41 χρόνια μετά το θάνατό του (20/9.71), μια σύντομη αναδρομή σε σταθμούς της ζωής του, σε σύνδεση με τα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την εποχή από το 1900 ως το 1971...
Το επεισόδιο - με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από τη βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1963) και την έκδοση της πρώτης εκτενούς βιογραφίας του από τον Άγγλο νεοελληνιστή καθηγητή Ρόντρικ Μπίτον το 2004 - επιχειρεί να φωτίσει άγνωστες πτυχές του βίου και της διπλωματικής σταδιοδρομίας του.
Η Άννα Λόντου, κόρη της Μάρως Σεφέρη, αποκαλύπτει πτυχές της σχέσης της μητέρας της, με τον ποιητή.
Ο καθηγητής Δημήτρης Μαρωνίτης εντοπίζει αντιστοιχίες ανάμεσα στον πολιτικό και ποιητή Σεφέρη, ενώ ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέκος Αργυρίου και ο βιογράφος του ποιητή Ρόντρικ Μπίτον, σχολιάζουν την περίφημη δήλωσή του κατά της χούντας.
Στην εκπομπή μιλούν επίσης η διευθύντρια των εκδόσεων «Ίκαρος» Κατερίνα Καρύδη και η Λένα Σαβίδη, ενώ παρουσιάζονται αποσπάσματα από σχετική εκπομπή του Φρ. Γερμανου, καθώς και από την εκπομπή «Μονόγραμμα», στην οποία μιλά η Μάρω Σεφέρη.
Στην εκπομπή γίνεται αναφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κοινή γνώμη της εποχής την απονομή του Νόμπελ στον Σεφέρη, ενώ δίνονται στοιχεία σχετικά με την τελετή και τις ζυμώσεις που προηγήθηκαν. Επιχειρείται μια σύντομη αναδρομή σε σταθμούς της ζωής του, σε σύνδεση με τα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την εποχή από το 1900 ως το 1971.
Παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με τη γενέτειρά του, τη Σμύρνη, τις νομικές σπουδές του, την ένταξή του στο διπλωματικό σώμα, τις αλλεπάλληλες μεταθέσεις του σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην εμπλοκή του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό το 1956, οι οποίες οδήγησαν στις συνομιλίες της Ζυρίχης.
Sources of Information:http://www.ert-archives.gr/http://www.in.gr/
Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου