vorini-gr: Θρίλερ με τη φωτογραφία του νεκρού Λάντεν

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Θρίλερ με τη φωτογραφία του νεκρού Λάντεν

click image to view full-size



Ο Λευκός Οίκος δίσταζε να τη δώσει στη δημοσιότητα, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος «προκαλεί φρίκη».
Με… κομμένη την ανάσα περίμενε ο πλανήτης τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του νεκρού Οσάμα μπιν Λάντεν και του βίντεο πόντισης της σορού του στη θάλασσα από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον», καθώς ο Λευκός Οίκος δίσταζε......

...... ως την τελευταία στιγμή να δώσει τα ντοκουμέντα στη δημοσιότητα. Αξιωματούχος στη Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες ότι «αργότερα» θα δοθούν κατόπιν εντολής του Ομπάμα, ωστόσο άλλοι εξέφραζαν φόβους ότι μπορεί να προσβάλουν τους μουσουλμάνους ή να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εξτρεμιστές.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκόμισε τα πρώτα κέρδη από την εξόντωση του «υπ’ αριθμόν 1 εχθρού» της Αμερικής με την «Επιχείρηση Τζερόνιμο», παρά τη σύγχυση που έσπειρε ο ίδιος ο Λευκός Οίκος γύρω από τις συνθήκες της θανάτωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν και τη διελκυστίνδα γύρω από την περίφημη νεκρική φωτογραφία του, με το κρανίο -κατά επίμονες πληροφορίες-μισοδιαλυμένο από μια σφαίρα…




«Η φωτογραφία προκαλεί φρίκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, λέγοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που γίνονται δεύτερες σκέψεις για τη δημοσιοποίησή της.
Αύριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης με συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, με τον αέρα της πρώτης «μετα-Μπιν Λάντεν» δημοσκόπησης στην Αμερική από την εταιρεία Ipsos, για λογαριασμό του Reuters.

Το 79% δηλώνουν σύμφωνοι με την απόφαση του προέδρου τους να σκοτώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα και αντίθετοι μόνο το 14%. Εξάλλου, το 39% έχουν βελτιωμένη εικόνα για τις ικανότητες του Ομπάμα, ενώ το 32% θεωρούν ότι αυτός πρέπει να πιστωθεί την εξόντωση του Μπιν Λάντεν και μόνο το 13% ο Τζορτζ Μπους, που εγκαινίασε το ανθρωποκυνηγητό του. Πάντως, μόνο 1 στους 4 λέει πως αισθάνεται ασφαλέστερος στη χώρα του μετά την εκτέλεση του αρχιτρομοκράτη.

«Ηταν άοπλος»
Ανασκευάζοντας τις αρχικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζ. Μπρέναν, άλλος αξιωματούχος διευκρίνισε ανώνυμα πως ο αρχιτρομοκράτης δέχθηκε άοπλος τα πυρά των Αμερικανών πεζοναυτών.

Επίσης δεν σκοτώθηκε η σύζυγός του στην επιδρομή, ούτε ο ίδιος προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από κάποια γυναίκα. Σύμφωνα με τους «New York Times», κατά την επιχείρηση σκοτώθηκε ο γιος του, Χαμζά μπιν Λάντεν, ο περίφημος «ταχυδρόμος» του τρομοκράτη και ο αδελφός του.

Πηγή της πακιστανικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε εξάλλου ότι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Λάντεν που διέμεναν στη βίλα (13-14 άτομα) «είναι προστατευμένα σε καλά χέρια και αντιμετωπίζονται βάσει του νόμου». Ορισμένα είχαν ανάγκη ιατρικής προστασίας, η οποία τους παρέχεται.Πηγές του πακιστανικού στρατού αποκάλυψαν στο BBC ότι ανάμεσά τους βρίσκεται μια 12χρονη κόρη του Μπιν Λάντεν, η οποία παρακολούθησε ολόκληρη την επιχείρηση και είδε τον πατέρα της να πέφτει νεκρός.

Διευκρίνισαν εξάλλου ότι η Υεμενίτισσα σύζυγος του αρχιτρομοκράτη δεν σκοτώθηκε αλλά τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπιν Λάντεν ζούσε στη βίλα του Αμποταμπάντ τα τελευταία 5-6 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων είχε επαφές με ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα.

Παρότι το FBI τον αντικατέστησε στην ιστοσελίδα των πλέον καταζητούμενων με τον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, οι Αφγανοί Ταλιμπάν αμφισβήτησαν σε ανακοίνωσή τους τον θάνατό του, με το επιχείρημα ότι οι Αμερικανοί «δεν έδωσαν ακόμη πειστικές αποδείξεις». Αγνωστο αν η φωτογραφία θα τους πείσει…

Πάντως αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιθανολόγησαν πως η Αλ Κάιντα σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα το τελευταίο μήνυμα του Μπιν Λάντεν, που ηχογραφήθηκε (ή βιντεοσκοπήθηκε) πρόσφατα. «Θα το κάνουν για να τροφοδοτήσουν τον θρύλο ότι είναι ζωντανός» επισήμαναν οι Αμερικανοί.

Ηνωμένα Εθνη

Λεπτομέρειες για την επιχείρηση κατά του Μπιν Λάντεν ζήτησε από τις ΗΠΑ η ύπατη αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νάβι Πιλάι, επισημαίνοντας ότι όλες οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις οφείλουν να συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο.

«Ηταν μια ενέργεια καθ’ όλα νόμιμη, θεμιτή και ορθή» σχολίασε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ. Υπερασπίστηκε μάλιστα όλους τους εμπλεκόμενους τόσο στη λήψη της απόφασης όσο και στην εκτέλεσή της.

Αντιδράσεις

«Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», χαρακτήρισε την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να έχει «ανυπολόγιστες συνέπειες στον αραβικό κόσμο, ένα καζάνι που βράζε». Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη γνώμη πως ο αρχηγός της Αλ Κάιντα θα έπρεπε να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ. Ανάμεσά τους η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ, ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Ερχαρτ Κέρτινγκ και ο ειδικός στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, Ολλανδός δικηγόρος Χερτ Γιαν Κνόοπς.

«Ομάδα 6»
Η ελίτ των ειδικών δυνάμεων εναντίον «Τζερόνιμο»

Η ομάδα που διεκπεραίωσε την αποστολή εκτέλεσης του «Τζερόνιμο», όπως ήταν η κωδική ονομασία του Οσάμα Μπιν Λάντεν για την επιχείρηση, είναι η διαβόητη «Ομάδα 6» των ειδικών δυνάμεων των πεζοναυτών, γνωστών και ως «Navy SEALs».

Ελάχιστα είναι γνωστά για την ομάδα αυτή, η οποία θεωρείται ως η ελίτ των ελίτ του αμερικανικού στρατού. Συστάθηκε το 1980 μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να διασωθούν 52 Αμερικανοί πολίτες που κρατούνταν όμηροι στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε άκρως μυστικές και επικίνδυνες αποστολές, τις οποίες πολλές φορές ο επίσημος στρατός και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνούνται ότι πραγματοποιήθηκαν.

Μπιλ Κλίντον
Η κανονική ονομασία της ομάδας δεν είναι γνωστή, όμως αρκετοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη NAVSPECWARDEVGRU, ονομασία που της έδωσε το 1997 ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον με το εκτελεστικό διάταγμα 13039 και η βάση τους βρίσκεται στο Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό της Οσεάνα της Βιρτζίνιας.

Η «Ομάδα 6» έχει συμμετάσχει στη διάσωση του κυβερνήτη της Γρενάδας το 1983, το 1990 σε επιχειρήσεις εναντίον Σέρβων και τον Μάρτιο του 2002 σε επιχείρηση στο βουνό του Αφγανιστάν Τακούρ Γκαρ, όπου και σκοτώθηκε ο αξιωματικός Νιλ Ρόμπερτς.

Πανέτα: Αποκλείσαμε κάθε συνεργασία υπό τον φόβο ενημέρωσης των στόχων
Ο διευθυντής της CIA δεν εμπιστεύτηκε το Πακιστάν

Επιπτώσεις στο κρίσιμο μέτωπο του Αφγανιστάν ίσως έχει ο νεόκοπος «πόλεμος» ΗΠΑ – Πακιστάν, με αφορμή την επιχείρηση κατά του Μπιν Λάντεν. Ο διευθυντής της CIA, Λίο Πανέτα, αποκάλυψε στο ΤΙΜΕ ότι απέκλεισε κάθε συνεργασία με τις πακιστανικές υπηρεσίες υπό τον φόβο «ενημέρωσης των στόχων», χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά αναξιόπιστες τις πακιστανικές Αρχές και διάτρητες από φιλοτρομοκρατικές διασυνδέσεις.

«Δεν τους είπαμε τίποτε για να μην τεθεί σε κίνδυνο η αποστολή» είπε χαρακτηριστικά ο Πανέτα, προσθέτοντας ότι πίεσε τον πρόεδρο Ομπάμα να γίνει η επιχείρηση, παρότι οι συνεργάτες του ήταν βέβαιοι μόνο κατά 60%-80% ότι ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν στο συγκρότημα.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η πακιστανική κυβέρνηση επέκρινε χθες τη «μονομερή αμερικανική ενέργεια, που έγινε χωρίς την άδειά της», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Παρότι ο ίδιος ο Ομπάμα καλύπτει το Ισλαμαμπάντ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως γνώριζε τον τόπο διαμονής του Μπιν Λάντεν, Βρετανοί και Γάλλοι διερωτώνται πώς ήταν δυνατόν ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος στον κόσμο να ζούσε τόσα χρόνια τόσο κοντά στην πρωτεύουσα χωρίς «άνωθεν» πακιστανική στήριξη.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, έγραψε ένα απολογητικό άρθρο στη Washington Post, αντικρούοντας τις επικρίσεις του αμερικανικού Τύπου πως η χώρα του δεν συνεργάζεται σθεναρά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Οσο για τον Μπιν Λάντεν, περιορίστηκε απλώς να πει ότι «δεν βρισκόταν σε μέρος που περιμέναμε, αλλά τέλος πάντων τώρα βγήκε από τη μέση». Φυσικά ορκίστηκε πως οι Αμερικανοί άφησαν τη χώρα του στο σκοτάδι για την επιχείρηση. Αυτοκριτική για την… ανικανότητά της έκανε στο μεταξύ η πακιστανική μυστική υπηρεσία ISI, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι και ο… Θεός».

Στελέχη της ισχυρίστηκαν ότι έλεγξε το συγκρότημα το 2003, αλλά έκτοτε δεν ήταν στην ακτίνα δράσης της.

Χθες ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιουσούφ Γκιλάνι, μετέβη στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας του στην Ευρώπη, σε ένα ταξίδι που χαρακτηρίστηκε «προγραμματισμένο». Τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες δυτικές χώρες τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν αυξημένα για χτύπημα αντιποίνων της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα πάντως με την Daily Mail, το πρώτο θύμα είναι το… γαμήλιο ταξίδι του πρίγκιπα Ουίλιαμ με τη δούκισσα Κέιτ, που μάλλον θα ματαιωθεί κατόπιν συμβουλής της ΜΙ5.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
http://www.ethnos.gr - www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :