Απιαστο όνειρο το «σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας» λένε τα διεθνή ΜΜΕ
Με άπιαστο όνειρο παρομοιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το «σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας» καθώς σημειώνουν με εμφατικό τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση αφήνει να περνούν η μία μετά την άλλη οι προθεσμίες που η ίδια θέτει εξαντλώντας με αυτό τον τρόπο την υπομονή της Ευρώπης.
Με ιδιαίτερα επικριτικό ύφος προς την ελληνική ηγεσία..
..αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις το πρακτορείο Reuters σημειώνοντας ότι ενώ τα τρία κόμματα της κυβέρνησης δεσμεύθηκαν να απαντήσουν σήμερα στα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές της χώρας «οι προθεσμίες χάνουν πλέον το νόημά τους (…) παρακινώντας ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες να δηλώσουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να ζήσει και χωρίς την Αθήνα».
Το ίδιο πρακτορείο επισημαίνει ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δεσμευθεί για την επίτευξη συμφωνίας (για τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα) την περασμένη Κυριακή. Τη Δευτέρα τα τρία κόμματα καθόρισαν νέα προθεσμία για απάντηση και στη συνέχεια υποσχέθηκαν να απαντήσουν μέχρι την Τρίτη. «Η μία μετά την άλλη οι προθεσμίες έρχονται και φεύγουν.
Αυτή η εμφανής αστάθεια αποτελεί πρόκληση για την εξουσία της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ της οποίας η κυβέρνηση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.
Με παρόμοια φρασεολογία παρουσιάζει το θέμα και το πρακτορείο Bloomberg. «Η χθεσινή καθυστέρηση ήταν ένα ακόμα εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο που βρίσκεται στο τραπέζι από τον περασμένο Ιούλιο» επισημαίνει το Bloomberg.
H αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ θα συμμετάσχει με κάποιο τρόπο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανταλλάσσοντας ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει στη δευτερογενή αγορά σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο τα ομόλογα θα μεταφερθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF χωρίς η ΕΚΤ να υποστεί απώλειες.
Το όφελος του ελληνικού δημοσίου (αμομείωση χρέους) υπολογίζεται ότι θα είναι κοντά στα 11 δισ. ευρώ.
Ωστόσο η εφημερίδα επισημαίνει ότι η όποια συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες «καθώς αναφύονται διαρκώς νέες διαφωνίες» που καθυστερούν τη λήψη μέτρων τα οποία ζητούν οι πιστωτές και οι εταίροι της Ελλάδας.
«Ο σκεπτικισμός προς τους έλληνες πολιτικούς για το αν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» οδηγεί τους ευρωπαίους ηγέτες σε ιδέες όπως η δημιουργία ειδικού ταμείου για την κατά προτεραιότητα πληρωμή των τόκων, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Λιγότερο σκληρό είναι το ύφος που χρησιμοποιεί ο γαλλικός τύπος.
Η Le Monde φιλοξενεί συνέντευξη οικονομολόγου ο οποίος χαρακτηρίζει «τιμωρία χωρίς νομιμοποίηση και οικονομικό όφελος» την ιδέα για το «ειδικό ταμείο».
Η οικονομική εφημερίδα Les Echos τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για τα μέτρα που ζητά η τρόικα χρονίζουν ενώ η Ευρώπη αμφιταλαντεύεται για τις επιπτώσεις που θα είχε η επιλογή της πιθανολογούμενης «αποδέσμευσης» της Ελλάδας από τη ευρωζώνη.
Sources of Information: /www.tovima.gr
Αν σας άρεσε γράψτε το σχόλιο σας ή κοινοποιήστε το θέμα στους Φίλους σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου