vorini-gr: Η σφαγή στην Πλατεία Τιανανμέν

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Η σφαγή στην Πλατεία Τιανανμέν



















Σαν σήμερα εικοσιένα χρόνια πριν το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες του: στις 4 Ιουνίου του 1989 ο στρατός βγαίνει με τανκς στους δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας και ανοίγει πυρ αδιακρίτως στους συγκεντρωμένους φοιτητές της Πλατείας Τιανανμέν.
Οι νεκροί εκατοντάδες…

Τα τανκς είχαν βγει στους δρόμους του Πεκίνου από το βράδυ της 3ης Ιουνίου του 1989 και κατέληξαν στην πλατεία από διαφορετικές κατευθύνσεις .

Οι διαδηλωτές, φοιτητές στην πλειονότητά τους, είχαν καταλάβει την πλατεία αρκετές εβδομάδες πριν, αρνούμενοι να απομακρυνθούν χωρίς να έχει ικανοποιηθεί το αίτημα τους για δημοκρατική μεταρρύθμιση του καθεστώτος.

Οι διαδηλώσεις στην Πλατεία Τιανανμέν έχουν χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη πρόκληση κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας από την επανάσταση του 1949.

Η φωτογραφία αυτή έκανε το γύρο του κόσμου και είναι χαρακτηριστική της αντίστασης των φοιτητών την ημέρα αυτή με τον φοιτητή να μένει αμετακίνητος μπροστά από τα τανκς και δημοσιεύτηκε από όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία εκείνης της εποχής.


ΜΕ ΑΠΟΣΠΆΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ vima.gr_4_6_2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :