vorini-gr: Προστασία του Λόγου και του Τύπου τηρώντας τους συνταγματικούς κανόνες

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Προστασία του Λόγου και του Τύπου τηρώντας τους συνταγματικούς κανόνες


Τα φαινόμενα λογοκρισίας στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες είναι πυκνά. Ο Κώστας Βαξεβάνης συνελήφθη και διώχθηκε ποινικά για την δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ, και η Μαριλένα Κατσίμη και ο Κώστας Αρβανίτης, έχουν...

...απομακρυνθεί από την εργασία τους εξαιτίας ενός σχολίου προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, αναφορικά με το ρεπορτάζ του Guardian για βασανιστήρια στην ΓΑΔΑ. 

Αυτές οι πρακτικές απέναντι στους δημοσιογράφους έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την καταπάτηση συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της ελευθερίας του λόγου και της ελευθεροτυπίας, ακόμη και σε πανεπιστημιακό επίπεδο

Το επίκαιρο αυτό θέμα επέλεξε ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος, για να παρουσιάσει στους φοιτητές της σχολής. Στην διάλεξη ήταν καλεσμένοι, οι δυο δημοσιογράφοι της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση».

Τα περί λογοκρισίας και ελευθερίας λόγου ορίζονται από το Σύνταγμα της Ελλάδος στα άρθρα 14 και 15. Καθένας είναι ελεύθερος να λέει και να γράφει ότι θέλει εφόσον αυτά δεν προσβάλλουν την εθνική ασφάλεια, το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, την χριστιανική ή άλλη γνωστή θρησκεία, και την δημόσια αιδώ. Σε κάθε άλλη περίπτωση το Σύνταγμα ορίζει ότι η λογοκρισία και κάθε συναφές προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.

«Τον έλεγχο του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης δεν μπορεί να τον έχει εμπράγματα το κράτος, γιατί υπάρχουν και ιδιωτικοί σταθμοί. Για τον λόγο αυτό υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο έχουμε εξοπλίσει με Σύνταγμα. Συνεπώς, η κίνηση της ΕΡΤ να κόψει παρουσιαστές παραβιάζει το Σύνταγμα», εξήγησε στους φοιτητές ο κ. Χριστόπουλος, συμπληρώνοντας ότι δεν απαγορεύεται στην διοίκηση της ΕΡΤ να αλλάζει τους παρουσιαστές, αλλά όταν αυτό συμβαίνει θα πρέπει να τεκμηριώνεται με λογικά και πραγματιστικά στοιχεία, που αρμόζει να χρησιμοποιεί μια διεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επιθυμούν να έχουν μια «δικιά» τους τηλεόραση, με την έννοια ότι θα υποστηρίζει αυτά τα οποία σχεδιάζονται. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο συνταγματικού δικαίου, το οποίο έχει ορίσει η κοινωνία για την προστασία από τον αθέμιτο περιορισμό του λόγου, κατά τον ακαδημαϊκό.

Ζωντανό παράδειγμα

Έχοντας βιώσει την λογοκρισία, οι προσκεκλημένοι του επίκουρου καθηγητή, πήραν τον λόγο για να παρουσιάσουν στους φοιτητές την δικιά τους οπτική για τα γεγονότα.

Η Μαριλένα Κατσίμη, περιγράφοντας τα γεγονότα που ακολούθησαν τον σχολιασμό του Νίκου Δένδια, υπενθύμισε ένα συμβάν από παλαιότερη εκπομπή στην οποία συμμετείχε. Τότε παρουσιάζοντας ένα ρεπορτάζ σχετικά με την ελευθερία με την οποία αντιμετωπίζουν τα σεξουαλικά θέματα οι Γαλλίδες, προβλήθηκαν πλάνα από ερωτικά αντικείμενα. Το ΕΣΡ είχε επιβάλει πρόστιμο στην ΕΡΤ, το οποίο πληρώθηκε κανονικά, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για γενικευμένη περιθωριοποίηση και αψήφηση των κανόνων.

Ο Κώστας Αρβανίτης ανέφερε πως το συγκεκριμένο περιστατικό που ως αποτέλεσμα είχε την παύση της εκπομπής τους, έλαβε χώρα στις 06:03 το πρωί, επισημαίνοντας ότι εκείνη την ώρα η τηλεθέαση είναι πολύ περιορισμένη για να λάβει εκτάσεις η υπόθεση, σε αντίθεση με ότι έγινε στην συνέχεια αφού υπήρξε η αντίδραση της διοίκησης.

«Πείτε μας τον τρόπο»

Το ενδιαφέρον των νεαρών μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας έχει στραφεί στον προσδιορισμό τρόπων προστασίας της ελευθερίας λόγου και της ελευθεροτυπίας από τέτοιες συμπεριφορές, που σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή καταδεικνύουν ότι στην Ελλάδα εντείνεται ο αυταρχισμός.

Οι φοιτητές δήλωσαν ότι θεωρούν πως ευθύνες για την περιφρούρηση του δημοσιογραφικού έργου από τέτοιες πρακτικές και νοοτροπίες έχει ο ίδιος ο δημοσιογραφικός κλάδος, ρωτώντας ποιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απάλειψή τους.

«Τα πράγματα θέλουν ψυχραιμία στην διαχείρισή τους γιατί διακυβεύονται τα αυτονόητα. Όταν το κράτος παραβιάζει το Σύνταγμα μαθαίνει στην κοινωνία να παίζει χωρίς κανόνες. Όμως δεν πρέπει επουδενί να απαξιώνουμε τους κανόνες, γιατί τότε θα το κάνουν και οι ισχυροί. Το χειρότερο είναι να πιστεύουμε ότι θα νικήσουμε παίζοντας χωρίς κανόνες. Τότε θα οδηγηθούμε σε χάος», σχολίασε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, στην προσπάθειά του να απαντήσει στους φοιτητές που έδειχναν ενδιαφέρον για την θεσμοθέτηση της μη ύπαρξης της λογοκρισίας.

«Υπάρχει πλουραλισμός στα ΜΜΕ. Μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί αυτό που του ταιριάζει. Δεν συντρέχουν παράγοντες για να λογοκρίνεται κανείς», είπε η Μαριλένα Κατσίμη, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των φοιτητών.

«Η αποστειρωμένη δημοσιογραφία είναι φασίζουσα νοοτροπία. Ο δημοσιογράφος πρέπει να παίρνει θέση καθώς αυτό βοηθά την Δημοκρατία. Δεν γίνεται να ρωτάμε τον απεργό για τις συνέπειες της απεργίας του και όχι για τους λόγους που προέβη σε αυτή», σχολίασε ο Κώστας Αρβανίτης.


Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος//tvxs.gr 

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :