«Τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται γρήγορα, εκτός από την περίπτωση του Κώστα Σακκά».
Με αυτόν τον... εύγλωττο τίτλο, η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρεται σήμερα, με άρθρο στη διαδικτυακή της έκδοση, στην ιστορία του 29χρονου αναρχικού, που κρατείται από το Δεκέμβριο του 2010, ως προφυλακιστέος, χωρίς να έχει δικαστεί...
Ο νεαρός ξεκίνησε απεργία πείνας, με αίτημα να διακοπεί η κράτηση του, όταν, στις 4 Ιουνίου, αποφασίστηκε να κρατηθεί ακόμα τέσσερις μήνες. Στις 4 Ιουλίου, ημέρα δημοσίευσης του άρθρου, ο Σακκάς συμπλήρωσε ένα μήνα απεργίας πείνας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νοσοκομείο. «Ένας μήνας απεργίας πείνας σε σύγκριση με το ρυθμό των κοινωνικών εξελίξεων ίσως φαίνεται μεγάλο διάστημα.
Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει ολόκληρη επιχείρηση σε λίγες μόνο ώρες, η απόφαση να μειωθεί ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ, ήταν επίσης μια απόφαση ωρών, καθώς και η επιλογή για 6ήμερη εργασία, όπως και η απόφαση για την κατάργηση της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς» λέει η εφημερίδα.
«Ο Σακκάς κρατείται ως κομμάτι μιας σωρείας συλλήψεων που σχετίζονται με τους Πυρήνες της Φωτιάς, ενώ είναι ξεκάθαρες οι αναρχικές του θέσεις και τόσο ο ίδιος όσο και οι Πυρήνες, αρνούνται την όποια συμμετοχή και σχέση του με αυτούς. Το αν ο Σακκάς ήταν μέλος ή όχι δεν έχει πια σημασία, ούτε φαίνεται να νοιάζει τις Αρχές.
Ο Σακκάς κρατείται τόσο πολύ, που είναι ρεκόρ για τα δικαστικά δεδομένα της Ελλάδας, παρ' όλο που η χώρα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαικό Δικαστήριο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακριβώς γι' αυτό το λόγο» εξηγεί το ρεπορτάζ, αναφερόμενο και στην περίπτωση Κορκονέα.
«Ίσως να μην υπάρχει λογική εξήγηση για την κράτηση του Σακκά, αλλά φαίνεται οτι είναι ακόμα ένα εξαιρετέο γεγονός σε μια θάλασσα εξαιρετέων γεγονότων, που φτιάχνουν την ελληνική καθημερινότητα» παρατηρεί με... σκωπτικό ύφος.
«Ποιο είναι, άραγε, το κίνητρο των ελληνικών αρχών να καταπατούν τα δικαιώματα ενός ανθρώπου;» διερωτάται η εφημερίδα, συμπληρώνοντας πως η περίπτωση Σακκά «εγείρει συναγερμό για κάποιο άλλο θέμα, γιατί στη συζήτηση επί του θέματος στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία όχι απλά δεν εξήγησε αυτή την παραβίαση της νομιμότητας, αλλά επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, γιατί προστατεύει τους “αναρχικούς και τρομοκράτες”».
«Η υπόθεση Σακκά εμπεριέχει τη φύση αυτής της αδικίας που κατακλύζει την καθημερινότητα στην Ελλάδα -και όχι μόνο. Ιστορίες αστυνομικής βίας, αδικίες κυβερνήσεων και εισχώρηση στις ζωές των πολιτών γίνονται γρήγορα νόρμα.
Η αποξένωση ή ακόμα και η ρήξη μεταξύ κράτους και κοινωνίας αυξάνεται ταχύτατα. Ένας μήνας φαίνεται μια ζωή ολόκληρη. Για τον Σακκά έγινε ακριβώς αυτό: η αρχή και το τέλος της ζωής του».
Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου