vorini-gr: Πώς να ξεκινήσετε ένα κίνημα (+video)

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πώς να ξεκινήσετε ένα κίνημα (+video)


Αναδημσίευση από tvxs της 04/05/2010
Με τη βοήθεια οπτικού υλικού, ο Ντέρεκ Σίβερς παρουσιάζει την εμφάνιση μιας ομαδικής δράσης μέσα σε λίγα λεπτά κι εξηγεί γιατί τα χαρακτηριστικά της αποτελούν προϋπόθεση για το ξεκίνημα κάθε κινήματος.....



Η έννοια του «αρχηγού» μιας δυνητικά συλλογικής δράσης, εξηγεί, παρά την κεντρική της θέση στη δόμηση κάθε κινήματος, είναι έννοια υπερτιμημένη. «Χρειάζεται θάρρος για να συμμετέχεις σε κάτι που μόλις ξεκινάει», σημειώνει, καθώς και υπέρβαση από μικρότητες και εγωισμούς επειδή ο πρωτεργάτης φαντάζει σαν να «νομίζει πως κάποιος είναι».

«Είναι ο δεύτερος που μετατρέπει τον πρώτο από μοναχικό τρελό σε ηγέτη», συνεχίζει, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει ότι ο πρώτος έχει χρέος να αναγνωρίσει τους συμμετέχοντες ως ίσους αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το κίνημα δεν είναι για «εκείνον» αλλά για «εκείνους».

Στη σύντομη, χιουμοριστική αλλά και διαφωτιστική αυτή διάλεξη, ο Ντέρεκ Σίβερς εξάγει με οξυδέρκεια τα συμπεράσματα από ένα σπάνιο, σχεδόν ευτράπελο συμβάν, αναδεικνύοντας ένα μέρος από την προβληματική που απαντάται συχνά στα πρώιμα στάδια της διαμόρφωσης κάθε συλλογικής δράσης.

Το πρωτότυπο βίντεο που χρησιμοποιείται στην ομιλία έχει ξεπεράσει τις τέσσερα εκατομμύρια προβολές στο youtube:



Δεν υπάρχουν σχόλια :