Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

1967-1974: Η σκοτεινή περίοδος της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου σε εικόνες

Ο λατινοαμερικανικός όρος «χούντα» (junta) κατέχει τη δική του θέση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, καθώς χαρακτηρίζει την περίοδο της δικτατορίας που ακολούθησε το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967 και έλαβε τέλος στις 23 Ιουλίου 1974...

Η ιστορία της σκοτεινής αυτής περιόδου - η οποία αποτελεί, πέρα από κομβικό σημείο της ελληνικής ιστορίας, και «επεισόδιο» του Ψυχρού Πολέμου, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης/ ΝΑΤΟ και Ανατολής/ Συμφώνου της Βαρσοβίας - περιλαμβάνει τέσσερις κυβερνήσεις (Κωνσταντίνου Κόλλια, Γεωργίου Παπαδόπουλου, Σπύρου Μαρκεζίνη, Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου), το πραξικόπημα του Δ. Ιωαννίδη, διώξεις, αυταρχισμό, πολιτική και κοινωνική αναταραχή, σκάνδαλα, την εξέγερση του Πολυτεχνείου και εν τέλει το αποκορύφωμα του «Αττίλα» στην Κύπρο.

Η τελική κατάρρευση επήλθε με την πτώση της χούντας του Ιωαννίδη υπό την πίεση της τουρκικής εισβολής και την άφιξη στην Αθήνα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οι πραξικοπηματίες συνελήφθησαν και δικάστηκαν, οδηγώντας στη μετέπειτα περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Ακολουθούν εικόνες και βίντεο από/ σχετικά με την περίοδο της Χούντας: Μιας επταετίας η οποία άφησε τις δικές της «ουλές» στην ελληνική ιστορία.

Doug Griffin via Getty Images
Keystone-France via Getty Images
  via Getty Images
  via Getty Images
  via Getty Images
Keystone via Getty Images
 Eurokinissi

 Eurokinissi
Eurokinissi

  via Getty Images
  via Getty Images
 Keystone-France via Getty Images
 Keystone-France via Getty Images
STAFF via Getty Images
Gilbert UZAN via Getty Images

vorini-gr

Δημοσίευση σχολίου