vorini-gr: Cesaria Evora και Lura στον Λυκαβηττό

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Cesaria Evora και Lura στον Λυκαβηττό


Οι δύο καλύτερες γυναικείες φωνές της μουσικής του Πράσινου Ακρωτηρίου, που εκπροσωπούν και δύο διαφορετικές γενιές, συναντιούνται επί σκηνής, σε μία συναυλία που πλημμυρίζει από μελωδία και αφρικανικό feeling....

Η αγαπημένη Cesaria Evora επιστρέφει στη σκηνή μετά από ένα χρόνο απουσίας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε, και συναντά τη Lura η οποία εμφανίζεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα –η πρώτη ήταν στους Ήχους του Κόσμου του Φεστιβάλ Αθηνών το 2009.

Η Cesaria δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς ήταν από τις φωνές που άνοιξαν τον δρόμο για τη γνωριμία με τη μουσική του Κάβο Βέρντε αλλά και για τη γνωριμία με τη σκηνή της world music στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Έχει ηχογραφήσει 14 άλμπουμ, έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες διεθνώς, μεταξύ τους και Έλληνες, έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία και την παγκόσμια αναγνώριση για τον τρόπο που μεταφέρει την αστική παράδοση των mornas και των coladeras του Πράσινου Ακρωτηρίου. Από την Ελλάδα, την οποία έχει τιμήσει δεόντως στην καριέρα της, ξεκινάει τη φετινή της περιοδεία.

Η όμορφη Lura, που κατά τη συνήθη υπερβολή των μίντια έχει χριστεί «διάδοχός» της, είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές φωνές και παρουσίες στον σύγχρονο ήχο του Πράσινου Ακρωτηρίου, με επιρροές από τα σύγχρονα μουσικά είδη.

Άλλωστε γεννήθηκε και ζει στη Λισαβόνα. Συναρπαστική ερμηνεύτρια με ένα εξίσου εντυπωσιακό ταμπεραμέντο πάνω στη σκηνή, αεικίνητη και αισθησιακή, ένα γνήσιο ταλέντο στον χορό, την πρώτη της αγάπη, και το τραγούδι.

Η Lura έχει μπει τα τελευταία χρόνια σε εντυπωσιακή τροχιά διεθνούς καριέρας για τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει, σε αντιδιαστολή με τη Cesaria που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή παράδοση, μουσικές παραδόσεις της αφρικάνικης ψυχής του Κάβο Βέρντε: το batuku, το ερωτικό funana και κυρίως την tchabeta, το «γυναικείο» στιλ.


http://youtu.be/Eeo31va8hGU
Info
6/6, Θέατρο Λυκαβηττού
Ώρα: 21:30
Εισιτήρια: Προπώληση: 65, 50, 40, 35, 25 (φοιτητικό) ευρώ & Στην πόρτα: 70, 55, 45 40, 30 (φοιτητικό) ευρώ
[http://www.tospirto.net]

Δεν υπάρχουν σχόλια :