vorini-gr: Η υπερβολική χρήση του Internet οδηγεί σε κατάθλιψη

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Η υπερβολική χρήση του Internet οδηγεί σε κατάθλιψη

Η χρήση ορισμένων τεχνολογικών εργαλείων για μερικούς από εμάς είναι δεδομένη, σε άλλους όμως λειτουργεί εις βάρος τους...


Η χρήση του διαδικτύου είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα. Οι περισσότεροι το χρησιμοποιούμε για λόγους εκπαίδευσης, πληρωμές λογαριασμών και άλλων λειτουργιών, ενώ ορισμένοι χρήστες πιθανότατα να εθιστούν στη χρήση του και να αντικαταστήσουν την καθημερινή ζωή με την εικονική πραγματικότητα.

Κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί έρευνες για το αντίκτυπο που έχει η χρήση του διαδικτύου στους ανθρώπους και τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι η εξάρτηση στη χρήση του διαδικτύου συνδέεται με επιθετική συμπεριφορά ειδικά στους εφήβους. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η δημιουργία κέντρων απεξάρτησης από το διαδίκτυο.

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Leeds στην Αγγλία, παρουσιάζει στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι χρήστες του διαδικτύου αναπτύσσουν παθολογικές συνήθειες και αντικαθιστούν τις σχέσεις την πραγματικής ζωής με τις διαδικτυακές σχέσεις των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr. Catriona Morrison δήλωσε ότι το διαδίκτυο παίζει καθοριστικό ρόλο και πλέον οι περισσότεροι το έχουν εντάξει στην καθημερινότητα τους, καθώς διευκολύνει σε όλους τους τομείς. Μερικοί όμως ξεπερνούν το μέτρο χρήσης του διαδικτύου αντικαθιστώντας ακόμη και βασικές ανθρώπινες ανάγκες, επεμβαίνοντας στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι εξαρτημένοι του Internet ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους σε ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου, online παιχνιδιών και σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες που επισκέπτονται τέτοιες ιστοσελίδες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη και παρόμοιες ψυχοσωματικές ασθένειες.

Η επικεφαλής της έρευνας πρόσθεσε επιπλέον ότι η εκτενής χρήση του Internet συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη, αυτό όμως που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι ποιο έρχεται πρώτο. Δηλαδή όσοι πάσχουν από κατάθλιψη οδηγούνται σε υπερβολική χρήση του διαδικτύου ή η υπερβολική χρήση του διαδικτύου οδηγεί σε κατάθλιψη; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπερβολική χρήση του Internet μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα για σημάδια κατάθλιψης.

Η έρευνα αυτή μας προτρέπει να εξετάσουμε πλέον τις ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η υπερβολική χρήση του διαδικτύου και να καθοριστούν με σαφήνεια οι συνέπειες στην ψυχική υγεία των ατόμων.

secnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :