πρόσφυγες, ο Μπόνο πήγε στην Τουρκία. Μια επίσκεψη εκεί θα ήταν χρήσιμη για να τους τραβήξει το αυτί, να τους πιέσει δημοσίως να αλλάξουν τακτική (και σχετικά με τη χαλαρότητά τους προς τους δουλέμπορους!).   

Ο Μπόνο όχι μόνο δεν έκανε αυτό, αλλά πήγε για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Λίγο καιρό αφότου η Τουρκία τσέπωσε άπειρα χρήματα απ' την Ευρώπη για να βοηθήσει, ο τραγουδιστής των U2 θεώρησε ότι η όποια βοήθεια που δίνει η χώρα προσφέρεται ανιδιοτελώς εξαιτίας της καλής καρδιάς του Ερντογάν και του Νταβούτογλου και της ανωτερότητας του λαού που δίνει «ένα μάθημα για τον κόσμο όλο». Επισκέφτηκε μάλιστα και επιλεγμένο (και πιθανότατα "προετοιμασμένο") απ' τους οικοδεσπότες του καταυλισμό προσφύγων, και τα βρήκε όλα άψογα.    

Πληρώθηκε αδρά για να πάει να φωτογραφηθεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και να ξεπλύνει την προσφυγική πολιτική της χώρας, κάνοντας αισχρή προπαγάνδα; Πληροφορήθηκε λάθος; (Από πού; Απ' το Τουρκικό Πρακτορείο του Τσίπρα μήπως;) Είχε πιεί λίγο παραπάνω και θέλησε να φανεί ευγενικός στους οικοδεσπότες του;   

Αν πάντως θεωρούσα ελαφρώς υπερβολές τα περί Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες, δεν θεωρώ καθόλου υπερβολή την απονομή Νόμπελ Βλακείας στον Μπόνο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια :