vorini-gr: «Αστυνομικές ιστορίες» - Ο Πανούσης και οι άλλοι

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

«Αστυνομικές ιστορίες» - Ο Πανούσης και οι άλλοι

Τι είπε ο Πανούσης; Γιατί το είπε; Πότε το είπε; Είναι πραγματικά κάποια από τα ερωτήματα που ακούγονται δεξιά αριστερά και αξιοποιούνται περισσότερο Δεξιά, μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης...

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στη δημοσιογραφία να φορτώνουμε τις αποκαλύψεις ή τις “αποκαλύψεις” με χρονικές σκοπιμότητες και υποβολείς.

Ο Γιάννης Πανούσης υποστηρίζει πως κατέφυγε σε δηλώσεις και “ποινικοποίηση” του θέματος όταν απέτυχε να πείσει την κυβέρνηση πως πρέπει να πάρει πολιτικά μέτρα για όσα συνέβαιναν και αφορούσαν τον ίδιο.

Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει πότε τα είπε ο Πανούσης αλλά αν αυτά που είπε είναι αλήθεια. Επίσης, δεν με καλύπτει η προτροπή να πάει τα στοιχεία στον Εισαγγελέα, όχι μόνο γιατί αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα με τον τρόπο που πρέπει να λυθεί δηλαδή πολιτικά, αλλά μου θυμίζει και πολύ Σημίτη ο οποίος μιλούσε για εισαγγελέα όποτε τα σκάνδαλα γύρω του μιλούσαν για Τσουκάτους και Άκηδες.

Ο Γιάννης Πανούσης έχει ευθύνη γιατί δεν επέλυσε ως υπουργός - και μάλιστα υπερυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο - το θέμα που είχε προκύψει. Αν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης καταλάβει πως κινδυνεύει, πρέπει να επιλύσει το θέμα αυτό παίρνοντας μέτρα. Γιατί αν δεν το επιλύσει αυτός για τον εαυτό του, τότε τι να κάνουν οι υπόλοιποι.

Ο Γιάννης Πανούσης έχει επίσης ευθύνη γιατί φαίνεται να διαθέτει στοιχεία που αποτελούν απόρρητο υπηρεσιακό υλικό και με τη χρήση του δημιουργεί το κλίμα που δημιουργεί. Από την άλλη βέβαια, έχει κάθε δικαίωμα να προστατέψει τον εαυτό του από τη στιγμή που κρίνει πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος και κυρίως πολιτικός.

Θα αποφύγω να κάνω δίκη προθέσεων για τον Πανούση όχι μόνο γιατί δεν είμαι μάγος, αλλά γιατί όσα είπε αποδεικνύουν μια άλλη πλευρά που είναι ακόμη πιο σοβαρή και αφορούν την κυβέρνηση. Αν τα ηχητικά που έχουν διακινηθεί είναι πραγματικά, τότε κάποιος στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέπτεται τους Πυρήνες της Φωτιάς στη φυλακή, τους υπόσχεται διάφορα, αποδέχεται να γίνουν υποβολείς του και αφουγκράζεται ως συνομιλητής παρέας τις απειλές τους και τις ομολογίες τους. Ακόμη και την παραδοχή πως έβαλαν βόμβα στον Πανούση.

Λίγο πριν δημοσιοποιηθούν τα ηχητικά, το στέλεχος και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λάμπρου έκανε δήλωση πως ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης έκανε επαφές με όλες τις φυλακές και κάθε είδους κρατούμενους για να επιλυθεί το θέμα του σωφρονιστικού συστήματος. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, ο Λάμπρου έκανε την παραδοχή πως αυτός είναι ο έχων την επαφή με τους Πυρήνες.

Δεν έχω κανένα ταμπού στο αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να αφουγκράζεται όλους τους κρατούμενους. Όχι μόνο πρέπει να τους αφουγκράζεται αλλά πρέπει να αλλάξει και την αντίληψη πως σωφρονισμός είναι η ισοπέδωση του κρατούμενου ό,τι και αν έχει κάνει. Η προσπάθεια να παγιοποιηθεί η αντίληψη πως οι τρομοκράτες δεν πρέπει να έχουν δικαιώματα ως έγκλειστοι παραβιάζει κανόνες ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα τελευταία χρόνια παρήχθησαν διάφορα επιχειρήματα και νομικές πρακτικές ώστε  οι έγκλειστοι για τέτοια εγκλήματα να αντιμετωπίζονται ως φυλακισμένοι χωρίς δικαιώματα.

Αυτό όμως είναι διαφορετικό με το γεγονός πως ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται με τον τρόπο που το κάνει μάλιστα για πράγματα που υπαγορεύουν οι συνομιλητές τους. Οι αποφάσεις για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος δεν μπορεί να παίρνονται μέσα από παραθεσμικές λειτουργίες και για να ικανοποιηθούν κάποιοι. Πρέπει να παίρνονται στο φως, με διάλογο και με έκθεση των πραγματικών προβλημάτων.

Επίσης, η απόδοση Δικαιοσύνης και η αποκατάσταση των δικαιωμάτων δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως η επιλεκτική ικανοποίηση ομάδων. Δίπλα στην πτέρυγα των κρατουμένων που επισκέφθηκε ο υπουργικός σύμβουλος, υπάρχει μια πτέρυγα γυναικών στην οποία ζουν δεκάδες παιδιά φυλακισμένων γυναικών και στερούνται την ελευθερία τους χωρίς να έχουν διαπράξει έγκλημα. Μερικά μέτρα από κει υπάρχει το Κολαστήριο του Κορυδαλλού. Σε όλες τις φυλακές υπάρχουν άνθρωποι που σαπίζουν ακόμη και για ένα πρόστιμο. Θα με ενδιέφερε να ακούσω αν υπήρξαν συνομιλίες με αυτούς οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση έχουν κάθε δικαίωμα να αναφωνήσουν «γιατί μας κοροϊδέψατε ρε» που φέρεται να είπαν οι Πυρήνες στο σύμβουλο του Παρασκευόπουλου.

Ριζοσπαστισμός από το Υπουργείο δεν μπορεί να νοείται ως η προσέγγιση «ριζοσπαστικών» ομάδων , αλλά η γενναία απόφαση να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα όσων τα στερούνται. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι τρομοκράτες.

Η επιλεκτική ευαισθησία η οποία μάλιστα εκφράζεται με το να δίνει ένας σύμβουλος υπουργού το δικαίωμα να του μιλάνε έτσι, είτε προκύπτει από ιδεοληψία είτε από βλακεία, είναι επικίνδυνη. Για κάποιο λόγο κάποιοι στην κυβέρνηση συμπεριφέρονται σα να βρίσκονται σε αμφιθέατρο και όχι στο τιμόνι της χώρας και ετοιμάζονται να βγάλουν ένα ακόμη ψήφισμα για την κακή κατάσταση. Συστηματικά παραβλέπουν πως οι ίδιοι πλέον πρέπει να την αντιμετωπίσουν. Πολύ περισσότερο προσπαθούν να παγιώσουν συμπεριφορές καφενείου και φοιτητικού πηγαδακίου όπου ο καθένας επιβεβαιώνεται με τη φραστική αριστεροσύνη του και την ανυποχώρητη διάθεσή του.

Δεν πρόκειται για πολιτική επιπολαιότητα αλλά για επικίνδυνη κατάσταση. Και αυτό το πρόβλημα δεν σχετίζεται με τον Πανούση ακόμη και αν ο Πανούσης το εμφανίζει ως πρόβλημα. Είναι ένα βαθύ πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί. Η αντίληψη  στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως η κοινωνία είναι η ιδεοληπτική τους αντίληψη για την κοινωνία, θα οδηγήσει σε περιπέτειες και το ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία.

Του Κώστα Βαξεβάνη


επεξεργασμένη εικόνα: takis Vorini/Nov-2015


Δεν υπάρχουν σχόλια :