vorini-gr: «Οι Έλληνες βρίζουν τον άσχημο Γερμανό»

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

«Οι Έλληνες βρίζουν τον άσχημο Γερμανό»


«Οι Έλληνες βρίζουν τον άσχημο Γερμανό», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στο περιοδικό Spiegel που κυκλοφορεί αύριο.

http://tvxs.gr/news/
Η οικονομική κρίση μαίνεται στην Ελλάδα και ο ρόλος της Γερμανίας για τη διάσωση της χώρας είναι πολύ σημαντικός. Αλλά ο πρωτοσέλιδος τίτλος της συντηρητικής εφημερδίας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ήταν ιδιαίτερα σκληρός: «Παράδοση άνευ όρων σε νέα εφιαλτικά μέτρα»....

Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, δείχνει τον γερμανό Υπ. Οικονομικών να κραδαίνει τον δείκτη του χεριού, μιλώντας στη γερμανική Βουλή για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Ο υπαινιγμός της εφημερίδας είναι: Να ‘τον πάλι, ο άσχημος Γερμανός, ο ‘ξερόλας’ της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι ο Σόιμπλε δεν μάσησε τα λόγια του, αναφερόμενος στη δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, και την ίδια στάση κράτησε , Ρ. Μπρούντερλε, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ήλθε και ο Επίτροπος Ενέργειας Γκ. Έττινγκερ, με συνέντευξή του στην BILD να ζητήσει την ανάθεση σε υπαλλήλους της ΕΕ της είσπραξης των ελληνικών φόρων και της ιδιωτικοποίησης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό έκανε την οργή των Ελλήνων να ξεχειλίσει.
«Οι δηλώσεις Έττινγκερ είναι προσβλητικές. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ζήτημα γραφειοκρατίας. Τέτοιες δηλώσεις αποβλέπουν στη δημιουργία κλίματος στην Ευρώπη, για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα. Έτσι όμως, ο Έλληνας αισθάνεται ότι τον τρομοκρατούν», λέει ο Γιάννης Παντελάκης, πολιτικός αρχισυντάκτης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν λύνεται με ‘γερμανούς ελεγκτές’ και απειλές περί αποκλεισμού από την ευρωζώνη. Η χώρα μας δεν είναι το μαύρο πρόβατο, αλλά την έχουν ξεχωρίσει από το ευρω-κοπάδι, παρά τις μεγάλες θυσίες που κάνουν οι πολίτες της. Η Γερμανία δεν θα ‘επρεπε να πυροβολεί την Ελλάδα, αλλά να αναζητήσει μια ευρωπαϊκή λύση για το πρόβλημα του χρέους», υπογραμμίζει ο Πάνος Αμυράς, αρχισυντάκτης του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Ο Ανδρέας Καψαμπέλης, πολιτικός αρχισυντάκτης της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ βάζει το χέρι επί τον τύπον των ήλων. «Τέτοια λεκτικά ολισθήματα σαν του Έττινγκερ αυξάνουν κατακόρυφα τα αρνητικά συναισθήματα των ελλήνων πολιτών, που αντιτίθενται στην ανάμειξη των ξένων στις εσωτερικές υποθέσεις. Οι Έλληνες τα θεωρούν αυτά συμπεριφορές τύπου ‘Τέταρτου Ράιχ’».

Περισσότερο από τη γερμανοφοβία, στην Ελλάδα αυξάνεται η ανασφάλεια για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Ήδη υπολογίζονται τα αποθέματα ρευστού της ελληνικής κυβέρνησης, αν ‘παίξει’ το σενάριο τρόμου. Αν δηλαδή πράγματι η τρόικα κλείσει τη στρόφιγγα με τα ρευστά, τα ελληνικά κρατικά ταμεία το αργότερο στις 17 Οκτωβρίου όχι μόνο θα αδειάσουν, αλλά θα έχουν ήδη έλλειμμα 1,5 δις. Ευρώ.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων. ‘Ενα ακόμη ‘σοκ’ περιμένει τους Έλληνες την ερχόμενη Τρίτη, όταν για πρώτη φορά στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, δεν θα πάρουν οι μαθητές βιβλία από τα σχολεία τους. Μέχρι νεωτέρας, πρέπει να βολευτούν με φωτοτυπίες και CD.

Αλλά παρόμοια σοκδεν αποτρέπουν πολλούς Έλληνες από το να απεργούν. Οι ταξιτζήδες διαμαρτύρονται για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, οι γιατροί για τα μέτρα λιτότητας στον τομέα της υγείας και οι φοιτητές για την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση. Ακόμα και οι υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων πρόκειται να απεργήσουν.

«Με τέτοια κατάσταση σκέφτεται κανείς σοβαρά να μεταναστεύσει. Και εγώ», λέει ο έμπειρος δημοσιογράφος Παντελάκης. Η εφημερίδα του, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, έχει σταματήσει από τις αρχές Ιουλίου να πληρώνει τους υπαλλήλους της. Παρ’ όλα αυτά η εφημερίδα συνεχίζει να κυκλοφορεί καθημερινά και σε πλήρη σύνθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :