Η άνοδος και η πτώση της Ελλάδας λέει πολλά για την Ευρώπη, την πολιτική και την εξουσία -με έναν τρόπο που δεν διαφέρει και πολύ από το “Game of Thrones”» αναφέρει στο κείμενό του ο Mark Schieritz της γερμανικής Zeit , η οποία με την βοήθεια των σχεδιαστών Miriam Migliazzi και Mart Klein, αποφάσισε να παρουσιάσει έναν οδηγό για ελληνική κρίση με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο: ως ένα επεισόδιο της πασίγνωστης σειράς «Game of thrones»...
Ιδού λοιπόν το στόρι του «Game of thrones» της ελληνικής κρίσης, όπως το παρουσίασε η γερμανική εφημερίδα:
«Μια σκοτεινή συμφωνία»
«Μια σκοτεινή συμφωνία» αναφέρει ο γερμανός δημοσιογράφος σχετικά με τη συμφωνία των Σημίτη-Σρέντερ για να ενταχθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2000. «Οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι τα κρατικά βιβλία ήταν λάθος, αλλά κανένας δεν άκουγε. »
«Η ελληνική ευμάρεια»
«Η χώρα γιορτάζει μια μεγάλη γιορτή. Η εισαγωγή του ευρώ οδηγεί στη δραματική πτώση των επιτοκίων. Το φτηνό χρήμα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανθίσουν. Η ανεργια πέφτει, οι μισθοί αυξάνονται. Το 2004 η χώρα οργανώνει τους Ολυμπιακούς αγώνες. Η Ελλάδα θεωρείται χώρα πρότυπο»
«Η μεγάλη αποκάλυψη»
«Δράμα στην Αθήνα, το χρήμα χάθηκε. Η διαφθορά και η κακοδιαχείριση κυριαρχούν στη χώρα. Το 2009 ο πρωθυπουργός Γ. Παναδρέου πρέπει να αναγνωρίσει στις Βρυξέλλες και την οικονομική κοινότητα ότι το κενό του προϋπολογισμού είναι διπλάσιο από αυτό που υπολογιζόταν».
«Τα χρήματα των άλλων».
Η Ελλάδα έχασε την εμπιστοσύνη και η φήμη της εξαφανίστηκε. Οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους, η χρεοκοπία είναι προ των πυλών. Η Ευρώπη όμως δείχνει αλληλεγγύη. Τον Μάιο του 2010, οι αντιπρόσωποι των μαυροκίτρινης συμμαχίας, Β. Κάουντερ, Γ. Βερστερβέλε και Β. Σόιμπλε χορήγησαν ένα πακέτο διάσωσης.
«Η εξέγερση του λαού».
Οι διαδηλώσεις παραλύουν τη χώρα. Πολλοί Έλληνες είναι απελπισμένοι. Έχουν χάσει τις δουλειές τους, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται. Η οικονομία υποφέρει και το 2011 η χώρα χρειάζεται και πάλι χρήματα. Ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης με νέους όρους υιοθετείται.
«Ένα εγωιστικό δώρο».
Το βάρος του χρέους είναι πολύ μεγάλο. Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να το αντέξει. Τον Μάρτιο του 2012, πραγματοποιείται ένα κούρεμα του χρέους, με την ελπίδα ότι το υπόλοιπο θα πληρωθεί.
«Η επίσκεψη της καγκελαρίου».
Α. Μέρκελ επισκέφτηκε το 2014 την Αθήνα, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Α. Σαμαράς. Η κατάσταση της οικονομίας είναι κάπως καλύτερη. Ωστόσο υπάρχει πάνω από 25% ανεργία και ο αριθμός των δυσαρεστημένων αυξάνεται.
«Ενας αριστερός ήρωας»
Το 2015 ο Α. Τσίπρας εκλέγεται πρωθυπουργός. Υπόσχεται να βάλει τέλος στη λιτότητα και να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Η ευφορία είναι μεγάλη γιατί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα χωρίς τις παλιές ελίτ, που κατέστρεψαν τη χώρα.
«Η μάχη με την Τρόικα»
Αντί για να επιδοθούν σε έναν αγώνα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής ο Α/ Τσίπρας και ο υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έκαναν μια μάχη ενάντια στους δανειστές για να ξεφορτωθούν το χρέος. Η προσπάθεια αποτυγχάνει και καμία πλευρά δεν βγαίνει αλώβητη από αυτόν τον πόλεμο. Η κρίση επιδεινώνεται. Το Grexit είναι κοντά και οι τράπεζες κλείνουν.
«Ο ευρωπαϊκός θρόνος».
Η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οδηγεί τη χώρα σε δημοψήφισμα όπου οι έλληνες ψηφίσουν κατά της πρότασης των δανειστών.
Τα μέλη της δυσφήμισαν την Ανγκελα Μέρκελ, παρουσιάζοντάς την ως την ανελέητη κηδεμόνα της Ευρώπης.
Ωστόσο η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Μετά από νέες διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τους δανειστές. Η χρεοκοπία αποτρέπεται. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη;
Κανένας δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη για τίποτα και κανένας δεν ανέβηκε στον θρόνο, ούτε καν η καγκελάριος. Κανένας Ευρωπαίος πολιτικός δεν είναι ικανός να βρει τις συμβιβαστικές λέξεις για το τι ήταν, τι είναι και τι θα γίνει η Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου