vorini-gr: «Παράγκες», όπλα και παρασκήνιο: Μάχη σε ένα «Σούπερ Τσίρκο»

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

«Παράγκες», όπλα και παρασκήνιο: Μάχη σε ένα «Σούπερ Τσίρκο»

Το πρωτάθλημα – παρωδία της «Σούπερ Λιγκ» διακόπηκε, ο Ιβάν Σαββίδης αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου, και η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην ριζική εκκαθάριση των γηπέδων της σήψης...

Το κατά πόσο όμως αυτή η εκκαθάριση μπορεί όντως να επιτευχθεί εξαρτάται από ένα πλέγμα παραγόντων, καθώς η υπόθεση κινητοποιεί ήδη αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά, ενεργοποιεί συμμαχίες και στρατόπεδα συγκεκριμένων πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων και έχει παράπλευρες παρενέργειες σε επιχειρηματικό και μιντιακό επίπεδο.

Τσίπρας: Αγνοήστε το πολιτικό κόστος

Από την πλευρά του Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα, το μήνυμα ήταν σαφές και – κατά τις πληροφορίες – οργισμένο: «Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους», φέρεται να είπε το πρωί στη σύσκεψη με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη. Το ίδιο επανέλαβε αργότερα και δημόσια, κατά την συνάντησή του με τον επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη: «Ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος», είπε, στέλνοντας  μήνυμα στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Πρόκειται για ένα μήνυμα καθόλου τυχαίο, καθώς η σύγκρουση με τους «βαρόνους» του ποδοσφαίρου είναι μια επιλογή υψηλού πολιτικού κόστους. Το εν λόγω κόστος εντοπίζεται αφ’ ενός στο ότι δεν διαφαίνεται και δεν αναμένεται στήριξη από την πλευρά της αντιπολίτευσης και, αφ’ ετέρου, στο ότι οι ριζικές κινήσεις εξυγίανσης συνεπάγονται ενδεχομένως και σκληρότερα μιντιακά μέτωπα κατά της κυβέρνησης καθώς βασικοί παράγοντες του ποδοσφαίρου ελέγχουν σημαντικό τμήμα των μέσων ενημέρωσης.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, επισημάνθηκαν στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν από χθες το βράδυ στο Μαξίμου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ωστόσο φέρεται οργισμένος και αποφασισμένος. Στο πλαίσιο αυτό επελέγη σε πρώτο χρόνο η διακοπή του πρωταθλήματος, ενώ στο τραπέζι – όπως επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Βασιλειάδης – παραμένει και το ενδεχόμενο απόσυρσης των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε συνεννόηση με την UEFA. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ακόμη και στο «καλό σενάριο», το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ξαναρχίσει πριν από το Πάσχα, ενώ ουδείς αποκλείει ακόμη και την οριστική ματαίωσή του. «Εάν θέλουν να ξαναμπούν στο γήπεδο, θα γκρεμίσουν πρώτα τις «παράγκες» Άλλη επιλογή δεν υπάρχει πια», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους.

Η ΝΔ βλέπει «δώρο» στον Σαββίδη

Ο στόχος όμως μοιάζει εξαιρετικά δύσκολος και τα μηνύματα, τόσο από τους «βαρόνους» όσο και από την αντιπολίτευση είναι ήδη ενδεικτικά: Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια κορυφαίων στελεχών της υιοθετεί από χθες το βράδυ τη γραμμή ταύτισης του Ιβάν Σαββίδη με την κυβέρνηση επαναφέροντας το σενάριο της «νέας διαπλοκής», ενώ η απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος ερμηνεύεται από media προσκείμενα στην ΝΔ ως «τέχνασμα» και «δώρο» στον ΠΑΟΚ προκειμένου να αποτραπεί ο υποβιβασμός του.

«Πως γίνεται να διαλύεται ένα πρωτάθλημα διότι ένας επιχειρηματίας αισθάνεται και λειτουργεί ως ολιγάρχης ορμώμενος από το γεγονός ότι μια ολόκληρη κυβέρνηση τον έχει στηρίξει πολλαπλά και σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο στο σάιτ Liberal.gr που απηχεί σταθερά τις θέσεις Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης ρωτούσε μέσα από την συχνότητα του ΣΚΑΙ «από πού κρατάει τον κ. Τσίπρα ο Σαββίδης;», ενώ ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Κϋρτσος κατήγγειλε μέσω twitter «διαπλοκή Τσίπρα – Σαββίδη».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκος, στην οποία παραμένει μεγαλομέτοχος ο Γιαννης Αλαφούζος. Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΕ χαρακτηρίζει την διακοπή του πρωταθλήματος «δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος, που ουσιαστικά δίνει ‘’συγχωροχάρτι’’ σε όσα απρεπή και έξω από κάθε ηθική έγιναν για πολλοστή φορά από συγκεκριμένο ευνοημένο από την κυβέρνηση μεγαλοπαράγοντα ποδοσφαιρικής ομάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :