vorini-gr: Καίρο: Διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Καίρο: Διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης


Νέες οδομαχίες στο Κάιρο
..

Διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης παίρνει η εξέγερση της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, μετά τις συμπλοκές οπαδών του Μουμπάρακ και διαδηλωτών. Οι συμπλοκές συνεχίζονται και σήμερα, ενώ ο στρατός ενισχύει την παρουσία του...


Χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν και πάλι σήμερα προς την κεντρική πλατεία Ταχρίρ. Σε διάφορα σημεία οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα. Σύμφωνα με το Al Arabija o στρατός προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις, ενώ άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα χωρίζουν τους αντιπάλους από τους οπαδούς του καθεστώτος.

Έκρυθμη η κατάσταση στο Κάιρο

Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο Profil ο στρατός κάνει αυστηρότερους ελέγχους στους διαδηλωτές που κατευθύνονται στην πλατεία Ταχρίρ.

Το μεσημέρι (14:00 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Αχμέτ Σαφίκ σε μήνυμά του μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Al Hayat ζήτησε συγνώμη «για τις επιθέσεις κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, για τις οποίες δεν υφίσταται καμία δικαιολογία». Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε ανάμειξη με τις επιθέσεις οπαδών του Μουμπάρακ κατά των διαδηλωτών.

Αν και σύμφωνα με το ntv οι διαδηλωτές βρήκαν στις τσέπες τραμπούκων που συνέλαβαν ταυτότητες της ασφάλειας και του υπουργείου Εσωτερικών. Εξάλλου και ο Ελ Μπαραντέι κατήγγειλε ότι «η αστυνομία έστειλε τους ανθρώπους της με πολιτικά για να προκαλέσουν επεισόδια».

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκρυθμη, ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί, ενώ κόσμος κατευθύνεται προς το κέντρο του Καΐρου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι αντιπολιτευτικές ομάδες δεν είναι διατεθειμένες να εγκαταλείψουν χωρίς αντίσταση την πλατεία Ταχρίρ. Γερμανός φωτορεπόρτερ του dpa είδε διαδηλωτές να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό και να τα μοιράζουν στον κόσμο.

Η αντιπολίτευση αρνείται τον διάλογο

Στο μεταξύ και σύμφωνα με την κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση άρχισε ο διάλογος της νέας κυβέρνησης με εκπροσώπους των ομάδων της αντιπολίτευσης.

Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν συζητά με τους ηγέτες έξι κομμάτων, μεταξύ αυτών, η Αλ Τακαφούλ, η Αλ Ντουστούρι και η λεγόμενη γενιά της ειρήνης. Ωστόσο οι σημαντικότερες αντιπολιτευτικές ομάδες δεν συμμετέχουν στον διάλογο, καθώς θέτουν ως προϋπόθεση την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου Μουμπάρακ.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Μοχάμετ Ελ Μπαραντέι ζήτησε από τον στρατό να παρέμβει για να προστατεύσει τους διαδηλωτές από τους οπαδούς του Μουμπάρακ (συνέντευξη Al Dschasira) και απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Χωρίς την παραίτηση Μουμπάρακ, επανέλαβε ο νομπελίστας, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διαλόγου.

DPA / AFP /



Δεν υπάρχουν σχόλια :