vorini-gr: Το ευρώ κινδυνεύει από την Ελλάδα

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Το ευρώ κινδυνεύει από την Ελλάδα


Την επιθυμία του για επίσπευση της επίλυσης της ελληνικής κρίσης εκφράζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι πλέον, η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, συνιστά απειλή για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Την βούλησή του για επίσπευση της επίλυσης της ελληνικής κρίσης εκφράζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι πλέον, η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, συνιστά απειλή για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ....

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Westdeutsche Allgemeine Zeitung, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τις αγορές και τονίζει: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί και να χρηματοδοτήσει το χρέος της».

«Όμως», συνεχίζει, «για την ώρα οι αγορές εγείρουν αμφιβολίες για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα το καταφέρει. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο πλέον ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ.
Γι αυτό θα πρέπει να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με πειστικό τρόπο».

Ο Σόιμπλε τονίζει ότι θα πρέπει να επισπευτεί η διαδικασία αναζήτησης λύσεων, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη μορφή αυτής της λύσης.

Οχι στο ευρωομόλογο
«Δεν θέλω να μπω τώρα σε εικοτολογίες για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα», αναφέρει.

«Συμφωνήσαμε στο Eurogroup, ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε γρήγορα λύσεις, που τώρα επεξεργάζονται οι ομάδες εργασίας για το ευρώ. Μετά θα δούμε, ποιες εναλλακτικές υπάρχουν.»

Παράλληλα, τάσσεται εκ νέου κατά της έκδοσης ευρωομολόγων.
«Θα ήταν λάθος», επιμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, «οι χώρες χρειάζονται ένα κίνητρο για να κάνουν καλή διαχείριση των δημοσιονομικών τους κι αυτό το κίνητρο είναι τα υψηλά επιτόκια, που πρέπει να πληρώνει μια καταχρεωμένη χώρα.

Αν δεν υπήρχαν, θα οδηγούσε στην απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στο ευρώ, το κοινό νόμισμα δεν έχανε τη σταθερότητά του. Αρα (τα ευρωομόλογα) δεν μπορεί να είναι η λύση».

Η Ευρώπη θα περάσει την κρίση
Ο Σόιμπλε εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα βγει από την κρίση. «Είναι σημαντικό για την Ευρώπη να βγάλει τα σωστά διδάγματα» αναφέρει.

«Ενισχύσαμε τον συντονισμό στον πολιτικό και χρηματοοικονομικό τομέα, δώσαμε βάρος στην ευρωστία των προϋπολογισμών και θέσαμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό νέο έλεγχο και όρους διαφάνειας.

Δεν θα μείνουμε εκεί. Σκεπτόμαστε ποια επιπλέον εργαλεία χρειαζόμαστε για να περιορίσουμε τις αγορές στις κερδοσκοπικές κινήσεις.
Όμως περνάει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρις ότου οι αγορές καταγράψουν αυτά τα μέτρα και κυρίως να τα πιστέψουν.»
Πηγές: Deutsche Welle
http://www.ethnos.gr
http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :