vorini-gr: Ρε - κλάμα!

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ρε - κλάμα!


Είναι στιγμές που ενώ χαζολογώ μες στο σπίτι ακούγεται από το χαζοκούτι: «Μεγαλώνουμε και είναι ωραίο, γιατί πάμε μπροστά, γιατί μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα, να βοηθάμε, να μοιραζόμαστε, να νοιαζόμαστε»...


Γυρνάω κι εγώ με περιέργεια να δω ποιος είναι αυτός που νοιάζεται και το χαζοκούτι συνεχίζει: «ΟΠΑΠ, μία εταιρία, μία ιδέα, καλό για όλους». Καλό για όλους;

Άλλοτε πάλι οδηγώντας κι ενώ διάφορα διαφημιστικά σλόγκαν στριμώχνονται στο οπτικό μου πεδίο, είναι εκείνη η συγκεκριμένη ταμπέλα που με κάνει να την διαβάσω. «Χρειάζεστε κάποιον να σας στηρίξει»; Απαντάω κι εγώ ο αφελής: «Μα φυσικά». Και κοιτάζω πιο ψηλά να δω ποιος θέλει να με στηρίξει: AlphaBank.

Ακούω πάλι ραδιόφωνο: «Βλέπουμε τον κόσμο όπως εσύ, γεμάτο αγάπη : Cosmote»! «Όλα όσα χρειάζεσαι για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, για όλα όσα αγαπάς : HellenicBank»!

Ξεφυλλίζω ένα περιοδικό: «Ότι κι αν χρειαστείτε θα είμαστε κοντά σας: Τράπεζα Κύπρου»! «Πάθος για την κάθε στιγμή: Vodafone»!

Σερφάρω στο διαδίκτυο: Δημιουργικά στη ζωή μας: Eurobank! Η ζωή μας εμπνέει: MilleniumBank!

Μα πού θα χωρέσει πλέον τόση φιλευσπλαχνία και τόση αδερφοσύνη; Χαλάλι στην κρίση αν είναι να υπάρχει τόση αγάπη. Δηλαδή νοιώθεις ένα πράγμα, σαν να σε αγκαλιάζει ο ΟΠΑΠ, οι τράπεζες, οι τηλεφωνίες και ξέρεις ότι όλα θα πάνε καλά.

Παίζεις το στοιχηματάκι σου και κοιτάς μπροστά βρε αδερφέ, παίζεις κι ένα Κίνο και μοιράζεσαι, νοιάζεσαι. Όταν δε πάρεις ένα δανειάκι με το πάντα προνομιακό επιτόκιο του 8-9%, σε πιάνει μια ακατάσχετη αισιοδοξία.

Η ζωή αρχίζει να σε εμπνέει και πάθος κατακλύζει την κάθε σου στιγμή. Για να μην μιλήσουμε για τη στιγμή που το αυτί σου ψήνεται στο κινητό και κάθε μήνα πληρώνεις την ακατάσχετη ομιλία σου. Βλέπεις τον κόσμο γεμάτο αγάπη!

Με αυτή τη σουρεαλιστική οπτική, τότε οι φιλανθρωπικές, φιλοζωικές και λοιπές ευαισθητοποιημένες οργανώσεις θα έπαιρναν την εκδίκησή τους με τα εξής σλόγκαν:


  • Η υιοθεσία είναι κάτι που δεν μπορείς μετά να αναιρέσεις. Σκέψου το καλά: Unicef!
  • Βρε πέτα όπου βρίσκεις τα σκουπίδια σου. Σιγά μην κάνεις εσύ τη διαφορά: WWF!
  • Ένα αδέσποτο σκυλάκι ποτέ δεν ξέρεις τι κουσούρια θα σου βγάλει: Φιλοζωική Κρήτης!
  • Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ασχολείσαι με τα προβλήματα των άλλων: Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
  • Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι φήμη. Εσύ προλαβαίνεις να ζήσεις: Greenpeace!


Και εγένετο ένα συνονθύλευμα από εμπορικές ρεκλάμες που μας αποπροσανατολίζουν, που παίζουν με την ανθρώπινη αδυναμία, την ψυχολογία.

Όπως είχε πει όμως ο Σίγκμουντ Φρόυντ: «Καμιά φορά ένα πούρο δεν είναι παρά ένα πούρο». Ένα δάνειο λοιπόν, δεν είναι παρά ένα δάνειο.
Μπορούμε λοιπόν απλά να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους σε ό,τι κάνουμε, σε ό,τι πουλάμε. Ίσως στην εποχή μας να είναι πιο αρεστό και συνάμα πιο αποτελεσματικό.

Του Μάνου Λυπάκη / protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια :