vorini-gr: 10 γυναίκες που άλλαξαν την Ιστορία

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

10 γυναίκες που άλλαξαν την Ιστορία

Γυναίκες που έγιναν σύμβολα αγώνα, που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας, που προχώρησαν την επιστήμη, και έκαναν τον κόσμο μας λίγο καλύτερο...

Η χτεσινή Ημέρα της Γυναίκας είναι μόνο η αφορμή. Οι γυναίκες –όπως και οι άνθρωποι, και ο έρωτας, και η ζωή– γιορτάζουν κάθε μέρα. Κυρίως χάρη σε αυτές τις σπουδαίες κυρίες που ακολουθούν, και οι οποίες έκαναν ό,τι μπορούσαν, σε μια στιγμή ή σε μια ζωή, για να κάνουν τον κόσμο που ζούμε λίγο καλύτερο. Και τα κατάφεραν.

Η Irena Sendlerova ήταν η γυναίκα που κατάφερε να φυγαδεύσει δυόμισι χιλιάδες παιδιά από το γκέτο της Βαρσοβίας, σώζοντάς τα από τον θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή εδώ η κυρία που χτύπησε με την τσάντα της έναν Νεοναζί στο Växjö της Σουηδίας, στις 13 Απριλίου του 1985.

Η Marie Curie, η πολωνή επιστήμονας που έγινε η πρώτη γυναίκα κάτοχος Νόμπελ για τη δουλειά της επάνω στη ραδιενέργεια, και η μόνη γυναίκα κάτοχος δύο βραβείων Νόμπελ.

Η Margaret Heafield, διευθύντρια software engineering στο πρόγραμμα Apollo της NASA ΤΟ 1969.

Η Nujood Ali από την Υεμένη, που εξαναγκάστηκε να παντρευτεί έναν βίαιο άνδρα στα 10 της χρόνια, και μεγάλωσε για να τον χωρίσει, να σπάσει τις φυλετικές παραδόσεις και να γίνει το σύμβολο του αγώνα των γυναικών της Υεμένης ενάντια στους καταναγκαστικούς γάμους.

Οι πυροσβέστριες του Pearl Harbor, το 1941.

Αυτή η Αρμένια κυρία που, στα 106 της, προστάτεψε με τουφέκι το σπίτι της όταν η Σοβιετική Ένωση διαλυόταν και το χωριό της διεκδικούσαν δύο χώρες –η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Ιανουαρίου του 1990.

Η Zejnaba Hardaga, που χρησιμοποιεί το τσαντόρ της για να καλύψει το κίτρινο αστέρι στο πέτο της Εβραίας γειτόνισσάς της, μετά την εισβολή των Ναζί στη Γιουγκοσλαβία, το 1941.

Η Amelia Earheart, η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό, το 1928.

Όταν οι Ταλιµπάν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, ένα κορίτσι τούς εναντιώθηκε. Η Malala Yousafzai αρνήθηκε την επιβεβληµένη σιωπή και πολέµησε για το δικαίωµά της στην εκπαίδευση. Την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012, στα δεκαπέντε της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο, και ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Ωστόσο, η θαυµατουργή ανάνηψη της Μαλάλα την οδήγησε σ’ ένα εκπληκτικό ταξίδι από µια µακρινή κοιλάδα του βόρειου Πακιστάν στις αίθουσες του κτιρίου των Ηνωµένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Και να ήταν μόνο αυτές.....



Δεν υπάρχουν σχόλια :