vorini-gr: Οι Βρετανοί σύσσωμοι κατά της λιτότητας

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Οι Βρετανοί σύσσωμοι κατά της λιτότητας



Ογκώδες συλλαλητήριο κατά της λιτότητας με εκτεταμένα επεισόδια και συλλήψεις στο Λονδίνο

Με μία πορεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, γεμάτη χρώματα, σφυρίχτρες και πανό, οι Βρετανοί διαμαρτυρήθηκαν για τις περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση, ζητώντας αλλαγή πολιτικής. Στο Twitter αναφέρθηκαν επεισόδια επεισόδια στο κέντρο του Λονδίνο, μετά τη λήξη της διαδήλωσης....

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πορείες που πραγματοποιήθηκαν στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις είναι ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων οκτώ ετών, από την πορεία δηλαδή κατά του πολέμου του Ιράκ, που σημειώθηκε το 2003.

Τα συνδικάτα υπολόγιζαν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών θα ξεπεράσει τις 100.000, ενώ τα πρακτορεία αναφέρονται ακόμα και σε πλήθος που ξεπερνά τους 250.000 ανθρώπους. Περισσότερα από 600 λεωφορεία έφτασαν στην πρωτεύουσα.



«Η συμμετοχή αυτή ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Είναι φανταστικό. Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και μία γενιά στο Λονδίνο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Unite Λιν Κακλάσκι και πρόσθεσε ότι «υπάρχει πραγματικός θυμός στη χώρα αυτή και χιλιάδες άνθρωποι έχουν έρθει εδώ για να το πουν. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν έρθει περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι».

Η πορεία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, πέρασε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία, στην οδό Ντάουνινγκ και κατέληξε τέσσερις ώρες μετά στο Χάιντ Παρκ. Εκεί παρευρέθηκε και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ. Όπως μετέδωσε το BBC, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, υποστήριξε ότι «μου είπαν ότι δεν θα έπρεπε να έρθω εδώ σήμερα και να μιλήσω. Αλλά είμαι υπερήφανος να στέκομαι στο πλευρό σας. Υπάρχει και άλλος τρόπος».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα εορταστική και ο κύριος όγκος των διαμαρτυρόμενων Βρετανών προχώρησε με βάση την προγραμματισμένη πορεία, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό στα οποία αναγράφεται «Όχι Περικοπές» και «Οι Περικοπές Δεν Είναι Η Θεραπεία». Η αστυνομική δύναμη δεν ξεπέρασε τους 4.500 ένστολους.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν από μεμονωμένες ομάδες διαδηλωτών. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ομάδες που διασπάστηκαν από την κυρίως πορείας, πέταξαν μπογιές σε βάρος αστυνομικών και των οχημάτων τους, αλλά και σε ορισμένα καταστήματα. Παράλληλα, κατέστρεψαν βιτρίνες και υποκαταστήματα τραπεζών. Μάλιστα, δεκατρία συνολικά καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους.

Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική αστυνομία μιλά μόλις για 16 συλλήψεις, ενώ σε ανακοίνωσή της αναφέρεται σε «μεμονωμένα περιστατικά». Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ ανέφερε ότι πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής πορείας, οι τέσσερις ελαφρά.

Σε δήλωσή του, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος καταδίκασε τα επειδόσια, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρηθηκάν ειρηνικά. Αυτοί είναι η πραγματική φωνή της σημερινής διαδήλωσης».

Τα μικροεπεισόδια σύμφωνα με βρετανούς στο twitter, συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη της πορείας.

Η Βρετανία έχει ανακοινώσει ένα τεράστιο πρόγραμμα περικοπών των δημόσιων δαπανών ύψους περίπου 80 δισεκατομμυρίων στερλινών.

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :