vorini-gr: «Εσβησε» ο Τζον Λορντ των θρυλικών Deep Purple

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

«Εσβησε» ο Τζον Λορντ των θρυλικών Deep Purple


Εχασε την μάχη με τον καρκίνο ο Τζον Λορντ, ένα από ιδρυτικά μέλη του θρυλικού συγκροτήματος της ροκ μουσικής σκηνής,Deep Purple....

Από τον περασμένο Αύγουστο νοσηλευόταν με καρκίνο του παγκρέατος και πέθανε χθες, σε ηλικία 71 ετών, στην κλινική του Λονδίνου έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του, όπως αναφέρει ανακοίνωση. 

«Ο Τζον περνά από το σκοτάδι στο φως», προσθέτει η ανακοίνωση. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος το 1968 και συνδημιουργός πολλών από τα τραγούδια των Deep Purple, όπως το Smoke on the Water. Επίσης, έπαιξε και με άλλα συγκροτήματα, οπως οι Whitesnake. 

Γεννημένος στις 9 Ιουνίου του 1941 στο Λέστερ της Βρετανίας, ο Λορντ έμαθε κλασικό πιάνο σε μικρή ηλικία πριν γοητευτεί από τον σταρ της ροκ εν ρολ, Τζέρι Λι Λιούις και τον σταρ της τζα, Τζίμι Σμιθ, που έπαιζε αρμόνιο.


Θα μπορούσε να επιλέξει την καριέρα του ηθοποιού αφού φοίτησε σε δραματική σχολή, ωστόσο άρχισε να παίζει μουσικέ με συγκροτήματα σε παμπ, μαζί με τον μελλοντικό σταρ των Rolling Stones, Ρόνι Γουντ, και τον αδελφό του, Αρτ.

Εργάστηκε επίσης ως συνοδός μουσικός και πιστεύεται ότι είχε παίξει πιάνο στην επιτυχία των Kinks «You Really Got Me».

Οι μουσικές επιρροές του Λορντ είχαν τις ρίζες τους στην κλασσική μουσική, τα μπλουζ και την τζαζ, ωστόσο έπαιζε στα πλήκτρα του με μία ροκ συμπεριφορά βοηθώντας τους Deep Purple να γίνουν πρωτοπόροι της progressive και της heavy ροκ.

Αφότου συνάντησε τον κιθαρήστα Ρίτσι Μπλάκμορ, έγινε η πρώτη ενσάρκωση των Deep Purple. Η επιρροή της κλασικής μουσικής στον Λορντ βγήκε στην επιφάνεια, όταν συνέθεσε το Concerto of Group and Orchestra, το οποίο το συγκρότημα παρουσίασε μαζί με την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα στο Royal Albert Hall το 1969.

Ωστόσο, το γκρουπ βελτίωσε τον heavy rock ήχο του, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με τους δίσκους «Deep Purple in Rock» and «Machine Head».

Στα κλασικά τους χρόνια, η μπάντα είχε στο δυναμικό της τον Μπλάκμορ, τραγουδιστή τον Ίαν Γκίλαν, ντράμερ τον Ίαν Πέις και μπασίστα τον Ρότζερ Γκλάβερ,


Ο Λορντ συνέχισε να συνθέτει κλασικά κομμάτια παράλληλα με την παραγωγή του συγκροτήματος, και όταν χωρίστηκαν το 1976, ενσωματώθηκε σε άλλα γκρουπ, όπως οι Whitesnake.

Οι Deep Purple ενώθηκαν ξανά το 1984 και συνέχισαν την επιτυχία τους παίζοντας σε δεκάδες χιλιάδες συναυλίες ανά τον κόσμο.

Kατάφερε μαζί με τους Deep Purple να πουλήσουν συνολικά 150 εκατομμύρια δίσκους, αφήνοντας έτσι ανεξίτηλο το σημάδι τους στη ροκ μουσική σκηνή.

Φόρο τιμής στον Λορντ απότισαν μουσικοί όπως ο Τζο Σατριάνι που ήταν μαζί του στους Deep Purple, οι Iron Maiden και οι Anthrax. Ο πρώην κιθαρίστας των «Rage Against the Machine», Τομ Μορέλο έγραψε στο Twitter: «Αναπαύσου εν ειρήνη μεγάλε Τζον Λορντ, θεμέλιε λίθε και keybord-ίστα των Deep Purple. Τόσες σπουδαίες επιτυχίες και ένας απίστευτος ήχος από σένα. Σ' ευχαριστούμε».


Ο πρώην keybord-ίστας των «Yes», Ρικ Γουέικμαν ήταν φίλος του και δήλωσε ότι ήταν «μεγάλος θαυμαστής του»

«Ετοιμαζόμασταν να γράψουμε και να ηχογραφήσουμε έναν δίσκο πριν αρρωστήσει», πρόσθεσε. «Η προσφορά του στην μουσική και την κλασική ροκ ήταν απεριόριστη και θα μας λείψει πάρα πολύ», είπε ο Γουέικμαν.





  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :