vorini-gr: Έχει ο Αδωνις… ημερομηνία λήξης;

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Έχει ο Αδωνις… ημερομηνία λήξης;


Την σπίθα της αμφισβήτησης την άναψαν τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί αδήλωτης offshore του Αδωνι Γεωργιάδη και την φωτιά ήρθε να την βάλει ο, «συνήθης ύποπτος» πλέον, Ευάγγελος Αντώναρος...


Το εάν ο καπνός που προκλήθηκε υποκρύπτει και πολιτικές εξελίξεις μένει να φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα, το βέβαιο όμως είναι ότι το κλίμα εντός ΝΔ για τον αντιπρόεδρο του κόμματος δείχνει ιδιαίτερα βαρύ τις τελευταίες ημέρες. Και περιλαμβάνει από πληροφορίες περί «ψαλιδίσματος» των αρμοδιοτήτων του Αδωνι Γεωργιάδη έως και σενάρια απομάκρυνσής του από την θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.

Ο πρώτος που έθεσε δημοσίως αυτά τα σενάρια ήταν ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος κινείται προς την ίδρυση νέου κόμματος μετά την διαγραφή του από την ΝΔ – μια διαγραφή, η οποία οφειλόταν ακριβώς στην κριτική που άσκησε στον Αδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Αντώναρος σε τηλεοπτική του συνέντευξη προχθές το βράδυ εκτίμησε ότι ο Αφωνις Γεωγιάδης δεν θα είναι αντιπρόεδρος μετά τον ανασχηματισμό τομεαρχών που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες έδωσε συνέχεια στο θέμα, με μια ανάρτησή του στο Facebook:

«Λέτε να βγω αληθινός;», έγραψε, προσθέτοντας: «’Αλλωστε, πολύ στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ μου είχε πει τον περασμένο Δεκέμβριο: Να δεις ο ΑΓ έχει ημερομηνία λήξεως! Αν είναι όντως έτσι θα επιβεβαιωθούν πολλά που ξέρω και θα αποκαλύψω στην ώρα τους..»

Τα σενάρια περί παύσης του αντιπροέδρου αποκρούονται μεν από κύκλους της Πειραιώς ως «ανυπόστατα», η  φημολογία όμως για «ψαλίδισμα» του Αδωνι Γεωργιάδη έχει όντως ενταθεί από την στιγμή που έγινε γνωστό στην ΝΔ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει ανασχηματισμό τομεαρχών. Πρόκειται για έναν ανασχηματισμό που αρκετοί συνδυάζουν και με τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές, στις 13 Μαίου, γα την ανάδειξη προέδρων στις τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές Νέας Δημοκρατίας.

Κατά την εκτίμηση γαλάζιων στελεχών οι εν λόγω αλλαγές μπορούν να προσφέρουν την ευκαιρία στον πρόεδρο της ΝΔ να στείλει μηνύματα ηγετικής ισχύος, αλλά και να επαναχαράξει τις ισορροπίες εντός του κόμματος όπου ο άξονας Σαμαρά – Γεωργιάδη έχει ενισχυθεί πλέον σε βαθμό πέραν του ελέγχου του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τις εκτιμήσεις αυτές και το βαρύ κλίμα για τον αντιπρόεδρο ήρθαν να ενισχύσουν οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και τα ερωτήματα προς τον Αδωνι Γεωργιάδη για offshore που φέρεται να διατηρούσε στην Κύπρο και δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ διέψευσε τις καταγγελίες και απειλεί με αγωγές, υποστηρίζοντας ότι απλώς, το 2006, είχε συστήσει με ένα συνέταιρο στην Κύπρο μια εταιρία η οποία είχε λυθεί σχεδόν αμέσως.

Παρά την διάψευση, όμως, οι σκιές παραμένουν και η καχυποψία διατηρείται στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπως διατηρείται και η βαθιά δυσφορία της «παλαιάς φρουράς» των κορυφαίων απέναντι στην ηγεμονία Σαμαρά – Γεωργιάδη. Από τις τάξεις του καραμανλικού μπλοκ, άλλωστε, όπως και από την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη εκπέμπεται όλο και πιο έντονα το μήνυμα πως ο υπερπληθωρικός και υπερδεξιός λόγος του αντιπροέδρου περισσότερο «κόβει» πλέον, παρά δίνει στην Νέα Δημοκρατία.

Κατά τις πληροφορίες, παρόμοια μηνύματα αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες αναλύονται στην Πειραιώς και καταγράφουν παγιωμένη αδυναμία της ΝΔ να διευρύνει την επιρροή της στον χώρο της κεντροδεξιάς και του κέντρου. Εξ ου και η εμφανής προσπάθεια Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα να επαναφέρει σε πρώτο πλάνο το μετριοπαθές και φιλελεύθερο προφίλ του – μια προσπάθεια ωστόσο, που αυτοακυρώνεται μέσα από την επικράτηση της «ατζέντας Γεωργιάδη».

Το εάν όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να απεγκλωβιστεί από αυτή την ατζέντα και τον εκφραστή της δεν αφορά μόνον την δική του βούληση. Αφορά κυρίως τα πολιτικά και εσωκομματικά περιθώρια που έχει για να το πράξει, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ελέγχεται από τον Αντώνη Σαμαρά…


Δεν υπάρχουν σχόλια :