Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Punk Economics: Η Ελληνική κρίση με σκίτσα.


Ο Ιρλανδός οικονομολόγος David McWilliams εξηγεί την Ελληνική οικονομική κρίση, την συμμαχία Γαλλίας-Γερμανίας και την διάσωση των τραπεζών. Ο David McWilliams είναι Ιρλανδός δημοσιογράφος και οικονομολόγος. Έχει εργαστεί στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας και...
....ως τραπεζίτης με την UBS και την Banque Nationale de Paris. Πιο πρόσφατα, έχει γίνει εκφωνητής και ντοκιμαντερίστας με το TV3 και το Raidio Teilifis Eireann (RTE), καθώς επίσης έχει δημοσιεύσει και τρία βιβλία, «Τα Παιδιά του Πάπα», «Το Παιχνίδι Γενιάς», και «Ακολουθήστε τα Χρήματα».

O McWilliams, μετά την κατάρρευση του «Κέλτικου Τίγρη», κάλεσε για ριζική αλλαγή στο νόμισμα ισχυριζόμενος ότι η Ιρλανδία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να δημιουργήσει ένα καινούργιο Ιρλανδικό νόμισμα. Είχε επίσης ζητήσει μια διαφορετική προσέγγιση για την κρίση της Ιρλανδίας συμπεριλαμβανομένης μιας απαίτησης για μια πιο επιθετική διαπραγματευτική στάση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της δημιουργίας μιας συμμαχίας ανάμεσα στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και άλλα χρεωμένα κράτη.

Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, η αποφυγή αποπληρωμής των χρεών των Ιρλανδικών τραπεζών ύψους 97 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η εκμετάλλευση των κεφαλαίων των πολυεθνικών εταιρειών στο Διεθνές Κέντρο Οικονομικών Υπηρεσιών (IFSC) ως κίνητρο.

Ο McWilliams εκφράζει τους προβληματισμούς του για το πως μπορεί να ξεφύγει η Ελλάδα από την «αιώνια σκλαβιά» των δανείων και το ενδεχόμενο εξόδου της από το ευρώ. Το θέμα για τον McWilliams δεν είναι το αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά το ότι προβλέπεται να είναι ένα ελεγχόμενο κράτος.

Θίγοντας το θέμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ιρλανδός οικονομολόγος παρουσιάζει τη διαδικασία του «cash for trash scheme» σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες δημιουργούν τις δικές τους δανειακές συμβάσεις με την ΕΚΤ και λειτουργούν με τρόπο καταστροφικό για την οικονομία.

 ΜΕΡΟΣ 1ο

ΜΕΡΟΣ 2ο

Sources of Information: tvxs.gr 
Μετάφραση videos: Γιάνης Σταγάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια :