vorini-gr: Αμηχανία στη Δύση για τη φωτιά στη Λιβύη

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Αμηχανία στη Δύση για τη φωτιά στη Λιβύη


Η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε φόβους για μετατροπή της Λιβύης σε μια «γιγαντιαία, χαοτική Σομαλία», παίρνοντας όμως σαφείς αποστάσεις από στρατιωτική δράση...


Φρένο στα σχέδια δυτικής επέμβασης στη Λιβύη έβαλε χθες ο Αραβικός Σύνδεσμος, προτείνοντας να επιβάλει με τις δικές του δυνάμεις ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, σε συνεργασία με την Ενωση Αφρικανικών Κρατών!

Για πρώτη φορά στην Ιστορία ο αραβικός κόσμος προσπαθεί να αυτοδιαχειριστεί τα του οίκου του ερήμην των δυτικών (πρώην αποικιακών) δυνάμεων, γεγονός που προοιωνίζεται αλλαγές στους διεθνείς συσχετισμούς.
«Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα να βλέπουμε να χύνεται το αίμα του αδελφού λιβυκού λαού», τόνισε από τη διάσκεψη του Καΐρου ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.
Παράλληλα, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπαρί, χαρακτήρισε «εσωτερική υπόθεση των Αράβων» τη λιβυκή κρίση, απορρίπτοντας κάθε ξένη επέμβαση.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει αναστείλει τη συμμετοχή της Λιβύης και χθες καταδίκασε εκ νέου τον Καντάφι, παίρνοντας θέση υπέρ της «εδαφικής ενότητας της Λιβύης».

Η ανάδυση του αραβικού παράγοντα αποτελεί έναν ακόμη πονοκέφαλο για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, που έτσι κι αλλιώς φοβούνται όπως ο διάβολος το λιβάνι μια πολεμική εμπλοκή στη Λιβύη.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, επισήμανε πως η εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων προϋποθέτει αεροπορικούς βομβαρδισμούς (σ.σ.: για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμη έτοιμες, άφησε να εννοηθεί).
Αμήχανη ήταν και η παρέμβαση της Χίλαρι Κλίντον στο Κογκρέσο, όπου εξέφρασε μεν φόβους για μετατροπή της Λιβύης σε μια «γιγαντιαία, χαοτική Σομαλία», παίρνοντας όμως σαφείς αποστάσεις από στρατιωτική δράση.

«Πρέπει να σεβαστούμε τη θέληση του λιβυκού λαού να αντιμετωπίσει χωρίς έξωθεν επεμβάσεις τον Καντάφι», είπε χαρακτηριστικά.
Προφανώς η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είχε υπόψη της την έκκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Βεγγάζης προς τον ΟΗΕ να βομβαρδίσει από αέρος τους ξένους μισθοφόρους του Καντάφι «ώστε να βάλει τα τελευταία καρφιά στο φέρετρό του».

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου (που συγκροτήθηκε χθες σε 30μελές σώμα, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του Καντάφι, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ) αντιτάχθηκε στην παρουσία ξένων στρατευμάτων σε λιβυκό έδαφος. «Μας έχουν απομείνει 2-3 αεροπλάνα.
Ο Καντάφι είχε διαλύσει τον στρατό. Αν οι βομβαρδισμοί γίνουν από τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα πρόκειται για ξένη επέμβαση», τόνισε στους «New York Times» ο εκπρόσωπος των ανταρτών.

Ενα βήμα πίσω από τις αρχικές «πολεμοχαρείς» του δηλώσεις αναγκάστηκε να κάνει χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ύστερα από τον «πάγο» που του έβαλαν τα ψυχραιμότερα μέλη της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως αποκαλύπτει η «Guardian».

Εξάλλου, βρετανικές στρατιωτικές πηγές μέμφθηκαν τον πρωθυπουργό ότι παραβλέπει τους κινδύνους μιας στρατιωτικής εμπλοκής στη Λιβύη -έστω και για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων- υποστηρίζοντας ότι σε αυτήν τη φάση πρέπει απλώς να διατηρηθεί επαφή με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε πως «ήρθε ο καιρός να φύγει ο συνταγματάρχης Καντάφι, αφού είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης».

Ορμητήριο η Σούδα

Σε αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ μετατρέπεται η Κρήτη καθώς η βάση της Σούδας χρησιμοποιείται ήδη ως ορμητήριο του 6ου Στόλου για την προετοιμασία αμφίβιων επιχειρήσεων στη Λιβύη.

Ηδη χτες κατέφθασαν αεροπορικώς 500 Αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ αύριο καταπλέουν στη Σούδα το ελικοπτεροφόρο USS Kearsarge και το USS ponce, πλήρως εξοπλισμένα με επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, αερόστρωμνα, ελαφρά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και 2.000 πεζοναύτες που μπορούν να διεξάγουν αμφίβιες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, μέχρι 15 Μαρτίου στη βάση της Σούδας αναμένεται να έχουν καταπλεύσει ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, ένα αντιτορπιλικό, ένα πετρελαιοφόρο και δύο πλοία ανεφοδιασμού του 6ου Στόλου.

Χτες ο Β. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι «η βάση της Σούδας έχει διατεθεί για να εξυπηρετήσει τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες.

Επίσης όλος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα παρακολουθώντας τις εξελίξεις, υπό το πρίσμα της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :