vorini-gr: Μαδώντας τη Μαργαρίτα

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Μαδώντας τη Μαργαρίτα


Είναι η Μαργαρίτα Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ; Η αναφορά σε ένα τέτοιο «βαρύ» όνομα το οποίο σχετίζουν δημοσιεύματα με την λίστα, πυροδοτεί πάλι την ονοματολογία....

Η Ελλάδα πέρασε δύο χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων 3 κυβερνήσεις και 2 υπουργοί Οικονομικών συσκότισαν την κατάσταση σε σχέση με τη λίστα. Αντί της ευθείας χρήσης της λίστας και των ελέγχων, επιλέχθηκε η συγκάλυψη και στη συνέχεια οι πολιτικοί και οικονομικοί εκβιασμοί. 

Το ερώτημα «ποιός είναι στη λίστα» έπαιρνε όποια απάντηση ήθελε ή φανταζόταν ο καθένας. Έγιναν προσπάθειες να μην απαντηθεί αυτό το ερώτημα για τον απλό λόγο: Η λίστα δεν περιείχε τίποτα άλλο από το δίκτυο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. 

Εκδότες, φίλοι και ευνοούμενοι των κυβερνήσεων, ομοτράπεζοι της εξουσίας, το ίδιο το σύστημα των δικών τους ήταν αυτοί που την αποτελούσαν. Αφού λοιπόν αποκαλύφθηκε η λίστα,η σημαντικότητά της και πολύ περισσότερο η ανάγκη ελέγχων, μετασχηματίζεται έντεχνα σε ένα άλλο ερώτημα: «Ποιός είναι πίσω από τη λίστα». 

Όσοι την έκρυβαν και χρησιμοποίησαν συγκαλυπτικά την παραγόμενη ονοματολογία, τώρα βάζουν μπρος μια άλλη ονοματολογία. Θα παραχθούν δεκάδες σενάρια γύρω από το ποιος είναι πίσω από τη λίστα. Φαντάζομαι για μια ακόμη φορά και εκβιασμοί. Το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου δεν είναι στη λίστα. Η γυναίκα με τα 500 εκατομμύρια λέγεται Μαρία Παντελή. 

Αλλά σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν την Μαργαρίτα Παπανδρέου, στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν συσχετίσει την μητέρα του πρώην πρωθυπουργού με εταιρείες που εμφανίζονται στη λίστα. Αυτό είναι κάτι που στην ομάδα έρευνας του HOT DOC δεν έχει στοιχειoθετηθεί. Άρα οφείλουμε να πούμε την αλήθεια,εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία γιατί για μια ακόμη φορά θα παιχθούν πολιτικά παιχνίδια, και μάλιστα βρώμικα, επειδή και αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει το αυτονόητο, το συμφέρον και το λυτρωτικό: Να κάνει έρευνα για τη λίστα. 

 Από την πρώτη ημέρα δημοσιοποίησης της λίστας γράψαμε πως είναι αδύνατο να ελεγχθεί ποιοί είναι πίσω από τις εταιρείες που υπάρχουν στη λίστα. Χιλιάδες offshore εταιρείες ή πρόσωπα με κωδικές ονομασίες είναι συνδικαιούχοι των λογαριασμών. Μπορεί να είναι πολιτικοί,άνθρωποι που ξεπλένουν χρήμα, φοροφυγάδες, κλέφτες δημόσιου χρήματος. 

Αν πίσω από κάποια από τις εταιρείες αυτές υπάρχει η Μαργαρίτα Παπανδρέου ή οποιοσδήποτε άλλος, πρέπει να διερευνηθεί. Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει την πολιτική ευθύνη να προχωρήσει τώρα τον έλεγχο και όχι τα σενάρια. Η εταιρεία με την οποία σχετίζουν την Μαργαρίτα Παπανδρέου είναι εταιρεία με την οποία σχετίζεται σίγουρα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Παπασταύρου του οποίου το όνομα αναγράφεται ως συνδικαιούχος στον λογαριασμό της συγκεκριμένης εταιρείας. 

Η κυβέρνηση έχει να επιλέξει αν θα συνεχίσει να καλύπτει την διάσταση του προβλήματος της λίστας και να επιτρέψει τον δεύτερο κύκλο εκβιασμών με τα σενάρια του ποιός είναι πίσω απ την λίστα ή αν θα προχωρήσει τώρα σε ό,τι απέτρεψαν Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος. Στον έλεγχο. Αν επιλέξει να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη σεναριολογία,ίσως τελικώς στραφεί και εναντίον της. 

 Στη λίστα, άλλωστε, υπάρχουν και φίλοι του πρώην πρωθυπουργού Παπανδρέου (Μαργέλος) και του νυν (Παπασταύρος). Η παραγωγή και η αναπαραγωγή των σεναρίων είναι αποπροσανατολιστική, επικίνδυνη και ανήθικη.Το ερώτημα που μπαίνει και για την κοινή γνώμη είναι αν «ευτυχίσει» για μία ακόμη φορά μέσα στην αρένα της φημολογίας και των σεναρίων ή αν θα απαιτήσει την αλήθεια και τον έλεγχο.

του Κ.Βαξεβάνη

 

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 


Δεν υπάρχουν σχόλια :