vorini-gr: Φρανσουά Μπαρουάν | «Ήμουν παρών στον πολιτικό θάνατο του Γιώργου Παπανδρέου»

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Φρανσουά Μπαρουάν | «Ήμουν παρών στον πολιτικό θάνατο του Γιώργου Παπανδρέου»

 ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΠΑΡΟΥΑΝ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, μέσα από το βιβλίο του «Ημερολόγιο Κρίσης» περιγράφει λεπτομερώς όλο το παρασκήνιο της σύσκεψης του Νοεμβρίου του 2011 στις Κάννες και αναφέρεται στον «πολιτικό θάνατο» του Γιώργου Παπανδρέου...

Υπενθυμίζεται ο πρώην πρωθυπουργός είχε ταξιδέψει στη Γαλλία με αφορμή την προτασή του για δημοψήφισμα, που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας, όπως αναφέρει και ο Μπαρουάν, άλλαξε το διεθνές κλίμα για τη χώρα και τελικά οδήγησε στην κατάρρευση της πολιτικής σταδιοδρομίας του πολιτικού.

«Οι γαλλικές αρχές εργάζονταν στα τέλη του 2011 πάνω στο σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και της διάλυσης της Ευρωζώνης» γράφει ο Μπαρουάν, σύμφωνα με αποσπάσματα βιβλίου που δημοσίευσε η Express. Για πρώτη φορά αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης παραδέχεται ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο αυτό, κάτι που ανέκαθεν διέψευδαν υπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

«Το Νοέμβριο του 2011 κάλεσα σε συνάντηση τρία άτομα της εμπιστοσύνης μου. Επρόκειτο για μια συζήτηση off the record. Χωρίς ίχνη. Όλοι γνωρίζουν ότι και μόνο το θέμα της συνάντησης, αν διέρρεε, θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες» σημείωσε ο Γάλλος πρώην ΥΠΟΙΚ.

«Ζήτησα από τους ανθρώπους που εμπιστεύομαι να εργαστούν πάνω σε δύο πράγματα: το κόστος για τη Γαλλία ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τις πιθανές ζημιές, αφενός στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο, αφετέρου στο σύνολο της Ευρωζώνης», προσθέτει, αποκαλύπτοντας ότι είχε δώσει το όνομα «Μαύρος Κύκνος» στην εν λόγω συνάντηση.

Αναλυτικά η περιγραφή του Φ. Μπαρουάν 

«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το δημοψήφισμα. Η συζήτηση διαρκεί δύο ώρες χωρές διακοπή με την ένταση να είναι στα ύψη. Η Μέρκελ κάθεται απέναντι στον Παπανδρέου. Αριστερά της Μέρκελ και απέναντι στον Ομπάμα, ο Σαρκοζί. Δεξιά της Καγκελαρίου, ο Σόιμπλε. Αριστερά του Σαρκοζί, ο Ζιπέ. Κι αριστερά του Ζιπέ, εγώ.

Το κλίμα είναι βαρύ και ξεκινάει ένα μπρα ντε φερ με τον Παπανδρέου, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό του των Οικονομικών. «Σου το λέμε ξεκάθαρα, εάν κάνεις δημοψήφισμα δεν υπάρχει σχέδιο σωτηρίας» λέει ο Σαρκοζί στον Ελληνα Πρωθυπουργό. Ο Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Με παγωμένο βλέμμα, η Μέρκελ επαναλαμβάνει στον Έλληνα Πρωθυπουργό το ίδιο πράγμα με πολύ αποφασιστικό τρόπο. Είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση ανεβαίνει κι άλλο. Ο Σαρκοζί τού επαναλαμβάνει τους όρους μας σε στυλ τελεσιγράφου. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει.

Ο Ομπάμα παρατηρεί τη σκηνή, ακούσει προσεκτικά. Μερικές φορές συνοψίζει τα πράγματα, ηρεμεί το παιχνίδι όταν η ένταση ανεβαίνει. Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει όλο και πιο πολύ, ταλαντεύεται από τις αρχικές του θέσεις, έπειτα καταρρέει. Στο τέλος δεν έχει άλλη επιλογή: αναγκάζεται να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά του ευρώ.

Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί πια να ξεφύγει από αυτό ερώτημα υποβάλλοντας το στον λαό του. Είμαι παρών στον πολιτικό θάνατο σε ζωντανή μετάδοση. Έπειτα από δύο ώρες αντιπαράθεσης, παραδίδει τα όπλα. Ερχεται η σειρά του Μπερλουσκόνι, δεν θα αντέξει για πολύ. Παπανδρέου, Μπερλουσκόνι, δύο πρωθυπουργοί θα πέσουν. Είμαστε σε καιρό ειρήνης. Δύο πρωθυπουργοί θα πέσουν κάτω από διεθνή πίεση».
από newpost μέσω  Γρέκι




  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :