Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Η κόκα κόλα τα γειαίνει όλα (!)


Σπάνιο Ντοκουμέντο: Παλιά διαφήμιση της Coca-Cola με κρητική λύρα και μαντινάδες...

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο ήρθε στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνοντας μια παλιά ιστορία που είχε φτάσει να θεωρείται μύθος.
Πρόκειται για την ηχογράφηση του μεγάλου Κρητικού καλλιτέχνη Γιώργη Καλομοίρη (γνωστού ως Γεώργαντου) που είχε κάνει κατά παραγγελία της Coca Cola, όταν το γνωστό προϊόν προσπαθούσε να γίνει γνωστό στην Κρήτη.

Το 45άρι δισκάκι περιείχε δύο τραγούδια που με τη σημερινή έννοια θα τα χαρακτηρίζαμε διαφημιστικά. Ακούστε το ένα από αυτά και διαβάστε την ενδιαφέρουσα ιστορία...

ο δημοφιλές αναψυκτικό ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1969 και λίγα χρόνια αργότερα οργάνωσε την είσοδό του στην αγορά της Κρήτης. Για το σκοπό αυτό προσέγγισε τον Ανωγειανό καλλιτέχνη Γιώργο Καλομοίρη ή Γιώργαντο, που τότε βρίσκονταν στο απόγειο της καριέρας του. Ηχογραφήθηκαν δύο τραγούδια, ένα συρτό και μια σειρά κοντυλιές, τα οποία κυκλοφόρησαν σε 45άρι βινύλιο με το σήμα του προϊόντος και στα οποία ο Καλομοίρης «παινεύει» την Coca ColaΓια την ιστορία το δισκάκι ήρθε στην κατοχή του site Cretan-Music.gr μαζί με πολλά άλλα από τον Ρεθεμνιώτη μουσικό και οργανοποιό Στέλιο Τσουκνάκη, ο οποίος τα παραχώρησε προκειμένου να μην χαθούν και να ψηφιοποιηθούν. Έτσι το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο διασώθηκε και ανέβηκε στο YouTube.

Το δεύτερο τραγούδι βρίσκεται επίσης στο YouTube (δεν επιτρέπεται η ενσωμάτωσή του) κα μπορείτε να το ακούσετε ΕΔΩ.

Περισσότερα για τον Γιώργη Καλομοίρη μπορείτε να μάθετε ΕΔΩ.
e-radio.gr
Δημοσίευση σχολίου