vorini-gr: Η στολή του Κυριάκου

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Η στολή του Κυριάκου

Λένε πως στο εξωτερικό, οι πολιτικοί αφήνουν τις εσωτερικές διαφορές και φορούν την εθνική φανέλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φόρεσε τη στολή του γύπα που πετάει αναμένοντας το πτώμα της αξιολόγησης...

«Είναι τιτάνιες οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και δεν μπορεί ο κ. Σόιμπλε να κρατάει σε ομηρία την Ελλάδα και μια ολόκληρη ήπειρο». Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις». Κυριάκος Μητσοτάκης, Έλληνας πολιτικός, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις δηλώσεις του μετά τη 15λεπτη συνάντησή του με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Ποιος είναι ο Έλληνας και ποιος ο ξένος;
Ποιος ο φιλέλληνας και ποιος ο ανθέλληνας;
Ποιος αυτός που βοηθάει μία χώρα που αγωνίζεται και ποιος αυτός που τη σπρώχνει στον γκρεμό;

Σε αντίθεση με τον Πιτέλα, τον Γιουγκέρ, σύσσωμους τους αρχηγούς κρατών των χωρών του νότου αλλά ακόμα και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο έλληνας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την κρίσιμη στιγμή, την ώρα των κοινών δηλώσεων με την Καγκελάριο Μέρκελ λέει, εν ολίγοις, το εξής: Δεν φταίνε οι δανειστές μας που αυξάνουν τις απαιτήσεις τους, φταίει η ελληνική κυβέρνηση που αυξάνουν τις απαιτήσεις τους!

Με άλλα λόγια, φταίει όποιος αρνείται να υπογράψει εν λευκώ, με άλλα λόγια φταίει όποιος διαπραγματεύεται, με άλλα λόγια «φέρτε μια συμφωνία όποια να ‘ναι», με άλλα λόγια επιστροφή στο καλοκαίρι του 2015. Τότε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και παραπόταμα πήγαιναν στις Βρυξέλλες και τους έλεγαν «μην υποχωρείτε». Τώρα, ο πολιτικός προϊστάμενος του Άδωνη μεταφέρει το ίδιο μήνυμα: «Μην κλείσετε την αξιολόγηση!»

Να προχωρήσω, εύλογα, τη φράση; «Μην κλείσετε την αξιολόγηση, να πέσουν, να έρθουμε, να υπογράψουμε ό,τι θέλετε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο κομιστής του παραπάνω μηνύματος στη Μέρκελ, που τον ξεπέταξε σε ένα τέταρτο, και στον Σόιμπλε, που τον κράτησε 70 λεπτά, γιατί προφανώς άκουσε ό,τι ήθελε να ακούσει.

Λένε πως στο εξωτερικό, οι πολιτικοί αφήνουν τις εσωτερικές διαφορές και φορούν την εθνική φανέλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φόρεσε τη στολή του γύπα που πετάει αναμένοντας το πτώμα της αξιολόγησης. Ίσως γιατί είναι η στολή που του πάει πιο πολύ. Ίσως γιατί άνοιξε το Τριώδιο – από την ημέρα της εκλογής του στην ηγεσία της ΝΔ.

Αν ο Κούλης έπαιζε σε παλιά ελληνική ταινία θα ήταν ο Πίπης. Ο τζιτζιφιόγκος που φέρνει να γνωρίσει στους γονείς της η κόρη του Κωνσταντάρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια :