Οι «δραματικές προειδοποιήσεις» Παπαδήμου και τα τρία
σενάρια για την Ελλάδα
σενάρια για την Ελλάδα
Νέα σενάρια καταστροφής για την ελληνική οικονομία εμφανίζονται στον κυριακάτικο Τύπο. Η «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει πως «η χώρα βρίσκεται πλέον στα όρια του κραχ» και κάνει λόγο για τρία σενάρια «το ευνοϊκό, το κακό και το χειρότερο»...
Την ίδια στιγμή, το «Βήμα της Κυριακής» δημοσιεύει το σημείωμα του Λουκά Παπαδήμου, που δόθηκε στον Κάρολο Παπούλια κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, αναφέροντας στον τίτλο «δραματική προειδοποίηση για όσα απειλούν τη χώρα».
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» στις Βρυξέλλες «διαμορφώνονται τρία πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας».
Η εφημερίδα αναφέρει πως «το ευνοϊκό σενάριο προβλέπει συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ως βασική στρατηγική την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και θα της διασφαλίζεται υπό όρους, η δυνατότητα παράτασης της μείωσης του ελλείμματος και η διοχέτευση επιπλέον αναπτυξιακών κονδυλίων»
Το «κακό σενάριο», όπως αναφέρει η εφημερίδα «είναι το διαζύγιο της χώρας με την Ευρωζώνη, σε περίπτωση εκλογής κυβέρνησης που δηλώνει ότι δεν προτίθεται ή δεν δύναται να εφαρμόσει το Μνημόνιο».
Τέλος, «το χειρότερο σενάριο όλων είναι αυτό κατά το οποίο προκύπτει κυβέρνηση που όχι μόνο θα καταγγείλει τη σύμβαση, αλλά θα ανατρέψει και τα μέτρα που έχουν ληφθεί», αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής και προσθέτει πως σε αυτή την περίπτωση «η Ελλάδα ‘κόβεται’ στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, οι δόσεις σταματούν, η ρευστότητα από το Ευρωσύστημα μειώνεται και η σταδιακή απεμπλοκή της χώρας από το ευρώ αρχίζει.
Για «μεγάλες δυσκολίες του Δημοσίου στην κάλυψη των συνολικών αναγκών από τα μέσα Ιουνίου» έκανε λόγο μεταξύ άλλων ο Λουκάς Παπαδήμος στο απόρρητο σημείωμα που έδωσε στον Κάρολο Παπούλια και το οποίο δόθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών.
Στο σημείωμα, που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, μεταξύ άλλων αναφέρεται:
- Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου από τις 20 Ιουνίου θα διαμορφωθούν στο αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
- Η πραγματική εξέλιξη στα φορολογικά έσοδα αποδεικνύεται χαμηλότερη της προβλεπόμενης, ενώ η αύξηση των δαπανών μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του κεντρικού σεναρίου. Κατά συνέπεια το Δημόσιο θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των συνολικών δαπανών από τα μέσα Ιουνίου.
- Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις επόμενες δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ.
- Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στηρίζονται αποκλειστικά από την ΕΚΤ και γενικότερα το ευρωσύστημα.
- Το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η χώρα, η αμφισβήτηση της ικανότητάς της να μείνει στο ευρώ σε συνδυασμό με κάποιο απρόσμενο γεγονός μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.
«Συμπερασματικά οι ανωτέρω εκτιμήσεις επιτείνουν την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης» καταλήγει ο Λουκάς Παπαδήμος.
Sources of Information:[tvxs.gr] - Digital_image_processing_by takis_Vorini_May_2012
Αν σας άρεσε αυτό το θέμα κοινοποιήσετε το στους Φίλους σας...
Sources of Information:[tvxs.gr] - Digital_image_processing_by takis_Vorini_May_2012
Αν σας άρεσε αυτό το θέμα κοινοποιήσετε το στους Φίλους σας...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου