Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Κώστας Γαβράς | «Περάσαμε Κατοχή, εμφύλιο πόλεμο. Θα τα βγάλουμε πέρα για ακόμη μια φορά»

Εγκαίνια στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έκανε η αιχμηρή πολιτικο-οικονομική σάτιρα «Capital» (Το κεφάλαιο) του Κώστα Γαβρά, ο οποίος ήταν παρών στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 2 Νοεμβρίου για να την παρουσιάσει...

Ο Ελληνογάλλος δημιουργός, πριν την προβολή της ταινίας αναφέρθηκε στον «ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, θύμα του οποίου είναι και η Ελλάδα, και τόνισε ότι σκοπός του ήταν να ενοχλήσει και να προβληματίσει το κοινό, ενώ το θέμα του ήταν σχετικό με το χρήμα και τη θέση που έχει στην κοινωνία.

«Όπως όλοι οι πόλεμοι, έτσι κι αυτός θα τελειώσει. Το ερώτημα είναι γιατί δεν τελειώνει πριν καν αρχίσει, χωρίς να έχουμε θύματα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, έχουμε περάσει τόσα χρόνια, τόσες καταστροφές, τόσες κακές στιγμές και ξαναβγήκαμε πάντα Έλληνες και συνεχίζουμε. Περάσαμε Κατοχή, εμφύλιο πόλεμο. Δεν ξέρω πόσο θα βαστάξει όλο αυτό, ξέρω πως πολλοί άνθρωποι υποφέρουν, αλλά είμαι σίγουρος θα τα βγάλουμε πέρα για ακόμη μια φορά», είπε χαρακτηριστικά προλογίζοντας την ταινία.

Ακόμη, χαρακτήρισε την ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης , αφού έγιναν τα εγκαίνια της την ίδια μέρα με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, ως «ζωντανό μουσείο, που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη», προσθέτοντας: «Μια Ταινιοθήκη είναι απαραίτητη όχι μόνο για τον κινηματογράφο, αλλά και για το κοινό.

Ο ρόλος της είναι να διασώσει τα φιλμ, ήδη από την αρχή της ζωής του κινηματογράφου». Να σημειώσουμε πως την έναρξη του φεστιβάλ έκανε η ταινία «Holy Motors» του παιδιού-θαύματος του γαλλικού σινεμά Λεό Καράξ, με πρωταγωνιστή Ντενί Λαβάν και τους Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ, Εντίτ Σκομπ και Μισέλ Πικολί, σε απρόβλεπτες εμφανίσεις.

Στις 28 Ιανουαρίου ο Κώστας Γαβράς θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Sources of Information: http://www.star.gr/ - Photo:flickr.com/takis vorini

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :