vorini-gr: Αίγυπτος | Υποδοχή στην Κλίντον με παπούτσια και ντομάτες

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Αίγυπτος | Υποδοχή στην Κλίντον με παπούτσια και ντομάτες


Τομάτες και παπούτσια εκτόξευσαν διαδηλωτές κατά της αυτοκινητοπομπής που συνόδευε την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην Αίγυπτο, στη διάρκεια της πρώτης της επίσκεψης στη χώρα, μετά την εκλογή του Ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι...

Όπως αναφέρει το CNN, σύμφωνα με τις αρχές οι διαδηλωτές φώναζαν «Μόνικα, Μόνικα», αναφερόμενοι στο σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει στο παρελθόν και εμπλεκόταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και σύζυγός της. 


Επαφές στο Ισραήλ Συνομιλίες θα έχει σήμερα η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ισραηλινούς αξιωματούχους με επίκεντρο την πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Κατά την πρώτη της επίσκεψη στο Ισραήλ τους τελευταίους 22 μήνες και την τέταρτη από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, η Κλίντον θα έχει συνομιλίες που θα επικεντρωθούν κυρίως στην πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο, όπου ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο εβδομάδες.

Η πτώση του πρώην Αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον περασμένο χρόνο έχει εγείρει ερωτήματα μεταξύ των ισραηλινών για το κατά πόσο η Αίγυπτος, η πρώτη αραβική χώρα που έχει συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ, θα τηρήσει την ειρηνευτική συνθήκη υπό τη νέα ισλαμιστική ηγεσία.

Η Κλίντον μετέβη στο Ισραήλ από την Αίγυπτο, όπου το Σάββατο είχε συνομιλίες με τον Μούρσι, πρώην μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες.

Συναντήθηκε επίσης με τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, που ανέλαβε την εξουσία όταν απομακρύνθηκε ο Μουμπάρακ.

«Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών της θα είναι οι εντυπώσεις της και η αξιολόγηση των τελευταίων δύο ημερών παραμονής της στην Αίγυπτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.


«Δεν υπάρχει αλλαγή (ως προς την δέσμευση της Αιγύπτου για την τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας) και κατά την κρίση μου δεν θα υπάρξει και στο άμεσο μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντάνι Αγιαλόν, ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών στο ισραηλινό ραδιόφωνο. Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Κλίντον αναμένεται να έχει μακροσκελείς συνομιλίες με ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θεωρούν ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πολιτικό πυρηνικό του πρόγραμμα ως πρόφαση για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Το Ιράν το διαψεύδει επιμένοντας ότι το πρόγραμμά του δεν έχει στρατιωτικές διαστάσεις αλλά αποσκοπεί στο να καλύψει ιατρικές ανάγκες και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Ισραήλ που θεωρείται ευρέως ότι είναι η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή με δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων έχει καταστήσει σαφές ότι θα πλήξει το Ιράν αν η διπλωματία αποτύχει να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Η Κλίντον είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπάρακ, τον υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν και τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Θα συναντηθεί επίσης με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ αλλά όχι και με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς τον οποίο συνάντησε στις 6 Ιουλίου στο Παρίσι.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ πάγωσαν το 2010. Λίγοι διπλωμάτες αναμένουν κάποια εξέλιξη ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου.





Sources of Information:http://tvxs.gr/news/

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :