vorini-gr: Α. Τσίπρας στους NY Times: Μου αρέσει να παίζω πόκερ

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Α. Τσίπρας στους NY Times: Μου αρέσει να παίζω πόκερ


Στα 37του ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει σαφώς την στιγμή του. Από την αφάνεια, βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο πριν από δύο εβδομάδες καθώς το κόμμα του κατέλαβε την δεύτερη θέση στις εκλογές υποσχόμενο να καταγγείλει την δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με τους πιστωτές της... 

Από τότε, έχει εμπλακεί σε ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου με τους ηγέτες της Ευρώπης. Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν από κοινού σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, ο κ. Τσίπρας με ηρεμία εκφράζει την άποψη του, μια άποψη που προκαλεί κρύο ιδρώτα στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

"Είναι αλήθεια", είπε την Παρασκευή, με ένα χαμόγελο και μια λάμψη στα μάτια του, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο μικρό γραφείο του στη Βουλή των Ελλήνων. "Μου αρέσει να παίζω πόκερ."  

Ενώ ο κ. Τσίπρας πανικοβάλλει την Ευρώπη, ο ίδιος δείχνει ψύχραιμος. "Στόχος μας δεν είναι να εκβιάσουμε ή να τρομοκρατήσουμε. Στόχος μας είναι να τους ταρακουνήσουμε," είπε. 

 "Θέλουμε να τους πείσουμε", πρόσθεσε . "Πρέπει να αλλάξουμε τις πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, διαφορετικά η Ευρώπη θα βρεθεί σε πολύ μεγάλο κίνδυνο." 

Κατά την άποψη του κ. Τσίπρα - το οποίο συνάδει με το αυξανόμενο κύμα αντι-λιτότητας σε όλη την Ευρώπη - το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση. Επέμεινε ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ, αλλά όχι υπό τους όρους του Μνημονίου. "Η ζώνη του ευρώ είναι μια αλυσίδα με 17 κρίκους", είπε, αναφερόμενος στα μέλη της. «Η Ελλάδα είναι ένας από αυτούς τους κρίκους. Εάν ένας από αυτούς τους κρίκους σπάσει, καταστρέφεται όλη η αλυσίδα", σημειώνει. 

Ενώ και τα άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, τώρα ζητούν επίσης να επαναδιαπραγματευθεί δανειακή σύμβαση, ο κ. Τσίπρας, που μέχρι τώρα δε έχει εμπειρία από κυβερνητική θέση, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός Ελλάδα στις εκλογές στις 17 Ιουνίου, σημειώνουν οι New York Times. 

O αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι θα απαλλάξει την χώρα από το Μνημόνιο. Προσθέτει όμως ότι οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Ελλάδα "έχουν ήδη αρχίσει" σε μεγάλο βαθμό γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν ήδη σημάδια μεγαλύτερης επιείκειας στο θέμα της αυστηρής λιτότητας. "Οι κόκκινες γραμμές που υπήρχαν πριν, παύουν να ισχύουν", υποστήριξε. 

Ο κ. Τσίπρας μερικές φορές απεικονίζεται στα ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης ως ένας ακροαριστερός ριζοσπάστης - εάν και ο ίδιος φαίνεται να ικανοποιείται από αυτή την καρικατούρα. Δείχνει να έχει εμπλακεί σε ένα παιχνίδι "γάτας και ποντικιού" με την υπόλοιπη Ευρώπη, και ιδιαίτερα με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Στο πρόσφατο παρελθόν, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναγκαζόταν να κάνουν ελιγμούς και υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής για να αποφύγουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ λόγω των φόβων ότι η έξοδος θα έχει πολύ υψηλό κόστος, από καταρρεύσεις τραπεζών σε όλη την Ευρώπη μέχρι ακόμη και την αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει στοιχηματίσει ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν και πάλι μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης. Αυτό συνιστά μια στρατηγική υψηλού κινδύνου, σημειώνουν οι New York Times. 

O Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης του Λονδίνου, δήλωσε: "Οι Ευρωπαίοι μπορεί να κάνουν ένα βήμα υποχώρησης, αλλά δεν θα υποχωρήσουν αρκετά". 

Η ΕΕ θα μπορούσε να προτείνει ένα "μίνι-σχέδιο Μάρσαλ" για την τόνωση της ανάπτυξης σε Ελλάδα, αλλά αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι πολιτικές αλλαγές για την προώθηση στενότερων δεσμών μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. "Οι Ευρωπαίοι έχουν απηυδήσει," πρόσθεσε. "Θα προτιμούσαν η Ελλάδα να παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ, αλλά δεν πρόκειται να λάβουν τις απαιτούμενες πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να καταστήσουν βιώσιμη την ελληνική συμμετοχή." 

Ευρωπαϊκό κίνημα κατά της λιτότητας 
Κατά κάποιο τρόπο, τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα δεν είναι τόσο διαφορετικά από εκείνα που εκφράζουν μερικοί από τους ηγέτες του G8 που συμμετέχουν στην σύνοδο κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ. Καθώς η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, ένα κίνημα κατά της λιτότητας σαρώνει την Ευρώπη, αναγκάζοντας την κα Μέρκελ να μαλακώσει τη στάση της. Οι ηγέτες, ιδιαίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στην Μέρκελ να δώσει μια πνοή ανάπτυξης στην Ευρώπη. 

Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε. "Το μήνυμα που δίνουμε στο G-8 είναι ότι θα πρέπει να πιέσουμε την κα Μέρκελ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικής, όπου η κρίση του χρέους δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα λιτότητας, αλλά με μια αναπτυξιακή προσέγγιση", τόνισε. 

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα σύστημα περισσότερο ομοσπονδιακό, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παρομοίασε την Ελλάδα με την υπερχρεωμένη Καλιφόρνια, με την διαφορά, όπως είπε, ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επέτρεπε ποτέ την αποχώρηση της Καλιφόρνια από τις ΗΠΑ. Τυτόχρονα υπάρχουν οι ομοσπονδιακοί θεσμοί που διασφαλίζουν την ενότητα των ΗΠΑ. 

Τρομοκράτες με κοστούμια 
Αδύνατος, καταδεκτικός, αλλά κάπως μυστηριώδης, ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν του αρέσει να φορά γραβάτες γιατί του θυμίζει τις μέρες του στο ναυτικό, όπου έκανε την στρατιωτική θητεία του. Σε πρόσφατη ομιλία του, είπε ότι οι "τρομοκράτες" με κουστούμια και γραβάτες που έχουν αποφασίσει για την τύχη στην Ελλάδα είναι χειρότεροι από τους αναρχικούς με κουκούλες. Μερικοί τον συγκρίνουν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ένα ταλαντούχο λαϊκιστή, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. 

Μένει να δούμε, υπογραμμίζουν οι New York Times - έαν έχει τις ικανότητες να αλλάξει την πορεία της Ελλάδας. Όταν δέχθηκε πιέσεις για να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη, αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την δανειακή σύμβαση, δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες. 

Οι επικριτές λένε ότι με το πρόσχημα της αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρετείνει τίποτε περισσότερο από το status quo. Προτείνει ουσιαστικά περισσότερο κρατικό έλεγχο σε μια χώρα με ένα δυσλειτουργικό κράτος. Πράγματι, πολλοί επιχειρηματίες ανησυχούν ιδιαίτερα ότι τα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερο κρατικό έλεγχο, θα εμποδίσουν περαιτέρω την ανάπτυξη, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα είδος Βουλγαρίας. 

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε αυτές τις ανησυχίες τόνισε: "Οι υγιείς επιχειρήσεις εδώ δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από μια κυβέρνηση που πρόκειται να προσπαθήσει να σταματήσει αυτό το δηλητήριο. Οι υγιείς επιχειρήσεις κατανοούν ότι η λιτότητα καταστρέφει την κατανάλωση. 

" Αν και παραδέχτηκε ότι η ελληνική πολιτεία έχει ανάγκη από βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, δεν πρότεινε κάποια συγκεκριμένα μέτρα αλλαγών, σημειώνει η εφημερίδα. 

Αντ 'αυτού, συνέχισε επαναλαμβάνοντας το μότο του που ελπίζει να τον εδραιώσει στην εξουσία σε λιγότερο από ένα μήνα. Το μότο του που συνοψίζεται με μια μορφή αυστηρής προειδοποίησης προς τους εταίρους της Ελλάδας: "Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ισοδυναμεί με το κόψιμο του κλαδιού πάνω στο οποίο όλοι μας καθόμαστε", είπε.





 Αν σας άρεσε αυτό το θέμα κοινοποιήσετε το στους Φίλους σας...
 


Δεν υπάρχουν σχόλια :