vorini-gr: Υπό κράτηση ο "ανοιχτοχέρης" Νικολά Σαρκοζί

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Υπό κράτηση ο "ανοιχτοχέρης" Νικολά Σαρκοζί

Υπό κράτηση τέθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters...

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Σαρκοζί κρατείται από τις αστυνομικές αρχές σχετικά με έρευνα για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από το καθεστώς Καντάφι το 2007.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι δέχτηκε 50 εκατομμύρια ευρώ από το καθεστώς του Μοάμερ Καντάφι, ισχυρισμοί που επαναλήφθηκαν από τον γιο του λιβυκού δικτάτορα και τον Γάλλο επιχειρηματία Ζάιατ Τζιεντντίν. Μάλιστα, τον Ιανουάριο 2013 ο γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας διαβεβαίωσε ενώπιον ενός δικαστή ότι κατέχει αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση.

Ο ίδιος είχε καταθέσει σε δικαστή ότι έγιναν αρκετές συναντήσεις πριν από τις εκλογές του 2007 ανάμεσα στον Μπασίρ Σάλεχ, τότε ειδικό γραμματέα του Λίβυου δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, και τον Κλοντ Γκεάν, διευθυντή του γραφείου του Νικολά Σαρκοζί όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, πριν από την εκλογή του στη γαλλική Προεδρία. Οι πρώτες καταγγελίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί έγιναν από το γιο του Καντάφι, Σαϊφ αλ Ισλάμ τον Μάρτιο του 2011 ενώ η Γαλλία ετοιμαζόταν να επέμβει στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την Le Monde, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Νικολά Σαρκοζί αμφισβητήθηκε σε σχέση με την έρευνα αυτή, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είναι πιθανό να παραμείνει για 48 ώρες υπό κράτηση και να παρουσιαστεί αμέσως ενώπιον του δικαστηρίου εάν η αστυνομία επιζητήσει τις κατηγορίες.

Πάντως ο ίδιος ο Σαρκοζί τόσο το 2012 όσο και στη συνέχεια έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς κάνοντας λόγο για ψέμματα.

Ο κ. Σαρκοζί ήταν πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012.

Προσπάθησε να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή στις εκλογές του 2017, αλλά δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του ώστε να τον υποστηρίξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :