vorini-gr: Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κούβα μετά από 88 χρόνια!

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κούβα μετά από 88 χρόνια!

Κλάδο ελαίας κομίζει στην Κούβα ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σφραγίζοντας την αναθέρμανση των σχέσεων με τη χώρα που είχε μπει στο «ψυγείο» για περισσότερο από πενήντα χρόνια...

Ο Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται να φτάσει με τη σύζυγό του Μισέλ και τις κόρες του Μάλια και Σάσα στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας.
Εκτός από την τήξη των πάγων στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αβάνας, ο Μπάρακ Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στην Κούβα θα κληθεί να ρίξει γέφυρες στις σχέσεις των Κάστρο με την αντιπολίτευση.

Λίγες ώρες πριν φτάσει στο νησί πολλοί διαφωνούντες του ζήτησαν να προωθήσει "μια ριζοσπαστική αλλαγή" ώστε να "σταματήσει η καταπίεση και η προσφυγή στη σωματική βία" εναντίον της αντιπολίτευσης, η οποία είναι παράνομη στο νησί.
Την Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντήσει τους διαφωνούντες και έχει πει ότι θα μιλήσει "άμεσα" για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος πριν από σχεδόν 10 χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, τον Φιντέλ.

Η πιο σημαντική στιγμή της επίσκεψής του αναμένεται να είναι η ομιλία του την Τρίτη σ' ένα θέατρο της Αβάνας, η οποία θα μεταδοθεί και από την κουβανική τηλεόραση.
Στην Αβάνα, πολλοί Κουβανοί, οι οποίοι έζησαν το 1961 την αποτυχημένη απόβαση στον κόλπο των Χοίρων και το 1962 την κρίση των πυραύλων, δυσκολεύονται ακόμη να συνειδητοποιήσουν ότι το αδύνατο θα συμβεί.

video:euronews.gr

Η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα ξεκινά με τους καλύτερους οικονομικά οιωνούς καθώς η ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood ανακοίνωσε ότι πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών για να ανοίξει δύο ξενοδοχεία στην Αβάνα. Είναι η πρώτη αμερικανική πολυεθνική που εγκαθίσταται στην Κούβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.

Λίγο πριν αναχωρήσει ο Μπάρακ Ομπάμα για τον επόμενο σταθμό του την Αργεντινή, όπου θα κάνει άνοιγμα και στη Λατινική Αμερική, αναμένεται να παρακολουθήσει αγώνα μπέιζμπολ ανάμεσα στην εθνική ομάδα της Κούβας και την αμερικανική ομάδα των Tampa Bay Rays. Στη συνέχεια οι Ρόλινγκ Στόουνς θα έρθουν το Σάββατο για να επωφεληθούν από τη νέα ατμόσφαιρα στις σ΄χεσεις των δύο χωρών και να δώσουν μια μεγάλη δωρεάν συναυλία.

Παρά τον ενθουσιασμό που περιβάλλει αυτή την επίσκεψη, οι αλλαγές στις οποίες ελπίζει η Ουάσινγκτον μπορεί να αργήσουν να συγκεκριμενοποιηθούν.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αβάνα έστειλε ένα άλλο μήνυμα στους Αμερικανούς: αυτό της αμέριστης αλληλεγγύης της Κούβας προς τον σοσιαλιστή σύμμαχό της, ο οποίος είναι πάντα έτοιμος να χρησιμοποιήσει την αντιιμπεριαλιστική ρητορική.

Δεν υπάρχουν σχόλια :