Ο «Παιδαγωγικός Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» και οι καινοτομίες που εμπεριέχει αποδεικνύεται πρόσφορο έδαφος για εσκεμμένη δημοσιογραφική ανακρίβεια, καθώς στο βωμό των κλικς ή καλύτερα για χάρη της «κλικολαγνείας» αρκετοί φτάνουν σε σημείο να παραποιήσουν ακόμα και όσα εμπεριέχονται σε δημόσια έγγραφα...
Συγκεκριμένα, σάλος έχει προκληθεί για τους χαρακτηρισμούς «πριγκίπισσα» και «βασιλόπουλο» που χρησιμοποιούνται από τους γονείς ως ένδειξη αγάπης προς τα παιδιά τους, με τον Νίκο Φίλη να παρουσιάζεται ως ο υπουργός που έρχεται να καταργήσει -μετά τις αναγκαίες παρελάσεις και τη δίκαιη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων- και αυτές τις αναφορές. Το κάνει όμως;
Ως γνωστόν, ο νέος οδηγός συμπεριφοράς των μαθητών θα έχει τίτλο «Παιδαγωγικός Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» και αποτελεί τμήμα του πορίσματος του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία. Σε αυτόν εμπεριέχονται πλείστες ρηξικέλευθες ιδέες, όπως η υπογραφή «Συμβολαίου Τιμής» από τα παιδιά στο σχολείο, το οποίο σκοπό έχει να αναδείξει την αντίληψη που πρέπει να καλλιεργηθεί στο παιδί πως το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι του.
Όπως θα δείτε παρακάτω στο σχετικό απόσπασμα, εντός αυτού του κώδικα συμπεριλαμβάνεται το εξής:
♦Το παιδί καθενός είναι μοναδικό και ξεχωριστό για τον ίδιο. Ωστόσο, είναι ένα παιδί ανθρώπων όπως κάθε παιδί ανθρώπων: Διαφορετικό αλλά ίσο, και όχι πριγκίπισσα ή βασιλόπουλο.
Δηλαδή δεν μοιάζει τόσο δύσκολο για την κοινή αντίληψη πόσο μάλλον για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αντιληφθούν ότι δεν προκύπτει κάποιος διαχωρισμός, αλλά η σημείωση αυτή αφορά την αντιμετώπιση και τη μεταχείριση που πρέπει να έχουν τα παιδιά μέσα στο σχολείο. Και αυτή πρέπει να διέπεται από την αρχή της ισότητας.
Δεν ήθελαν και πολύ οι κοπτοράπτες του επαγγέλματος για να προχωρήσουν σε τίτλους όπως «Φίλης: Δεν πρέπει να λέμε τα παιδιά μας βασιλόπουλα και πριγκιπόπουλα». Μάλιστα, και οι «Ράδιο Αρβύλα» δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν το γεγονός, λέγοντας μεταξύ άλλων πως δεν πρέπει να αποκαλούν οι γονείς το παιδί τους «λεβέντη» για… ευνόητους λόγους! Αξιοσημείωτο δε πως το απόσπασμα που πρόβαλαν στη συγκεκριμένη εκπομπή προερχόταν από το δελτίο ειδήσεων του Star, με τη δημοσιογράφο να λέει επί λέξει: «Σε ένα πράγμα πάντως δεν υπάρχει δημιουργική ασάφεια. Στο ότι οι γονείς θα πρέπει να πάψουν να θεωρούν και να προσφωνούν τα παιδιά τους ως πριγκίπισσες ή βασιλόπουλα». Το πού το λέει βέβαια αυτό, είναι ένα ερώτημα που η συγκεκριμένη δημοσιογράφος δεν θα μπορέσει να απαντήσει ποτέ!
Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Παιδείας μπορεί να θεωρείται από πολλούς αντιπαθητικός για τις κατά καιρούς περιττές παρεμβάσεις του (σ.σ. γενοκτονία Ποντίων) αναφορικά με ζητήματα που ακόμα και δίκιο αν έχει, μπορεί να δώσει απαντήσεις που δεν θα προκαλούν την κοινή γνώμη.
Η αποστροφή πολλών προς το πρόσωπο του Νίκου Φίλη δεν σημαίνει, όμως, ότι στα πλαίσια της σώνει και ντε καταγγελτικής δημοσιογραφίας, Μέσα και δημοσιογράφοι θα παραπληροφορούν, παραφράζοντας ακόμα και αναφορές επίσημων εγγράφων.
Η αποστροφή πολλών προς το πρόσωπο του Νίκου Φίλη δεν σημαίνει, όμως, ότι στα πλαίσια της σώνει και ντε καταγγελτικής δημοσιογραφίας, Μέσα και δημοσιογράφοι θα παραπληροφορούν, παραφράζοντας ακόμα και αναφορές επίσημων εγγράφων.
Αλλιώς, να εντοπίσουν το σημείο που αναγράφεται η απαγόρευση των δύο συγκεκριμένων χαρακτηρισμών από τους γονείς και εμείς θα διορθώσουμε τα γραφόμενά μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου