vorini-gr: Steve Jobs: H ζωή του μέσα από τρεις ιστορίες. Και τρία διδάγματα

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Steve Jobs: H ζωή του μέσα από τρεις ιστορίες. Και τρία διδάγματα


"Πάντα έλεγα ότι, αν ποτέ βρισκόμουν σε θέση να μην μπορώ να αντεπεξέλθω στα καθήκοντα και τις προσδοκίες μου ως διευθύνων σύμβουλος της Apple, θα ήμουν o πρώτος που θα σας το γνωστοποιούσε. Δυστυχώς αυτή η στιγμή έχει φτάσει". Αυτά δήλωσε ο Steve σε μια δραματική αποστροφή της οριστικής, όπως φαίνεται, παραίτησής του από την ηγεσία της Apple.....

Στις 20.11.07 είχα δημοσιεύσει ένα κείμενο με τιτλο, "Steve jobs: Stay Hungry. Stay Foolish". Το κείμενο βασιζόταν σε ομιλία του Jobs sτους απόφοιτους του πανεπιστημίου Stanford, (Fortune, Sept. 5, 2005, σε απόδοση-σύνοψη δική μου).

Οι λόγοι αυτοί συνήθως ξεχνιούνται αμέσως μετά την εκφώνησή τους. Όχι όμως και ο λόγος του Steve. Αυτός βγήκε από την αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου, κατέκλυσε τη Silicon Valley και μέσα από websites, blogs και emails έκανε το γύρο του κόσμου.
Αξίζει να τον ακούσουμε άλλη μια φορά.

Ιστορία πρώτη: Γιός ανύπαντρης μητέρας. Βρέθηκε υιοθετημένος από ζεύγος που ικανοποίησε την ανυποχώρητη απαίτηση της μητέρας του, ότι θα τον έστελναν σε κολλέγιο. Ο συνδυασμός οικονομικών δυσχερειών της οικογένειας και η έντονη εντύπωση του Steve ότι το πανεπιστήμιο δεν του πρόσφερε αυτό που περίμενε, τον οδήγησε σε μια επιλεκτική, μόνο, παρακολούθηση μαθημάτων.

Οι καλαίσθητες επιγραφές, τα περίτεχνα έντυπα και γενικώς η εικαστική φροντίδα του κολλεγίου τον εντυπωσιάζουν και τον προσελκύουν στο μάθημα της καλλιτεχνικής τυπογραφίας. Είναι ακριβώς αυτό που τον συναρπάζει και που δέκα χρόνια μετά θα ενσωματωθεί, ως ασυναγώνιστο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του πρώτου Macintosh.

Χωρίς τα μαθήματα εκείνα ο Mac δεν θα είχε την ποικιλία των επαναστατικών του γραφικών επιλογών και εφαρμογών. Και καθώς, λίγο μετά, το Window δεν ήταν, ως προς αυτό, παρά μια αντιγραφή του Mac, είναι πολύ πιθανόν ότι η μορφή των PC δε θα ήταν αυτή που όλοι σήμερα χαιρόμαστε να χρησιμοποιούμε.

Δίδαγμα: Εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας, πιστεύετε πάντοτε σε κάτι δικό σας. Ακολουθήστε την περιέργειά σας, τον αυθορμητισμό σας. Υπερασπισθείτε τις επιλογές σας. Μη μπερδεύεστε. Μην παρασύρεστε από τις προτιμήσεις των άλλων.

Ιστορία δεύτερη: Αυτή έχει να κάνει με την αγάπη και την απώλεια. Στα είκοσί του με τον συνεργάτη του σχεδιάζουν και δημιουργούν, στο γκαράζ των γονέων του, το πρώτο PC.
Δέκα χρόνια αργότερα η Apple θα είναι μια εταιρία με 4000 εργαζόμενους και 2 δις δολάρια πωλήσεις.
Στα τριάντα του και μετά από ορισμένα ατυχή σχήματα στη διοικητική κορυφή της εταιρίας και κάποια μετοχικά παιχνίδια απολύεται από την Apple. Από την εταιρία που δημιούργησε; Ναι!

Στην αρχή ήταν σα να χάθηκαν όλα. Σκέφθηκε ακόμη και να εγκαταλείψει τη Silicon Valley. Όμως η μεγάλη αγάπη για τη δουλειά του τον ενδυναμώνει για να αρχίσει απ΄ την αρχή. Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η απόλυση από την Apple ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να τού συμβεί.

Απαλλαγμένος από το βάρος του επιτυχημένου και με τον ενθουσιασμό του πρωτάρη δημιουργεί στα επόμενα πέντε χρόνια τη NeXT και την Pixar.

Λίγο αργότερα, η Apple εξαγοράζει τη NeXT για να απογειωθεί ξανά με εκείνον πάλι στο τιμόνι της εταιρίας. Τι κύκλος κι αυτός!

Δίδαγμα: Μερικές φορές, η ζωή είναι σα να μάς χτυπάει στο κεφάλι μ΄ ένα τούβλο. Μη χάνετε την πίστη σας. Μη συμβιβάζεστε. Μη βολεύεστε. Επιμένετε. Μην εγκαταλείπετε αυτό που αγαπάτε. Αν δεν το βρήκατε ακόμα, αναζητήστε το. Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα της καρδιάς, μόλις φανεί θα το καταλάβετε αμέσως.

Ιστορία τρίτη: Έχει να κάνει με το θάνατο. Ένα πρωί, το 2004, πληροφορείται την απόλυτη ιατρική διάγνωση για καρκίνο στο πάγκρεας. Οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί.
Προσδόκιμο ζωής; το πολύ έξι μήνες.

Η συμβουλή των γιατρών: "τακτοποιήστε τις εκκρεμότητες". Έζησε μ΄ αυτόν τον εφιάλτη μια μέρα. Αρκετός χρόνος για το απόλυτο συναισθηματικό και εγκεφαλικό σοκ. Την άλλη μέρα μια βιοψία ρουτίνας αποκαλύπτει ότι ο καρκίνος του δεν είναι ανίατος. Μια εγχείρηση τον κάνει καλά Είναι σα να έχει ξαναγεννηθεί.

Δίδαγμα: Τι αξίζει να ζεις αν δεν κάνεις αυτό που θέλεις; Ο χρόνος δεν είναι για σπατάλη. Ζήστε τη ζωή σας. Μη ζείτε από τα αποτελέσματα τής σκέψης των άλλων.
Μη ζείτε τη ζωή κάποιου άλλου.

Αυτά είπε ο Steve εκείνη τη μέρα στους νεαρούς απόφοιτους, για να τελειώσει με τα λόγια: "Μείνετε ανικανοποίητοι. Μείνετε φιλοπερίεργοι". "Αυτά ευχόμουν πάντα για μένα", συμπλήρωσε, "αυτά εύχομαι και σε σας: Stay Hungry. Stay Foolish."
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :