vorini-gr: «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας» - 4 χρόνια από το μαύρο της ντροπής στην ΕΡΤ.

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

«Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας» - 4 χρόνια από το μαύρο της ντροπής στην ΕΡΤ.

Τη νύχτα της Τρίτης 11 Ιουνίου 2013, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, πέφτει μαύρο στην ΕΡΤ. Ακολουθεί σιγή στους σταθμούς της ΕΡΑ. Το μαύρο στις οθόνες «παγώνει» την Ελλάδα...

Το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των πολιτών. Πέρασε στην ιστορία ως μαύρη σελίδα της σύγχρονης Ελλάδας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την επαναλειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, η ΕΡΤ1 μεταδίδει (18:45) το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας».


Όταν στις 11 Ιουνίου του 2013 η τότε κυβέρνηση έκλεισε με μια αιφνιδιαστική απόφαση την ΕΡΤ, ο Γιώργος Αυγερόπουλος και οι συνεργάτες του άρχισαν να καταγράφουν ό,τι συνέβαινε. Από το υλικό των πρώτων στιγμών, παρήχθη ένα μικρό 9λεπτο βίντεο, μία rough cut sequence που ονομάστηκε «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας».

Το υλικό προοριζόταν για το AGORA, το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για την ελληνική κρίση. Ωστόσο, μετά από όλα όσα ακολούθησαν και την τροπή που πήρε η υπόθεση, τη διεθνή κατακραυγή, την κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος και την εγχώρια πολιτική κρίση, «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας», από 9 λεπτά μετεξελίχθηκε σε ταινία μιας ώρας. 

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν άνθρωποι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, τόσο στη Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, ενώ ανοίγουν τη συζήτηση για το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον των διεθνών και ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης.

Διάρκεια: 65' 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Σενάριο: Γιώργος Αυγερόπουλος 
Παραγωγοί: Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή 
Φωτογραφία: Γιάννης Αυγερόπουλος, Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή, Άννα Πρόκου, Κωνσταντίνος Σταθιάς, Αλέξης Μπαρζός, Γιώργος Σανταμούρης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος 
Μοντάζ: Βασίλης Μάγκος 
Συμπληρωματικό μοντάζ: Μανώλης Ζεάκης, Θοδωρής Ποπέσκου, Άννα Πρόκου 
Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης 
Δημοσιογραφική έρευνα: Γιώργος Αυγερόπουλος, Γεωργία Ανάγνου, Ανδρέας Βάγιας, Θωμαΐς Παπαϊωάννου 
Μουσικοί:Γιάννης Παξεβάνης, Βασίλης Τζαβάρας, Άρης Κούκος, Γιώργος Μπουλντής, Μιχάλης Πορφύρης, Ντίνος Χατζηιορδάνου, Σωτήρης Καστάνης, Δήμος Πολυμέρης 
Νομικός σύμβουλος: Βασίλης Σωτηρόπουλος 
Αρχειακό υλικό: Αντώνης Γαλανόπουλος, Χρήστος Αβραμίδης, ΕΡΤ WEB TV, Σωτήρης Μανιάτης, Fosphotos / Reportage 
Παραγωγή: Small Planet Documentary Production House © 2014 | Με την συμμετοχή των RTBF (Βέλγιο), RTS & RSI (Ελβετία) 

Slide show maker: Takis Vorini//imgur.com/ 
Digital image processing by takis Vorini June 2017








  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :