vorini-gr: Οργή κατά Μπερλουσκόνι για το νόμο-φίμωτρο στα ΜΜΕ

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Οργή κατά Μπερλουσκόνι για το νόμο-φίμωτρο στα ΜΜΕ

Με οργή κατά του Μπερλουσκόνι και της κυβέρνησής του η Ιταλία αντέδρασε σύσσωμη στην ψήφιση προχτές από τη Γερουσία του νόμου που απαγορεύει τη δημοσίευση από τον Τύπο του περιεχομένου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αλλά και τη χρησιμοποίηση τους ως βάση για δικαστικές έρευνες. Σημειώνεται, ότι έγκριση του εν λόγω νόμου υπήρξε προσωπική προεκλογική δέσμευση του Μπερλουσκόνι.

Η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" κυκλοφόρησε χτες με λευκή πρώτη σελίδα στη μέση της οποίας ήταν τυπωμένο ένα κίτρινο post-it που έγραφε: "Ο νόμος-φίμωτρο αρνείται στους πολίτες το δικαίωμα τους στην ενημέρωση".

"Είναι μια λευκή πρώτη σελίδα για να γνωστοποιήσει στους αναγνώστες και στη χώρα τη βία που ασκήθηκε μέσω ενός νόμου ο οποίος περιορίζει το δικαίωμα των εφημερίδων να ενημερώνουν τους πολίτες", εξηγεί σε σχόλιό του στη δεύτερη σελίδα ο διευθυντής της εφημερίδας Έτσιο Μάουρο. "Είναι φανερό πως όλο αυτό είναι απαράδεκτο, όχι μόνο για τους δημοσιογράφους αλλά και για τους πολίτες, για το δημοκρατικό σύστημα", προσθέτει στο σχόλιό του.

Η ιστορική "Ουνιτά", η εφημερίδα του Δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, δημοσίευσε τον κύριο τίτλο της χρησιμοποιώντας χαρακτηριστική γραμματοσειρά της εποχής του Μουσολίνι. Η εφημερίδα "Κοριέρε ντέλα Σέρα" έκανε λόγο για "μαύρη ημέρα για τη δικαιοσύνη", ενώ η δημοσιογραφική ένωση της Ιταλίας κάλεσε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ σε απεργία για τις 9 Ιουλίου και κήρυξε "ολοκληρωτική αντίσταση μέχρι τέλους". Η "Λα Στάμπα" του Τορίνου γράφει πως ο νόμος είναι φτιαγμένος για να "ρίξει την αυλαία" στη δημοσίευση σκανδάλων και απορρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι ότι θα προστατεύσει την ιδιωτική ζωή των πολιτών.

Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανακοινώσει πως είναι έτοιμα να προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο αν ο νόμος περάσει με τη μορφή που έχει σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου, πράγμα που αναμένεται καθώς το μπερλουσκονικό μέτωπο έχει κι εκεί την πλειοψηφία. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι θέλει με τον τρόπο αυτό να φιμώσει τον Τύπο και να αποφύγει την αποκάλυψη σκανδάλων σε βάρος του.

Ο νόμος προβλέπει βαριά χρηματικά πρόστιμα που φτάνουν ως τις 450.000 ευρώ για τη δημοσίευση τηλεφωνικών υποκλοπών στα μέσα ενημέρωσης, ενώ ποινές φυλάκισης προβλέπονται επίσης για δημοσιογράφους και εκδότες. Η ιταλική Γερουσία στην οποία κυριαρχεί η δεξιά ψήφισε προχτές τον νόμο ένα από τα πιο επίμαχα άρθρα του οποίου προβλέπει τον περιορισμό του χρόνου διατήρησης του περιεχομένου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων σε 75 ημέρες. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται μόνο κατά τρεις ημέρες κάθε φορά. Η παράταση πρέπει να εγκρίνεται από ένα σώμα τριών δικαστών και ο περίπλοκος αυτός μηχανισμός επικρίνεται τόσο από τη δικαιοσύνη όσο και από την αστυνομία.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) επέκρινε την ψήφιση του νόμου Μπερλουσκόνι τονίζοντας ότι "απειλεί την ελευθερία του Τύπου". "Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από την ψήφιση από την ιταλική Γερουσία ενός νόμου που απειλεί την ελευθερία του Τύπου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του IPI Ντέιβιντ Ντατζ. "Το IPI καλεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων να μην υιοθετήσει το κείμενο και να υπερασπιστεί έτσι τις αρχές της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης που κατοχυρώνονται στο ιταλικό Σύνταγμα", υπογραμμίζει ο Ντατζ.
πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια :